Langs een boerenlandweg en een kanaal ergens in Midden-Delfland, zoals we die in Rotterdam absoluut niet kennen, ligt landgoed Op Hodenpijl. Een onontdekte parel, waar je van de ene in de andere verbazing valt. Het omvat onder andere een kerk, een koninklijke eetzaal, een moestuin en een veestapeltje. En dan moet het eten nog komen!
Ja, Schipluiden is een mijlenver van Rotterdam verwijderd boerengat in het Westland, maar geloof mij; je wilt dat autoritje van 20 minuten maken voor deze ervaring. Bovendien is dit juist precies de charme van Op Hodenpijl; een authentiek boeren avontuur in Oud-Hollandsche setting.

Het is al donker als ik de riante oprit van het landgoed op rijd en de imposante glas-in-loodramen van de kerk geven prachtig licht.
De gastvrouw verwelkomt ons in de serre en begeleid ons naar de pastorie, waar vroeger de pastoor woonde. Een indrukwekkende eetzaal met hoge, geschilderde plafonds, brandende kaarsjes en klassieke vissengraatvloeren. De wijn wordt ingeschonken en wij voelen ons nu al de koning te rijk.
Zelfvoorzienend, diervriendelijk en biologisch

Chefkok Michael van Belle komt langs en legt uit hoe het hier gaat; er wordt gekookt met eigen productie, vegetarisch gericht met groente uit de moestuin. Maar er is ook een stal met koeien, varkens en kippen. Zuivel en dat wat niet toereikend is komt van lokale boeren en telers en als er af en toe een vis op het menu staat, is die van biologische vangst.
De dieren leiden een leven zoals het hoort, grazend op het land en rollend in de modder. Al hun vlees wordt dankbaar gebruikt, want hier worden niet alleen entrecotes geserveerd, maar ook bijvoorbeeld buikspek. Er gaat niets verloren, ook niet van de groente, want het menu wordt regelmatig aangepast aan de oogst.
Wij gaan uiteraard voor het groentemenu. Chef Michael biedt aan ons te verrassen en dat is een volmondig JA GRAAG.

Souschef Freek van der Vlist brengt de eerste gang: een verfijnd ogend, elegant opgemaakt gerechtje. Hij legt uit: mousse van biet en geitenkaas met een beetje gepofte boekweit, zwarte knoflook chips, gerookte romanesco en wortel-barbecue saus. Wat een binnenkomer! Alle vermoedens zijn bevestigd: dit is niet je doorsnee gemiddelde vegetarische maaltijd, dit is creatief en technisch koken op hoog niveau, met groente in de hoofdrol.
Het gerechtje is een smaak- en textuurfeest in je mond; gladde romige bietenmousse, knapperige licht bittere knoflook. Maar de rokerige romanesco maakt het pas echt onvergetelijk. JAM!
Chefs extraordinaire

We zijn niet de enige die deze voorkeursbehandeling genieten, de chefs komen bij elk tafeltje –mits daar tijd voor is- hun meesterwerkjes motiveren.
Die persoonlijke aandacht draagt bij aan het gevoel dat je hier bijzonder in de watten gelegd wordt. Een verwennerij waar je haast verlegen van wordt.
Elke gang, er volgen er maar liefst nog vijf, is weer een geweldige verrassing, verklaard door één van de gepassioneerde chefs.
Naast kok en ober, zijn de chefs ook boer want ze trekken regelmatig hun kaplaarzen aan en stappen de modder in om te oogsten.
Op basis van wat er groeit en geslacht wordt, bedenken Michael en Freek zorgvuldig het menu. Dat kan dus per week verschillen en is seizoensgebonden. Op dit moment ligt het wintermenu op de tafels, €32,50 voor 3 gangen, wat bestaat uit typische wintergroenten zoals spruiten, bloemkool en knolselderij, samen met wat herfst laatbloeiers zoals paddenstoelen en pompoen.
Wie denkt dat dat een simpel Hollands prakkie wordt, heeft het goed mis!
De tweede gang is een terrine van wilde paddenstoelen met knapperige, uitgebakken paddenstoeltjes, aardperencrème, een schorseneren-sigaar, truffelchips, truffelmayonaise en een op lage temperatuur gegaard eidooiertje van eigen kippen. Het smaakt als de mooiste herfst die je ooit hebt meegemaakt.
Dan komt de bietentartaar met augurkschuim en gepickelde bloemkool. Fris en pittig. Biet is overigens de sterspeler van deze avond, een zeer veelzijdige en dankbare groente.
De vierde gang is een glaasje warme pompoensoep. Je proeft direct dat er een geheim in zit, want het is de meest troostrijke soep die ik ooit gegeten heb. De gastvrouw onthult het: opgeklopte, verse boerenmelk. Wauw.

