Berkel aan de sushi bij Asia Bistro

Bij Asia Bistro in Berkel en Rodenrijs eet je heerlijke originele ‘sushi van de chef’ en andere Aziatische gerechten. Ook de plek voor een goede Maleisische laksa.

3 Jan 2018 Gerdien Barnard

blogger Gerdien Barnard heeft als reisjournalist al op veel bijzondere plekken gegeten. Ze werkt nu als freelance tekstschrijver en journalist. Haar tip: bestel altijd iets dat je niet kent.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Asia Bistro

Herenstraat 38, Berkel en Rodenrijs Maaltijd: DinerLunch Keuken: JapansAziatisch Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Berkel aan de sushi bij Asia Bistro

In Berkel en Rodenrijs kun je al jaren terecht voor een portie nasi met saté en babi pangang, maar wie iets kieskeuriger is als het om de Aziatische keuken gaat, moest – zoals voor veel dingen – naar Rotterdam uitwijken. Toch breidt ook culinair Berkel steeds verder uit en is er wederom een restaurant geopend: Asia Bistro. Het dorp maakt kennis met de Japanse keuken, met een vleugje Singapore en Maleisië.


Wie binnenstapt bij Asia Bistro en even niet aan de naam denkt, heeft niet direct door in wat voor restaurant hij zich bevindt. Behalve de eetstokjes en sojasaus op tafel, verwijst eigenlijk niets naar Azië of de Aziatische keuken. Hoeft ook niet, vindt eigenaar en perfecte gastheer Steven Tang. “De tijd van rode lampionnen aan het plafond is toch wel voorbij.” Hij wil duidelijk niet een ‘standaard’ Oriëntaals restaurant bieden, wat op zich een prima uitgangspunt is. Geen rode lampionnen dan, maar een moderne skyline van Tokio misschien? 

Fingerfood en pokébowls 


De kaart bij Asia Bistro bestaat voornamelijk uit kleinere, vooral Japanse, gerechten, dus je kunt lekker veel verschillende dingen bestellen. Er is wat ‘fingerfood’, dat ook door kan gaan als voorgerecht, zoals gyoza, yakitori en kiploempia’s, en er zijn wat grotere gerechten, waaronder poké bowls. De meeste gasten komen volgens Steven echter voor de ‘sushi van de chef’. Geen aankruisvel met simpele nigiri en maki, maar jij geeft aan hoeveel gangen of stuks je wenst en de chef maakt een sushimenu, van 6 tot 48 stuks. Steven brengt ons onder andere tonijn maki met gedroogde ossenhaas en avocadosushi met Japanse komkommer en zelfgemaakte Japanse mayonaise. De sushi met zalm wordt aan tafel geflambeerd en van wasabi-teriyakisaus en lente-ui voorzien. Actie en persoonlijke service aan tafel zijn altijd pluspunten. En inderdaad, dit is absoluut nieuw in Berkel. Het is vers, origineel en bovenal ontzettend lekker. Deze chef hoef je niets te vertellen over goede sushi. 

Ook een vleugje Singapore


Hoewel we eigenlijk de hele avond deze sushi willen eten, kiezen we voor een compleet oordeel toch voor nog wat andere gerechten. Het is tenslotte geen
‘sushirestaurant’ en er staan nog wat spannende dingen op de kaart. De Singaporese roti prata bijvoorbeeld, volgens Steven een andere specialiteit van de chef en een absolute aanrader voor stoofvleesliefhebbers. Laat maar komen! Het pannenkoekje vinden we iets te vet, maar het vlees is verrukkelijk. We worstelen een beetje met stokjes en vingers, maar werken de roti prata tot het laatste restje naar binnen. 

Laksa om te slurpen


De ‘hoofdgerechten’ bestaan uit de noodlegerechten laksa of miso en wederom enkele ‘chef’s specials’, zoals Japanse curry of Singaporese nasi. Ik kies voor één van mijn favoriete Maleisische gerechten: laksa. Ik zeg er voor de zekerheid bij dat een extra pepertje voor mij niet hoeft, maar volgens Steven is het niet te pittig. Er verschijnt een enorme kom romige noodlesoep met garnalen, viskoek, tofu en taugé. Voor €14,90 een groot gerecht waar je de avond wel mee doorkomt. Het is toch een tikkeltje pittig, maar heerlijk voor een winterse avond. Wederom klungel ik met stokjes en een Japanse lepel. Steven, hoe eet ik dit fatsoenlijk? “Slurpen! Servet ombinden en slurpen!” Ik luister naar de expert en het is inderdaad de enige manier. Maar fatsoenlijk? Ik ben blij dat dit geen eerste date is. 

Japans AGV’tje 


Zusje kiest voor een andere ‘chef’s special’: de tori katsu curry, oftewel Japanse kipschnitzel met Japanse curry en rijst. Eenmaal geserveerd kijken we elkaar even bedenkelijk aan. Oké, het gaat om de smaak en het is absoluut lekker, maar het oog wil ook wat. De schnitzel en grote stukken aardappel in de curry doen het op het eerste gezicht op een ouderwets AGV’tje lijken. 

Aziatische afsluiter 


Japan is geen dessertland, maar Asia Bistro biedt toch twee opties: kokospudding en mochi ijs. We willen ze allebei proberen en krijgen eerst drie Japanse cakejes van kleefrijst, gevuld met ijs. Vooral die met matcha is erg lekker. De jelly kokospudding snappen we niet zo goed. “Jullie vinden de textuur vreemd he”, gokt Steven. Klopt, maar ook de smaak is een beetje apart. We houden van kokos, maar bespeuren het pas na héél goed proeven. 

Asia Bistro is een fijne toevoeging in het Berkelse restaurantaanbod. Prima Aziatisch eten, verrassende gerechten voor een goede prijs en vooral een uitstekende sushichef.

Asia Bistro is open voor lunch en diner en bezorgt ook thuis. Voor de thuisbezorging is er (deels) een andere menukaart.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Mark Kleinbloesem 4 Jan 2018, 12:16

Leuke zaak, ga ik zeker eens proberen binnenkort! De tekst in de openingsalinea is echter niet correct. In dezelfde straat zit al tientallen jaren een Oriëntaals Japans Specialiteiten Restaurant Golden Garden met een sushi bar en lid van de FER (Fine Eastern Restaurants) dus in Berkel zit al een "betere" chinees.

Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: van de polder tot Sumatra - chefs over geur, herkomst en echte smaak

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Alan de Vries van Cru en Reza Permadi. Berempah.

Mayra brengt de zee naar Oud-Beijerland

De verschillende combinaties van smaken bij Mayra verrassen en imponeren, maar de fijne sfeer en persoonlijke touch maken de avond compleet.

Trakteer een stadsgenoot: Warm bakkie voor de stad brengt licht in de donkere dagen

De Buik en Rotterdamse Warme Winter Weken lanceren Warm bakkie voor de stad: doe ook mee en deel de warmte deze decembermaand