Meisjes aan de Maas gaan op stap: nieuwe hotspot Thoms

Bij Thoms in het vernieuwde Timmerhuis aan de Meent drink je een lokaal gebrouwen biertje met een lekker stuk Rotterdamse kaas.

7 Jan 2016 Liza Karsemeijer

blogger Liza is oprichter van online lifestylemagazine Meisjes aan de Maas en freelance journalist. Ze werkt onder andere voor Elsevier, Algemeen Dagblad en Uitagenda Rotterdam.

Meisjes aan de Maas gaan op stap: nieuwe hotspot Thoms

Geen idee waar je dit weekend nu weer naartoe moet en beland je uit gewoonte weer in je stamcafé? Liza en Kelly, de oprichters van online lifestylemagazine Meisjes aan de Maas, lichten elke maand een van de betere bars, cafés, lounges en andere drinkgelegenheden van Rotterdam uit. Deze maand bezochten ze het net geopende Thoms aan de Meent.

Na maandenlange renovatie is het nieuwste pronkstuk van Rem Koolhaas aan de Meent eindelijk af. Naast toffe boetiekjes, luxe appartementen en het nieuwe Museum Rotterdam biedt het voormalig Stadstimmerhuis ook plaats aan een nieuwe horecagelegenheid: Thoms Restaurant & Underground Bar van ondernemer Arthur van Zanten (bekend van café Van Zanten, nog geen 300 meter verderop).

Interieur Thoms

De zaak is nog geen maand open, maar als we op een woensdagavond het Timmerhuis binnenstappen, lijkt het net alsof Thoms er al jaren zit. De zaak is eigentijds en hip ingericht, maar wel met een rauw en eigenzinnig randje: een deel van de betonnen muren is kaal gelaten en de kasten op de tussenverdieping staan vol met snuisterijen en industriële accessoires. Het restaurantgedeelte, waar wij hebben geborreld, bevindt zich op de begane grond. Binnenkort opent ook de kelder, waar zich behalve de keuken ook de bar bevindt (Thoms heeft dus letterlijk een underground bar). Wij hebben alvast even een kijkje genomen en komen zeker nog eens terug om die te testen.

Leuk bij Thoms is dat de chef zoveel mogelijk met producten uit Rotterdam en omstreken werkt. Ook op de drankenkaart is 010 goed vertegenwoordigd: je bestelt er een biertje van stadsbrouwerij Noordt (er staat er zelfs eentje op de kaart die speciaal voor Thoms is gebrouwen) of een Rotterdamse rode of witte port. De ginliefhebbers gaan voor een Bobby’s, Nolet’s Silver Dry of Loopuyt Gin uit Schiedam of een VL92 uit Vlaardingen. Daarbij bestel je lekker een plankje Rotterdamsche oude kaas met krotenmosterd of een portie stoofvleesbitterballen. Wijnliefhebbers moeten het trouwens iets verder van huis zoeken: de wijnen komen van Bodegas Salentein in Mendoza, de wijnstreek van Argentinië (de wijngaard is overigens wel opgericht door een Nederlandse zakenman).

Biertjes bij Thoms

We kiezen beiden voor een brouwsel van Noordt (overigens de jongste én grootste brouwerij van de stad). Liza gaat voor de Thoms Keilen, die speciaal voor Thoms gebrouwen is en volgens de kaart ‘crispy en clean met een subtiel bittere finish’ moet smaken. Kelly gaat voor de Noordt Weizen. ‘Het lijkt misschien niet op een Weizenbier, maar dat komt omdat Noordt geen kunstmatige kleurstoffen aan het bier toevoegt,’ zo licht de serveerster toe. De kleur is inderdaad donkerder dan normaal, maar het bier smaakt er niet minder om. Ook de Thoms Keilen is goed te doen: zoals de kaart het aangeeft is het een licht biertje met een redelijk laag alcoholpercentage (4%) en daardoor – clichématig maar waar – ‘ook lekker voor de dames onder ons’. Voor bij onze Rotterdamse biertjes bestellen we een borrelplankje met stoofvleesbitterballen. Ze worden geserveerd op een houten plankje met een schaal met rood-wit geblokte servetjes – lekker nostalgisch.

Wanneer kom je hier?

Verlichting Thoms

Bij Thoms kom je voor de ontspannen, ongedwongen sfeer. Lekker dus voor de borrel, maar ook om, goed uitgebreid, met wat vrienden te eten. De borden die uit de keuken komen zien er veelbelovend uit. Wij komen dan ook zeker terug om de kaart op de proef te stellen.

Wie neem je mee?

Een gezellige groep vrienden, je partner, een zakenrelatie. Bij Thoms kun je meerdere kanten op. Daar is wat betreft interieur ook rekening mee gehouden: je kunt kiezen voor een wat meer romantisch plekje voor twee bij het raam, maar ook plaatsnemen aan bijvoorbeeld de bank in de hoek of voor een soberder plekje in de zaak. Voor ieder wat wils in deze tent.

Prijs?

Prima te doen! Voor een Heineken betaal je € 2,90, maar uiteraard ga je bij Thoms voor een speciaalbiertje of Rotterdams brouwsel: in dat geval betaal je € 3,50 tot € 4,50 per glas. Meer een wijnliefhebber? Dan leg je tussen de € 3,75 en € 4,75 per glas neer.

Kortom?

Uitproberen. We overdrijven niet, Thoms is top. Extra pluspunt: de muziek is goed samengesteld en staat precies hard genoeg. Het fijne van Thoms is dat overal over nagedacht lijkt te zijn: überaardige serveersters, de look, de sfeer, de kaart. Een leuke toevoeging aan onze geliefde Meent. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Edwin V. 8 Jan 2016, 10:21

Salentein is niet opgericht, maar overgenomen door een Pon nazaat. De importeur van Porsche en VW.

Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.