Wijntrends met Ian van Eck: Ouderwetse drooglegging

Wijnkenner Ian van Eck over dry january, de maand waarin geen alcohol gedronken wordt. Hij doet dit met de alcoholvrije mousserende wijn Strauch.

11 Jan 2022 Ian van Eck

blogger Wijnadviseur van naam en faam in de Rotterdamse regio.

  • 11 Jan 2022

Wijntrends met Ian van Eck: Ouderwetse drooglegging

Samen met wijnadviseur Ian van Eck duiken we maandelijks in een opvallende wijntrend. We laten niet alleen zien wat er gebeurt in de wereld van wijn, maar geven ook tips over waar je in Rotterdam moet zijn om deze nieuwe trend te beleven en proeven. De lezer komt dus meer te weten over wijn (en spijs), en de restaurants, wijnbars en cafés krijgen straks de meer geïnformeerde wijnliefhebber over de vloer. Deze tweede editie gaat over het fenomeen Dry January. 

Over alcoholvrije wijn en Dry January 

Het concept waarbij je een maand lang geen alcohol drinkt, dook in 2011 op in Engeland en zie je tegenwoordig ook volop in Nederland. Een maand niet drinken zorgt ervoor dat je beter slaapt, je geld bespaart en de kans is groot dat je afvalt. Uit onderzoek van IkPas, de Nederlandse initiatiefnemer van de campagne, blijkt zelfs dat de deelnemers van een maand alcoholvrij zes maanden later ook nog 30% minder drinken dan voor de pauzeperiode. Enkele jaren terug betekende dit dat je een maand lang aangewezen was op frisdrank, water of dat ene alcoholvrij biertje. Over alcoholvrije wijn sprak men niet eens omdat er geen passend alternatief geboden kon worden. Hoe zit het ook alweer met alcoholvrije wijn? Die kun je op drie verschillende manieren maken, met vacuümdestillatie waarbij je de alcohol laat verdampen, demineralisatie via een filter (omgekeerde osmose) en de spinning cone techniek. Bij die laatste scheiden draaiende schalen de geur- en smaakstoffen van de wijn, die na dealcoholisatie van de wijn weer worden toegevoegd. Bij alle technieken gaat er echter smaak verloren. Bij bier is dit gemakkelijker, aangezien in bier minder alcohol zit dan in wijn en er dus minder gecompenseerd hoeft te worden met andere smaken.  

Trend: verbreding alternatieven 

Het percentage van de volwassen bevolking dat geen alcohol drinkt of niet meer dan 1 glas per dag, is gestegen van 37,4% in 2014 naar 44,4% in 2020. De markt speelt goed in op de groeiende behoefte aan een glaasje alcoholvrij en het aanbod wordt steeds beter. Ieder groot biermerk heeft inmiddels een 0.0 variant en de kleinere brouwerijen huppelen daar vrolijk achteraan. Kaapse Brouwers heeft inmiddels de Kaapse BOB en zelfs hun eigen frisdrank Kaapse Yuzu,  Daarnaast maken dranken waarbij, net als bij bier en wijn, fermentatie om de hoek komt kijken hun opmars. Steeds meer mixologen gebruiken kombucha of kefir (een gefermenteerde drank op basis van melk of water) en ook de alcoholvrije spirits veroveren ook de harten van de consument. Er wordt veel meer geëxperimenteerd met thee. Dit zie je terug in thee-spijscombinaties, zoals Fitzgerald dat enkele jaren terug al deed. Ook betreedt een nieuwe (thee-)speler de markt, namelijk de virgin bubbel op basis van thee. Deze ziet er vaak uit als een mooie champagne en benadert ook de gelaagdheid en textuur van de Franse drank. Supermarkten en slijterijen gaan volledig mee in deze trend. De schappen met dergelijke dranken worden steeds breder en ook in restaurants beslaat deze selectie inmiddels een (iets) groter deel van de kaart. Wijn blijft nog achter op de trend, omdat de smaak van een 'echte' wijn vaak lastig na te maken is. Bubbels lopen wat dat betreft nog voorop, omdat het mousseren van de wijn deels vergelijkbare smaakeffecten heeft als alcohol. 

Strauch is geen straf 


We maken zeker stappen, maar het is nog een segment wat volop in ontwikkeling is. Echt mooie wijnen zijn nog schaars, maar toch heb ik afgelopen jaar een wijn gevonden die me wél kon bekoren. Samen met de Champagnist, importeur van champagnes, biologische en natuurwijnen uit Europa, heb ik de mousserende wijn van Strauch in de Rotterdamse horeca geïntroduceerd. Deze wijn is biologisch en vegan. De Duitse sekt uit Rheinhessen is van 100% handmatig geoogste Rieslingdruiven gemaakt. Mooi fris, met typerende aroma’s van Riesling zoals citrusschil, meloen, witte perzik en abrikoos. Lekker bloemig en kruidig, met een fijne mousse. En hij is vooral goed droog. Strauch wordt bij veel zaken in de Rotterdamse horeca geschonken als alcoholvrij alternatief, zoals Zeezout, The Millèn, Zinc, Fred en In Den Rustwat. Maar ook buiten Rotterdam is hij te vinden bij Aan de Zweth (Schipluiden), Lakila (Delft) en WSHS (Gouda). 

Nu hopen dat we snel weer de horeca kunnen bezoeken, want het begint zo wel erg te lijken op de Amerikaanse drooglegging een eeuw geleden! 

Over deze serie 

Ook in het wijnvak hebben we te maken met modeverschijnselen en zijn bepaalde wijnen hip, of juist niet. Denk aan een bepaalde druif die in opmars is, de kleur van een wijn (lichte rosé), een wijngebied of zelfs landen. Ian van Eck duidt voor ons deze trends, zodat je ze zelf kunt ervaren in de Rotterdamse horeca. Iedereen die de Buik van Rotterdam langer volgt, kent Ian. Hij is al 25 jaar actief in de Rotterdamse horeca als wijnadviseur en werkt voor veel van de mooie bedrijven die op de Buik staan. Meer weten over Ian? Check zijn biografie hier of klik door naar zijn eigen site: Ian & Wijn.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Wijntrends met Ian van Eck: de nieuwe klassiekers

Wat gebeurt er in de wereld van wijn en waar in Rotterdam kan je deze nieuwe trend het beste kan beleven en proeven? Deze keer: ‘de nieuwe klassiekers’.

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.