Noem THOMS en iedereen in en om Rotterdam weet over wat je hebt. De fijne zaak op het hoekje van de Meent is een paar jaar uitgegroeid tot een icoon in de stad.
Deze fijne all day kroeg heeft sinds kort een nieuwe kaart en wij van De Buik schoven daarom maar al te graag aan tafel bij THOMS om de nieuwe gerechten te proeven.
Undergroundbar on top

Sinds 2015 kun je er eigenlijk niet omheen op de Meent: restaurant en undergroundbar THOMS in het iconische Timmerhuis. Zomer of winter, er zit altijd volk op het terras en binnen is de ambiance altijd piekfijn in orde.
Maar THOMS blijft zichzelf uitdagen en komt om de zoveel tijd met een nieuwe kaart om oude én nieuwe klanten nieuwsgierig te houden en te maken. Wij lieten de nieuwe gerechtjes de revue passeren.
Klassiek meets modern meets Aziatisch

Onder het toeziend oog van wijlen Jules Deelder – er is een enorm portret van deze Rotterdamse legende op de wand geschilderd – komt er een parade aan shared dining gerechten voorbij. Sommige kun je ook als hoofdgerecht bestellen, maar we willen zo veel mogelijk uitproberen en gaan dus voor de kleinere porties.
Op het eerste gezicht lijkt het alsof de gerechten op het menu in de categorie ‘klassieke cafégerechten’ vallen, maar duik je er dieper in, dan zie je dat ze een moderne, vaak Aziatische draai hebben.
Neem de steak tartaar bijvoorbeeld. Die krijg je hier met wasabikroepoek en een Japanse dressing gemaakt van yakinikusaus – een barbecue-sojasaus met appel, ui en peper. Toch heel anders dan wanneer je hem bij een Franse bistro bestelt.
De favorieten van het menu van THOMS op een rij

We zetten onze favorieten van de avond hier in de spotlight. De geroosterde bloemkoolshoarma is precies goed gaar, een tikje zoetzuur en komt met een flinke dot hummus en granaatappelpitjes. En goed nieuws voor vegans: zelfs de knoflookmayonaise die erop zit is vegan.
Niet-vegans moeten gaan voor het gegrilde buikspek. Qua structuur is deze zoals je hem hebben wil: niet taai en zacht genoeg om uit elkaar te trekken met je vork. De krokant gebakken stukjes ‘nduja' – smeerbare worst uit het Italiaanse Calabrië – zorgen voor pit in het gerecht en de geroosterde pistachenootjes voor een goede crunch.
Om onze top 3 met favorieten af te maken nomineren we de pulpo. Bij Thoms komt die als een tomatenragout met daarin krieltjes en plenty stukjes octopus. Is dat nog niet genoeg octopus voor je, dan ligt boven op de ragout een flinke tentakel waar je je tanden in kunt zetten.
Maar we krijgen nog meer voorgeschoteld dat het benoemen waard is. Neem de cocktail van rivierkreeftjes bijvoorbeeld. Een kommetje vol, met blaadjes little gem die perfect werken als schuitje om te vullen met de rivierkreeftjes en ingelegde komkommer. De brioche die je erbij krijgt is geroosterd tot in de perfectie.
In huis gebrouwde dranken

Hebben ze ook wat te drinken bij THOMS? Leuk dat je het vraagt. THOMS kookt niet alleen goed, maar brouwt ook zijn eigen brouwsels. Is er dan niks dat ‘die man’ niet kan? Boven de trap richting de toiletten hangen enorme ketels waarin de THOMS huisbieren gebrouwen worden.
We proberen er drie: de ietwat funky Keilen, de goed doordrinkbare en niet te zoete Blondt en de gewoon goede, niet te overdreven hoppige Session-IPA, onze lieveling van de drie.
Meer fan van een gin-tonic? Ook daarvoor heeft THOMS iets in huis van eigen distillaat, namelijk THOMS Gin. Je krijgt hem hier samen met tonic van Thomas Henry en een flinke schijf watermeloen, voor de vitamientjes.
Moderne quirky inrichting

Na deze avond snappen we weer waarom het altijd zo druk is bij THOMS. Het eten is goed, het interieur is vanaf dag één modern, industrieel en een beetje quirky met een knipoog naar striphelden, en het personeel is amicaal en vlot.
En voor de huisgebrouwen biertjes schuif je maar al te graag aan de lange bar waaraan altijd wel een plekje voor je is.