Deze zomer deelt de Buik enkele tips op het gebied van eten en drinken in het buitenland. Eerder hadden we het al over de kanelbullars in Stockholm en 5 favoriete bakkerijen om een Zweedse cinnamon bun te scoren, en in deze editie gaan we naar het zonnige zuiden.
San Sebastián staat bekend als paradijs voor de liefhebbers van eten en drinken. De Spaanse stad heeft niet alleen honderden pintxosbarretjes en tapasrestaurants, zaken met een Michelinster zijn er ook goed vertegenwoordigd. We nemen je mee langs enkele van onze favoriete adressen en geven je tips van chef Marcel Beijerling van Tasca Plein Oost.
Foodwalhalla San Sebastián
San Sebastián, of Donostia zoals de Basken de stad noemen, is de culinaire hoofdstad van Europa en misschien wel globaal, met de op één na hoogste dichtheid aan sterrenrestaurants ter wereld per bewoner. Van het meer moderne Bailara, tot fusion bij Casa 887 of de traditionele keuken van Bergara en Rekondo.
Naast al dit sterrengeweld kom je natuurlijk ook voor de vele pintxosbarretjes. Pintxos zijn kleine hapjes die traditioneel, maar niet uitsluitend, op een stukje brood worden geserveerd en worden beschouwd als de Baskische versie van tapas. Een pintxo is te krijgen voor een kleine prijs, tussen de € 2,50 en € 8,-. Bij ieder hapje hoort natuurlijk ook een drankje. Van een simpel maar goed glas wijn tot aan bier, ze serveren het hier rijkelijk.
Parte Vieja

Foto: Unsplash - Hans-Jürgen Weinhardt
Het historische deel van de stad dat bekendstaat als de Parte Vieja, oftewel oude stad, is de plek waar je de meeste barretjes zal vinden. Smalle straatjes zoals de Calle Mayor en de Calle de la 31 de Agosto zitten vol met gezellige zaakjes die pintxos aanbieden. In de Parte Vieja alleen al zijn er naar schatting meer dan honderd pintxos-restaurants.
Elke bar heeft zijn eigen specialiteiten en unieke sfeer. Sommige restaurants hebben zich gespecialiseerd in bepaalde soorten pintxos, zoals zeevruchten, vlees of vegetarische opties, terwijl andere tapasbars een breder scala aan keuzes bieden.
De tips voor San Sebastián
De keuze in San Sebastián is zoals gezegd enorm en je kunt er bijna nooit fout zitten. We zetten enkele zaken in San Sebastián op een rij waar je beslist naar binnen wilt lopen voor smakelijke pintxos. Ook tippen we een van de vele sterrenrestaurants die de Spaanse stad telt.
Bar Gandarias
Een klassieke pintxosbar met dito uitstraling. Laat je hierdoor niet afschrikken. Ondanks linnen op de tafels is het een toegankelijk restaurant, waar ook nog rekening wordt gehouden met de glutenvrije eter. Croquetas, stokbrood met foie gras of met garnalen en ham of krabtaartjes staan op de kaart. Aanraders zijn de zeeegel, tevens een favoriet van de gasten, of de pinxto met ham en gestapelde paddenstoelen in knoflook.
31 de Agosto Kalea 23
Bar Aralar
De hoeveelheid pinxtos op de toonbank van Bar Aralar is indrukwekkend en laten het water je in de mond lopen. Het is een feest voor het oog waar je bijna inhalig van wordt. Naast de pinxtos, van traditioneel met ansjovis of ham, hebben ze ook veel vegetarische en veganistische opties. Ook kun je er heerlijk snoepen van een plankje met Jamón Bellota, ham gemaakt van met eikels gevoerde zwartpoot Iberische varkens.
Portu Kalea 10
Bar La Viña
Als je groot fan bent van toetjes, moet je naar bar La Viña. Hier serveren ze de beste cheesecake van de stad. Tot ver buiten de bar begint de rij om een stukje van hun bekende cheesecake te bemachtigen. Je ziet hier werkelijk 100 man in het restaurant maar zeker ook buiten op straat een stuk van hun vrij vloeibare gebrande cheesecake verorberen. De andere pintxos op de kaart zijn ook zeker de moeite waard.
31 de Agosto Kalea 3
Kokotxa

Geen pintxos, maar wel een echte aanrader: sterrenrestaurant Koktxa, gelegen in het oude centrum van San Sebastián. Het restaurant wordt al zeventien jaar gerund door chef Daniel López, die al twaalf jaar bij dit restaurant één Michelinster heeft weten te behouden. Kokotxa is vernoemd naar het illustere Baskisch recept gemaakt van de onderkin van de kabeljauw.
Calle del Campanario 11
Tips van chef Marcel Beijerling
Chef Marcel Beijerling kookt bij zijn Tasca Plein Oost aan het Oostplein pure gerechten geïnspireerd op eten zoals je dat ziet bij Spaanse en Portugese tasca's. Hij is regelmatig in Spanje en een bezoek aan de culinaire hoofdstad van Europa kan dan natuurlijk niet ontbreken. Hij tipt enkele favorieten:
Cervecerías La Mejillonera
Deze brouwerij in Parte Vieja is gespecialiseerd in mosselen, die ze op verschillende manieren serveren. Ook staan er veel andere zeevruchten op de kaart. Marcel: "Zelfs als ervaren horecaman weet je niet wat je hier ziet, zo druk is het. Het eten is niet per se bijzonder, maar de drukte en snelheid hier is niet normaal en gaaf om te zien."
Portu Kalea 15
Paco Bueno
Als er bij een restaurant met bepaalde keuken alleen maar landgenoten zit, dan weet je dat je hier goed kunt eten volgens Spaanse standaarden. "Hier komen alleen maar oude Spanjaarden. De gefrituurde gamba's zijn er top." Op de kaart ook croquetas jamón, calamares en verschillende soorten tortilla's.
C. Mayor 6
La Cuchara de San Telmo
Anders dan bij veel andere pintxosbars, worden de verschillende pintxos hier niet uitgestald. De tapas worden besteld van de menukaart en vervolgens uitgeserveerd aan tafel. Het menu, met meer dan alleen pintxos, verandert geregeld maar je kunt hier gerechten verwachten zoals gegrilde octopus of oor van het Ibericovarken met een crème van wilde paddenstoelen.
Santa Korda Kalea 4
Bodega Donostiarra Gros
De laatste tip van Marcel ligt niet in de oude stad, maar de oversteek naar de wijk Gros is de moeite waard voor deze bodega. Ze serveren er al decennialang veel dezelfde pinxtos, eenvoudig en traditioneel. Verder wisselen ze hun tapas met het seizoen. "Het is top om hier te eten en ze hebben meer dan alleen tapas. Ook is het wat meer uit de drukte."
Peña y Goñi Kalea 13
Hoofdfoto: Unsplash - Agent J