Sinds september is Rotterdam-West een koffiezaakje rijker, want eigenaar Ulli Heckmann opende daar Büro Bobo aan de Coolhavenstraat. In misschien wel het kleinste koffiezaakje van de stad, brengt hij niet alleen architectuur, koffie en natuurwijnen samen.
Ook verenigt hij de buurtbewoners met een warm drankje, zelf gebakken koekjes en een gezellig praatje. Wij gingen bij hem langs om meer te horen over zijn concept en natuurlijk van al dit lekkers te proeven.
Naar eigen ontwerp

Geboren en getogen in Duitsland, verhuisde Ulli voor de liefde naar Rotterdam. Maar in Berlijn ontstond zijn andere liefde: die voor koffie. “De passie die zij hier hebben voor koffie, werkt heel aanstekelijk”, legt Ulli uit.
In Nederland begon hij daarom tijdens de corona-pandemie steeds vaker zelf koffie te zetten, om dit een tijdje later ook op de voormalige locatie van Fok (samen met Raisin Bar) voort te zetten. Toch kriebelde het om zijn eigen koffiebar te beginnen.
Zo werd Büro Bobo geboren. De naam staat voor de werkplek (dus Büro) die het voor Ulli is geworden, waar hij zijn werk als architect kan combineren met het schenken van koffie.
Bobo is een knipoog naar de periode die hij heeft doorgebracht in Parijs, waar hipsters deze bijnaam dragen. Een speciale naam dus voor een bijzonder koffiezaakje met een zelf ontworpen interieur, waar de aandacht voor de klanten net zo belangrijk is als de aandacht voor de koffie.
Kleine verzamelplaats

Op slechts 15 vierkante meter wil Ulli namelijk graag mensen met elkaar verbinden. Dat is volgens hem waar koffie voor staat. “Bijna iedereen drinkt het overal ter wereld. Dat is wat mensen met elkaar verbindt.”
En bij Büro Bobo is dat niet anders, want iedereen komt hier om verschillende redenen samen. Of je nu op zoek bent naar een schilderij voor aan de muur, een lekkere natuurwijn voor thuis wilt kopen of zin hebt in een goede kop koffie, je bent hier aan het juiste adres.
Een ding is haast onmogelijk: “om geen praatje te maken”, zegt Ulli lachend. “De oppervlakte is zo klein, dat mensen vanzelf met mij en met elkaar gaan praten. Dat maakt Büro Bobo juist zo uniek.”
Fris en fruitig

De koffies die hier geschonken worden, komen bij verschillende branders vandaan. Voor Ulli gaat het namelijk niet om de afkomst van de bonen, maar om de smaak. Hierdoor is het een bont gezelschap aan verschillende bonen van onder andere Schot Coffee Roasters uit Rotterdam, Sprout uit Eindhoven en Prolog uit Kopenhagen.
Wij proeven de bonen van Prolog afkomstig uit El Salvador. De espresso is romig en heeft een bitterzoete smaak van donkere chocolade met aan het einde een klein zuurtje. Alle koffies worden geschonken in mokken van bevriende designers (afkomstig uit Eindhoven), die lekker in de hand liggen en een feestje zijn om naar te kijken.
Koek van eigen deeg

Naast de koffie kun je ook zoetigheid bestellen: van verse yoghurt met verse granola tot aan verschillende koekjes en scones. Alles wordt hier iedere dag vers gebakken: “Het eerste wat ik ‘s ochtends doe, is aan de slag met het deeg zodat het snel de oven in kan. Daarom ruikt het in de vroege uurtjes altijd lekker.", legt Ulli uit.
Wij proberen de twee zelfgebakken koekjes, of beter gezegd koeken want het zijn flinke happen. Dat vinden we helemaal niet erg, want de combinaties zijn heerlijk.
De ene koek heeft een romige en nootachtige smaak van tahine gecombineerd met chocolade. De ander is groen van kleur, wat al weggeeft dat er met matcha gewerkt is. Dit proef je goed terug en wordt mooi aangevuld door de zoete smaak van geroosterde sesamzaadjes. Het zijn hierdoor fijne aanvullingen voor de smaakvolle koffies die hier geschonken worden.