Ian van Eck is een Rotterdamse wijnadviseur. Met zijn bedrijf Ian en Wijn levert hij aan veel horeca in Rotterdam en omstreken. In zijn column voor de Buik van Rotterdam vertelt hij over de laatste trends in wijnland en waar je deze het beste kunt beleven en proeven in onze regio.
Onze lezers leren op die manier meer over wijn en de horeca uitbaters krijgen de meer geïnformeerde wijnliefhebbers over de vloer. In deze editie bespreekt hij het proeven van een wijn en waar je in Rotterdam moet zijn voor smakelijke alternatieven van de vaak wat prijzigere klassiekers.
Wijn proeven
Proeven is mijn vak en dat doe ik al bijna 25 jaar professioneel. Ik heb daar diverse opleidingen voor gevolgd, van de vinologenopleiding tot de Academie voor Gastronomie bij Peter Klosse. Het allerbelangrijkste is echter altijd oefenen. Ik proef gemiddeld een fles of vijftig tot tachtig per week. Dit doe ik met klanten, tijdens personeelstrainingen of op bezoek bij wijnmakers, importeurs of tijdens wijnreizen.
Voor de wijnleek is het proeven van wijn soms abracadabra. Het kunnen herkennen of benoemen van smaken is niet altijd even gemakkelijk. Wij proeven op verschillende manieren: analytisch, met het doel een goed prijs-kwaliteit oordeel te kunnen vormen en natuurlijk om te kijken of iets passend is voor onze klanten.
Het smaakzintuig
E zijn vijf verschillende soorten smaken die we kunnen herkennen op de tong, namelijk zoet, zuur, zout, bitter en umami. Volgens Amerikaanse onderzoekers is er zelfs een zesde smaak en dat zijn koolhydraten zoals brood en pasta, maar deze is nog niet officieel erkend.
In wijn proef je nog meer dan de verschillende smaken: sensaties zoals prikkelend, mousserend, warm, koud of een bepaalde structuur zoals een filmend mondgevoel dat olie geeft. Smaak is voor iedereen verschillend. Horen en zien is meetbaar en wordt door de meeste personen als hetzelfde ervaren, maar proeven is toch een taak, of smaak, apart.
We zijn zo beïnvloedbaar
Uit een uitgebreid Amerikaanse en Duits onderzoek is gebleken dat goedkope wijn met een duur prijskaartje beter 'smaakt' dan diezelfde wijnen met een lagere prijs. Als we proeven met voorkennis proeven we dus anders. De mooie, steeds exclusievere en onbetaalbare Bourgognes zoals Chassagne-Montrachet, een rijpere Brunello di Montalcino of een Châteauneuf-du-Pape die mooi op dronk is, zijn vaak voor de elite.
Doordat er meer vraag dan aanbod is en er maar kleine hoeveelheden beschikbaar zijn, zijn deze wijnen vaak 'onbetaalbaar'. Het is moeilijk om te bepalen of de prijs-kwaliteit dan klopt. Is de waarde van een fles Petrus van bijvoorbeeld € 2.500,- de smaak waard?!
Toppers zoeken is favoriete sport

Foto: Restobar La Petite Soeur op Katendrecht serveert naast mooie gerechtjes de Les Peyrarols chardonnay van Boyer-de Bar
Het is aan ons om toffe alternatieven te zoeken voor onze klanten in de Rotterdamse markt. Vorige keer schreef ik al over een Languedoc chardonnay van Emanuel de Bar in Bourgogne, die wordt opgevoed door Vincent Boyer uit Meursault. Hij produceert zo een hoogwaardig en geweldig alternatief voor een houtgelagerde Bourgogne. Bij verschillende sterrenzaken verkrijgbaar en per glas wordt het aangeboden bij onder meer La Petite Soeur.
In plaats van een bekende, dure champagne verkoopt het Spaanse tapasrestaurant Destino aan de Zaagmolenkade de meest bekroonde cava ter wereld van Agusti Torello Mata: KRIPTA brut nature uit een unieke amfoorvormige fles. Als eerbetoon aan de Romeinen die wijn in Spanje introduceerden, maar ook om de drinker bijna te verplichten de cava op de juiste temperatuur te serveren. De fles kan namelijk niet staan, dus een wijnkoeler is nodig!
Alternatieven Sancerre en Bernardus

Ook ontdekte ik vorig jaar tijdens een proeverij een ‘kleine Sancerre’. Een sauvignon blanc uit de Loire, Vin de France geproduceerd en dus goed betaalbaar. De Evasion van Francois Xavier Barc, Les deux Herbeux vind je bij The Meatclub voor een kwart van de prijs van zijn grote broer!
Misschien wel de meest bekende Nieuwe Wereld chardonnay in Rotterdam is Bernardus uit de Verenigde Staten, gemaakt door de Nederlandse familie Pon. Dik, houtgelagerd, maar prijzig. Wij ontdekten de Lynx Barrel Fermented chardonnay: ook uit Californië en voor een derde van de prijs. In Rotterdam te verkrijgen bij Calaboose in Kralingen.
Ga je graag uit eten in Rotterdam? Vraag dan altijd het personeel eens naar hun eigen parels. Proost!
Over deze serie
Ook in het wijnvak hebben we te maken met modeverschijnselen en zijn bepaalde wijnen hip, of juist niet. Denk aan een bepaalde druif die in opmars is, de kleur van een wijn (lichte rosé), een wijngebied of zelfs landen. Ian van Eck duidt voor ons deze trends, zodat je ze zelf kunt ervaren in de Rotterdamse horeca.
Iedereen die de Buik van Rotterdam langer volgt, kent Ian. Hij is al 25 jaar actief in de Rotterdamse horeca als wijnadviseur en werkt voor veel van de mooie bedrijven die op de Buik staan. Meer weten over Ian? Check zijn biografie hier of klik door naar zijn eigen site: Ian & Wijn.