Het hoofdgerecht ziet er prachtig uit, als een wandeling over het platteland. Het is gepofte knolselderij, aardappel gnocchi met een krokant polenta-korstje, gebakken spruitjes, amsoi (familie van paksoi), knoflookchips en bloemkoolpuree. Een aardse groente-hemel, in alle glorie.
Als klap op de Hodenpijl (haha) het dessert: kardemom-anijsster crème, hangop, geconfijte biet en zachte merengue met een knapperige tuile. Het is niet te omschrijven, moeder zegt ‘geurig’ en Michael en Freek zeggen ‘bloemig’, het is gewoon geweldig.
Een ontheiligde kerk en een landgoed vol schatten
Freek neemt ons even mee naar de kerk en vertelt ons iets over de geschiedenis. Het oudste deel, de pastorie, dateert al uit 1720. De Rooms-katholieke kerk is tot 1963 in gebruik geweest, maar is onlangs ‘ontheiligd’. Het woord van God mag hier niet meer verspreid worden, maar het woord van de chefs gelukkig wel, in lezingen die hier tegenwoordig gegeven worden.

Verder heeft het landgoed een herberg voor pelgrims, een enorme tuin waar je ’s zomers tijdens de lunch vredig een boekje leest, een winkeltje met prachtige, lokale producten zoals honing en zuivel en permacultuurtuin ‘Levenslust’, waarin volgens antroposofische wijze groeit wat groeit en waar meditatieve wandelingen aangeboden worden. Voor de spirituelen onder ons is dus een plek Op Hodenpijl, maar voor mensen zoals ik, die gewoon van heel goed en natuurvriendelijk eten houden, is dit ook een walhalla. Ik kan niet wachten tot ik deze zomer de stal en tuin mag bezoeken!
We krijgen bij vertrek een doosje kakelverse eitjes van eigen kippen mee, uit het winkeltje.

Dit is echt pure verwennerij op een unieke locatie en ik kan nog pagina’s vol schrijven over de smaakcombinaties en kooktechnieken, maar ik kan ook gewoon zeggen: ga dit ervaren!
Wat de twee jonge chefs hier met hun zelf geproduceerde groente doen, is absoluut onvergetelijk. Ze zoeken overigens nog een zelfstandig werkende collega, dus koks: grijp je kans.
Doorstaan jouw vegetarische creaties Marianne’s beproeving? Neem contact op met de Buik (rene.quist@debuik.nl) en nodig haar uit voor een meatfree meal!
MARY AND THE LOCKS PROMO
Marianne Lock studeerde in 2009 af aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam, richting illustratie. Sindsdien is ze beeldmaker. Wat ze ook doet, het is altijd handgemaakt, eigentijds en speels. Ze heeft projecten gedaan voor o.a. het Internationaal Film Festival Rotterdam, H&M en het Wereld Natuur Fonds en haar vrije werk is te koop bij Groos.
Wil je een geïllustreerde menukaart, een nieuw logo of visitekaartje in een unieke, eigenzinnige stijl? Neem contact op via mail@maryandthelocks.nl en bekijk haar portfolio op www.maryandthelocks.nl