Bij De Bank doe je nu goede (culinaire) zaken

De Bank is nieuw in Capelle a/d IJssel en, na restaurant Perceel, een tweede culinaire hotspot in onze buurgemeente. Lekker en gezond eten, en veel sfeer.

1 Mei 2014 Femke van der Meer

blogger Femke is een geboren Rotterdamse en met haar videoproductiebedrijf Pink Producties gespecialiseerd in de ontwikkeling van online video's en WebTV.

Restaurant toevoegen aan favorieten

De Bank

Stadsplein 3, Capelle aan den IJssel Maaltijd: LunchDiner Keuken: FransNederlandsInternationaal Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Bij De Bank doe je nu goede (culinaire) zaken

Reis twee metrohaltes verder dan Capelsebrug en je stapt uit in het centrum van Capelle aan den IJssel. De plaats die zich kan beroemen op een restaurant met Michelin-ster (Perceel), en sinds kort ook een tweede zaak met culinaire ambities telt: restaurant en wijnbar De Bank. Vanaf de opening kom ik er graag voor kwaliteitswijnen en de biologische en duurzaam gerechten. 

De Bank is gevestigd in een voormalig filiaal van de Fortis Bank. Tijdens de verbouwing werd het pand in de volksmond al ‘De Bank’ genoemd. Inmiddels zie je hier niets meer terug van zijn vorige bestemming. Nou, op één detail na dan: de oude massieve geldkluis is nu ingericht als wijnkluis. De euro's die er ooit in lagen, zijn ingewisseld voor meer dan 52 verschillende kwaliteitswijnen, die per fles en glas geschonken kunnen worden. Ze variëren van een frisse en zuivere sancerre tot een bittere amarone, en van een mousserende cava uit de Penedes in Spanje tot de klassieke champagnes uit de Moët & Chandon-kelders.

Ook de felle Fortiskleuren rood en geel zijn tijden de verbouwing overschilderd. De Bank heeft met groen, blauw en bruingrijs bewust gekozen voor een meer stoere uitstraling. De inrichting heeft een prachtig, tijdloos design gekregen met een industrieel karakter. Her en der zijn er ook wat vintage-invloeden, zoals de gouden mannequinlamp uit 1965. De openhaard en de muren van leisteen, hout en bamboe zorgen voor een warme sfeer. De ambiance, het vriendelijke personeel en de comfortabel ruime bankjes nodigen je uit tot een lang en relaxed verblijf. 

Fijnproevers mogen de tussengerechten niet missen

De chefkok van De Bank werkt met biologisch vlees en duurzaam gevangen vis, dus buiten de paaitijd van de diverse soorten. Op de wisselende kaart staan uiteenlopende gerechten uit de Franse, Nederlandse en de wereldkeuken. Een tip voor de visliefhebber is de dorade met fruits de mer, doperwten en risotto. Ben je meer van steak op je bord, dan is de Black Angus-burger met huisgemaakte Jack Daniels-barbecuesaus een aanrader. Een populair gerecht waar je de vingers bij aflikt. 

Ook de gerookte Iberico-koteletten (biologisch vlees uit Spanje) met buikspek, chorizo, jus en nicola-aardappelen, en de gezonde quinoasalade met munt, olijven, feta en diverse groenten zijn geliefd bij De Bank. Misschien niet uniek, maar wel bijzonder is dat het restaurant inmiddels ook tien glutenvrije gerechten op de kaart heeft staan voor wie coeliakieklachten uit de weg wil gaan. Bij ieder gerecht kan een wijn worden geserveerd, nauwkeurig uitgekozen door de sommelier van De Bank.

Buiten de klassieke gangen staan er veel tussengerechten op de kaart. Ze zijn klein genoeg om ze als extraatjes bij te bestellen en alle smaken en kwaliteiten van de keuken dus nog beter te leren kennen. De prijzen van de tussengerechten variëren van € 5,25 tot € 16,25. Die van de hoofdgerechten tussen de € 16,50 en € 24,50. De prijs van een nagerecht ligt rond € 7,50.

Behalve voor een uitbereid diner kun je bij De Bank ook terecht voor een borrelhap, een high tea en high wine. Ben je met een grote groep? Vraag dan of je een plekje kan krijgen in het voormalige directievertrek van de Fortis Bank. Dat is omgetoverd tot een mooie wijnkamer met wanden van oude wijnvaten, retro ‘Kaas Kompas’-lampen uit de jaren zeventig en een robuuste bar met een eigen biertap.

Ton zorgt voor zijn gasten

Bedrijfsleider Ton is voor mij inmiddels een bekend gezicht bij De Bank. Hij heeft een groot gastronomisch hart, oog voor detail en is altijd in voor een praatje. Als het maar even kan, vangt hij je persoonlijk op en zorgt hij er de rest van de avond voor dat je niks tekortkomt. Elke keer als ik bij De Bank naar binnen stap, realiseer ik mij weer waarom ik hier zo graag kom. Het is voor de wijn, het eten, voor de aankleding van het restaurant en dus ook voor Ton, die in De Bank gaat voor waar hij in gelooft. 

(Foto's Mathilde Karrer)

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

f. peek 1 Mei 2014, 18:52

Wat jammer dat 'high tea' totaal verkeerd wordt uitgelegd. In Engeland is dit de 6-uur maaltijd van arbeiders. Wat men hier serveert is afternoon tea, die wordt geserveerd om de lekkere trek te stillen

Richard 2 Mei 2014, 9:05

boeiend

Wietske 4 Okt 2014, 11:12

Wat een goede weergave van de sfeer bij De Bank! Het is inderdaad de moeite waard om daar te eten. De reactie van F.Peek begrijp ik niet helemaal....er is helemaal geen uitleg over de high tea en bovendien wordt deze in een zin genoemd tussen borrelhap en high wine....dat is toch aan het einde van de dag?

Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.