Bij de Buik van Rotterdam gaan we iets nieuws doen: elke maand duiken we in een opvallende wijntrend met wijnadviseur Ian van Eck. Speciaal voor de lezers van de Buik laten we niet alleen zien wat er gebeurt in de wereld van wijn, maar vertellen we er ook bij waar in Rotterdam je deze nieuwe trend het beste kunt beleven en proeven. Een win-winsituatie dus: de lezer leert meer over wijn (en spijs) en de restaurants, wijnbars en cafés krijgen meer – geïnformeerde – wijnliefhebbers over de vloer. Deze eerste keer gaat over ‘de nieuwe klassiekers’.
Nieuwe wereld wijnen

Foto: een selectie wijnen uit de nieuwe wereld
De wijnwereld kent het verschijnsel van nieuwe en oude wijnlanden. Met de oude wereld wordt Europa bedoeld en met de nieuwe wereld alle overzeese gebieden van Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Eind vorige eeuw begon de nieuwe wereld zich nadrukkelijk te profileren, door gebruik te maken van nieuwe wijntechnieken, waar wijnmakers in de oude wereld wars van waren. Deze nieuwe technieken zorgden ervoor dat wijnen niet lang in de kelder hoefden te liggen om toch goed te smaken. Door deze wijntechnieken uit de nieuwe wereld steeg de kwaliteit. We hadden ineens te kiezen uit dikke fruitbommen voor niet al te veel geld en met het gebruik van eikenhoutsnippers voor houtfermentatie hoefden we ook niet meer voor iedere houtgelagerde wijn diep in de buidel te tasten. Een leuke bijkomstigheid was ook nog dat deze wijnen hoog in alcohol waren (14% of meer) en dat sloot naadloos aan bij wat de maatschappij op dat moment lekker vond. Zo werd wijn wereldwijd een populaire drank. Nu zijn deze nieuwe wereld wijnen alweer een tijdje minder in trek omdat ze toch vaak wel erg bombatisch zijn, (te) hoog alcohol hebben en de uitstoot van CO2 door vervoer fors hoger is dan bij wijnen uit Europa. Maar ze missen voornamelijk finesse. Het spel tussen zuren, fruit, zoet en bitters.
Trend: nieuwe klassiekers uit de oude wereld
Ondertussen zat de oude wereld niet stil en zijn er ook bij ons in de buurt nieuwe ontwikkelingen. Toen ik in Rotterdam begon te werken in 2005 had ik maar twee soorten Duitse wijn in het assortiment. Al waren Duitse wijnen voor mij – als vinoloog en fervent wijnliefhebber – toen al het summum, ze waren voor de consument nog onbekend, exclusief en te prijzig. Ook hier hebben nieuwe wijntechnieken flink geholpen. Daarnaast gebeurden er nog twee dingen: uitbreiding van het wijngaardareaal (Duitsers gingen meer wijn produceren) en er kwamen warmere nieuwe wijngebieden op, zoals Pfalz en Baden. Dit heeft geleid tot een heuse opmars van nieuwe klassieke Duitse wijnen en zo kennen we nu, gelukkig, meer dan alleen meer Riesling en Spätburgunder (Pinot Noir). Denk aan de Pinot Blanc en Pinot Gris, respectievelijk Weis-en Grauburgunder en in hun schaduw doen ook Sylvaner en Scheurebe het steeds beter.
Proef deze trend in Rotterdam

Foto: De Duitse wijnen die verkrijgbaar zijn bij de Euromast en Héroine
De betere restaurants of wijnbars in de stad hebben tegenwoordig wel een Duitse wijn open op de kaart staan. Bij de fine dinning zaken krijg je ze ook vaak geschonken binnen het wijnarrangement. Dit komt omdat ze door hun finesse en concentratie ontzettend veel aan kunnen, ze passen goed bij veel van de gerechten op de chefs' menu’s. Probeer eens de volgende nieuwe klassiekers:
Over deze serie
Ook in het wijnvak hebben we te maken met modeverschijnselen en zijn bepaalde wijnen hip, of juist niet. Denk aan een bepaalde druif die in opmars is, de kleur van een wijn (lichte rosé), een wijngebied of zelfs landen. Ian van Eck duidt voor ons deze trends, zodat je ze zelf kunt ervaren in de Rotterdamse horeca. Iedereen die de Buik van Rotterdam langer volgt, kent Ian. Hij is al 25 jaar actief in de Rotterdamse horeca als wijnadviseur en werkt voor veel van de mooie bedrijven die op de Buik staan. Meer weten over Ian? Check zijn biografie hier of klik door naar zijn eigen site: Ian & Wijn.