Zuid-Amerikaanse warmte bij Café Restaurant Paloma

Proef de levendige smaken en warme gastvrijheid van Latijns-Amerika bij Café Restaurant Paloma op het Anna Paulownaplein in Den Haag.

19 Aug 2025 Sakura Gunawardhane

blogger Sakura is geboren in Japan en (met name Aziatisch) eten speelde bij haar thuis altijd een grote rol. Ze heeft een enorme passie voor koken, die ze via kookfilmpjes deelt via Instagram. Sakura houdt van reizen, vooral omdat ze dan nieuwe keukens kan ontdekken.

Zuid-Amerikaanse warmte bij Café Restaurant Paloma

Op zoek naar culinaire smaken van Zuid-Amerika zonder Den Haag te verlaten? Café Restaurant Paloma op het Anna Paulownaplein biedt precies dat: een kleurrijk palet van de levendige smaken van Latijns-Amerika, compleet met de warme gastvrijheid die je van deze streken mag verwachten. Zelfs op een regenachtige dag voelt Paloma als een zonovergoten ontdekking.

​Een warme welkom in Havana-sferen 

Het restaurant bevindt zich niet voor niets op het prachtige Anna Paulownaplein, het terrasplein van Den Haag (met een knipoog zelfs het Anna Palomaplein). De naam Paloma heeft een mooie betekenis: naast de nationale cocktail van Mexico, betekent Paloma ook duif in het Spaans. De duif staat symbool voor vrede.

We worden hartelijk ontvangen en kijken meteen rond in het kleurrijke interieur. Denk aan warme tinten, vintage details en sierlijke plafondlampen. Een setting die doet denken aan een Cubaanse avond met een moderne insteek. De sfeer is levendig.

Om de avond goed te beginnen, kiezen we voor een glaasje rosé cava (Garnatxa Noir & Pinot Noir). Fris en licht, perfect om rustig door de menukaart te kijken. De kaart is overzichtelijk, maar vol verrassingen: Zuid- en Latijns-Amerikaanse klassiekers in een eigentijdse jas.

​Voorgerechten die je smaakpapillen wakker schudden 

De beef aguachille, dun gesneden rundvlees met ingelegde radijs, een frisse komkommer, tomaat en een pittig-zure aguachille dressing, is een smaakexplosie. Het vlees is heerlijk mals en de dressing, gemaakt van limoensap en chili, zet de smaakpapillen meteen op scherp.

De tiradito ceviche is minstens zo indrukwekkend. Gemaakt van corvina (witvis), in een rocoto leche de tigre met zoete aardappelpuree, tapioca crunch, rode ui en koriander. Hoewel het op de kaart als ‘ceviche’ staat, zit er een subtiel maar belangrijk verschil tussen klassieke ceviche en tiradito. Waar ceviche doorgaans bestaat uit in blokjes gesneden vis wordt tiradito geserveerd in dunne plakjes, vergelijkbaar met sashimi.

De leche de tigre (vocht met limoensap, ui en chili waar de vis in ‘gaart’) is pittig en fris. De zoete aardappelpuree brengt het geheel prachtig in balans.

​Hoofdgerechten die je hart verwarmen 

Onze keuze valt op de Salmuera kip en de gegrilde pulpo. De kip is gemarineerd in een rijke anticuchera marinade (mengsel van chilipasta, knoflook, komijn, oregano, azijn en olie) en geserveerd met een langzaam gegaarde tomatensaus, gebrande avocado en een luchtige feta crème.

Alles op het bord klopt: vol, romig, kruidig en hartig tegelijk. Het voelt als comfortfood met een verfijnde touch. Een ‘hug in a bite’.

De pulpo is perfect gegrild, met een zachte textuur en een lichte rooksmaak. De causa aardappelpuree is fluweelzacht. De puree is licht zuur door limoen en licht pittig door chilli. De salsa verde en de olijvenemulsie geven het gerecht extra gelaagdheid. Het is een gerecht dat verrast bij elke hap.

We bestellen ook twee bijgerechten: knoflookrijst met gekonfijte knoflook en gegrilde sperziebonen met amandel mojo (saus gemaakt van amandelen en knoflook), geroosterde amandelen en geconserveerde citroen. Simpel maar briljant uitgevoerd en perfect in balans met de hoofdgerechten.

Hierbij drinken we een frisse verdejo. En natuurlijk mag de Spicy Paloma niet ontbreken: de huiscocktail met tequila, limoen, jalapeño en grapefruit soda. De tequila wordt in huis geïnfuseerd met jalapeño, wat een verrassende kick geeft.

​Zoete verleiding: desserts en cocktails 

Voor het dessert kiezen we voor de klassieke churros, geserveerd met chocoladesaus, vanille ijs, hibiscussuiker, dulce de leche (karamelpasta) en framboos. De churros zijn krokant van buiten, luchtig van binnen en gaan perfect samen met het romige ijs en frisse frambozen.

Buiten de kaart om hebben ze ook een cheesecake. Gemaakt met amandellikeur en geserveerd met dulce de leche, vanilleijs en framboos. De cheesecake is zacht en vol van smaak met een mooie hint van amandellikeur.

Om af te sluiten, bestellen we nog cocktails. Een negroni en een vakkundig gemaakte old fashioned. Ook deze drankjes bewijzen dat het team van Paloma weet wat ze doen achter de bar.

​Zuid-Amerikaanse ziel in Haagse hart 

Wat Paloma bijzonder maakt is de combinatie van sfeer, gastvrijheid en smaak. De bediening is vriendelijk en kundig, met oog voor detail. Het interieur en de gerechten nemen je mee naar een zonnig Latijns-Amerika, zelfs als buiten de regen tegen de ramen tikt.

Paloma is een plek om te blijven hangen, of je nu komt voor een uitgebreide maaltijd, een borrel of simpelweg een cocktail op het plein. Een adres om te onthouden en om nog vaak terug te keren.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van worteltartaar tot prei in klei: culinair speelplezier bij Niven Kunz

De Buik bezocht Triptyque en beleefde een avond vol culinair speelplezier met amuses, klei, en jonge koks die gerechten aan tafel toelichten.

ONI biedt herkenbaar Japans voor een geslaagde avond

ONI Japanese Dining in de Prinsestraat is al 25 jaar een naam in Den Haag. De Buik ging weer langs voor de complete herkenbare beleving.

9 tips voor Antwerpen

Binnen een paar uur sta je in Antwerpen, waar je heerlijk een weekendje kan vertoeven. De Buik geeft een paar goede tips voor en alomvattend weekend.