Voor mij geen patat. Tenzij het Pomms’ is!

Femke Cuijpers at na haar Brabantse jaren nooit meer 'friet, totdat ze deze week de bio-patat van Pomms' op de Coolsingel proefde. Ze is óm.

1 Feb 2014 Femke Cuijpers

blogger Communicatiespecialist Femke Cuijpers opereert vanuit haar bedrijfu00a0Creatieve Kwesties. Ze schrijft voor diverse vakbladen en -blogs over trends en retail.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Pomms'

Coolsingel 107B, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Centrum Keuken: Nederlands Prijsniveau: Kleine prijs Bekijk restaurant

Voor mij geen patat. Tenzij het Pomms’ is!

In mijn tienerjaren zat ik bijna dagelijks in een friettent, zoals we dat in Brabant noemden. Tegenwoordig ben ik niet zo'n snacker. Als vriendlief vraagt wat ik wil eten, luidt het antwoord steevast 'Gezond, iets met groenten'. En toen was daar ineens Pomms' op de Coolsingel. En heb ik al twee keer gesnackt in drie dagen tijd.

Vaak schrijf ik over trends en hoe je de consument zo kunt beïnvloeden dat hij meer koopt. Ik ben zo’n kritische consument die bewust kiest voor gezonde voeding en die wil weten waar het product vandaan komt. Dus werkt het bij mij heel simpel: plak er een labeltje ‘100 procent biologisch’ op en ik word nieuwsgierig. En Pomms’ heeft 100 procent biologische friet. En nog beter: boer Jan - ik ken hem niet, maar hij heeft er vast verstand van - heeft de beste piepers uitgezocht op zijn akkers.

Pomms’ bakt ze vers gesneden in de schil. Het bewijs is er, want de aardappelen liggen keurig in de zaak te wachten om door de frietsnijder te worden gehaald. Wil je je vergrijpen aan een kroketje, dan is het bij Pomms’ ook nog verantwoord. Zoals Niels Tijthoff en Ruud Boeve op hun website zeggen: 'Onze Aberdeen Angus-koeien grazen bij boer Peter in een Brabants natuurgebied vol klavers en kruiden. Dat proef je terug in onze kroket volgens grootmoeders recept.' Hoe mooi wil je het hebben? 

Ambachtelijk, maar stylish vormgegeven puntzak patat

Toen Pomms’ afgelopen donderdag open ging, stond ik dus als een van de eersten in de rij voor zo’n ambachtelijk frietje in stylish vormgegeven puntzak patat. Die overigens gratis werd weggegeven om zoveel mogelijk voorbijgangers kennis te laten maken met Pomms’. De patat met lekker zurige mayo vloog erin, maar ik besloot het schrijven van mijn artikel uit te stellen. Ik was namelijk erg benieuwd naar de bilogische kaaskroket en de duurzame garnalenvariant en die waren nog even niet verkrijgbaar.

Dus twee dagen later weer op pad. Vriendlief is blij dat hij een keer niet aan de gezonde lunch hoeft; ik bestel de kroketten om mee te nemen naar huis. Oké, ook twee puntzakken friet. De garnalenkroket hoef ik niet af te rekenen, want het is nog wat vroeg in het seizoen, waardoor de smaak volgens de maatstaven van Pomms’ nog niet optimaal is. Ook de meneer en mevrouw voor mij krijgen een garanalenkroket, ‘gewoon om even te proeven’.

Oeps, patatje oorlog

Tegen de tijd dat ik thuis ben, zijn de designzakken friet getransformeerd tot patatje oorlog. Een onverwachte manoeuvre over een stoeprand en opspattende plas maakten de terugreis enerverend. De kroketten komen onverwacht netjes uit de strijd. Geen idee waarom Pomms’ zelf niet honderd procent tevreden is over de ietwat pittige granalenkroket, wij zijn fan. Ook van de kroket met geitenkaas uit Overijssel. Toch blijft met stip op 1 de zak patat. Zelfs gehavend smaakt deze beter dan de patat van elk willekeurige snackbar bij mij in de buurt. 

Misschien geeft het biologische label voor mij die extra smaaksensatie. Of de manier waarop Pomms’ zijn ambachtelijke werkwijze laat zien, de verhalen die je vindt op de website (maak ook even kennis met slager Ronald, boer Peter, krokettenmaker Ferry, aardappelkenner Ron en bakker Lucas) of het gelikte design. In elk geval klopt dit concept als een bus. Ik eet nooit meer op een andere plek patat.   

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Aad van der Struijs, journalist 7 Feb 2014, 15:32

Femke, ik ben het helemaal met je eens.Maar schrijf aub niet, dat 'het klopt als een bus'! Een bus klopt niet, een zwerende vinger wel.

Peter Rubens 7 Feb 2014, 15:34

Wow ..!!!! wat waren de geitenkaas kroketten lekker !!! Volgende keer probeer ik de Pomms' Frites !!

Femke 7 Feb 2014, 21:17

@Peter, daar ben ik nog meer fan van dan van de geitenkaaskroketten. Doen dus!@Aad, je opmerking over de bus is niet helemaal terecht: de zegswijze 'dat klopt als een bus' staat sinds 1995 in de Van Dale en al sinds 1986 in de Grote Koenen. Verder gaat het hier weer wel over smaak, maar over de frieten van Pomms' valt in elk geval niet te twisten ;)

Femke 7 Feb 2014, 21:17

@Peter, daar ben ik nog meer fan van dan van de geitenkaaskroketten. Doen dus!@Aad, je opmerking over de bus is niet helemaal terecht: de zegswijze 'dat klopt als een bus' staat sinds 1995 in de Van Dale en al sinds 1986 in de Grote Koenen. Verder gaat het hier weer wel over smaak, maar over de frieten van Pomms' valt in elk geval niet te twisten ;)

John van Peelen 18 Jul 2014, 13:08

heb het zojuist gecheckt en het klopt inderdaad als een zwerende vinger; bijna net zo lekker als de frietjes van onze Belgische hartsvriendin Chantalleke, maar die komt dan ook uit Den Anvers!

Wim Bergen 22 Aug 2014, 22:46

Wat een aangename verrassing vanmiddag, tussen de regenbuien door met het gezin van een heerlijk frietje en kroketje genoten bij Pomms'. Heerlijk! De beste friet van Rotterdam en dus een ideale plek om vanmiddag de gigantische regenbui voorbij te zien trekken. Ik kom hier zeker terug!

Wim Bergen 22 Aug 2014, 22:53

Het hele gezin was het er vanmiddag over eens: wat een heerlijke friet en kroketten. Wij komen zeker terug! Een aanrader voor de lekkere trek tijdens het winkelen.

Frietliefhebber 21 Jan 2015, 10:18

Friet was zeker ok. Goeie friettenten zouden echter ook een weergaloze, liefst naar oma's recept zelfgemaakte pindasaus in het saus arsenaal moeten hebben. Ennuh, moet toch niet moeilijk zijn om een paar verse biologische uien in een blender te mikken. Dat betekent overigens ook dat er curry/ketchup op de sauzenlijst zouden moeten worden toegevoegd...

Lees ook deze verhalen
De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.

Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.