Sapjes nassen in sapbar Sajoer

In sapbar Sajoer op de Coolsingel mixen Mary en Gaby groenten en fruit in de slowjuicer. Dat levert sapjes op vol vitaminen en ander gezonds op.

10 Okt 2014 Laura van Mourik

blogger Laura werkt als tekstschrijver voor het MKB, schrijft artikelen voor Runners World en wil altijd alles weten. En ze luistert graag gesprekken af om er blogs over te schrijven.

Sapjes nassen in sapbar Sajoer

De Slegte op de Coolsingel is niet meer, maar de Inconcept-store is ervoor in de plaats gekomen: een winkel met kleding, kunst, koffie, design. En sapbar Sajoer. Laat de knalgele fiets en de andere hippe dingen even voor wat ze zijn en loop door naar links. Eigenaren Mary Limandjaja en Gaby Kuhuparuw wachten je op met appelsap die smaakt alsof je in een verse appel bijt. 

Het was deze zomer, Gaby had net gehoord dat haar contract als marketeer niet werd verlengd, en ze kocht een slowjuicer. Da’s lekker, dacht ze. Vriendin Mary kwam langs met een tas vol groenten, en vond dat ook. Ze kregen een plan. Er moest een sapbar komen, in Rotterdam, met groenten en fruit uit de slowjuicer. 

Een paar dagen later fietste Gaby langs de lege Slegte, zag de aankondiging van de Inconcept-store, praatte met eigenaar Betty en regelde de locatie voor de sapbar.  Eind september openden ze Sajoer – Indonesisch voor ‘groenten’.

Mary, net afgestudeerd in bedrijfskunde: ‘Tuurlijk is het risicovol wat we doen. Hallo, Rotterdammers aan het sap! Die zijn toch van het ‘effe kijken of het wat is’. Maar wij geloven erin, hebben er lol in, en dan moet je het gewoon doen. Dat zeg ik dus als bedrijfskundige, haha.’

Gaby: ‘Wat we willen is simpel: Rotterdammers op een makkelijke manier meer groenten en fruit laten eten en ervoor zorgen dat je je gezonder en vitaler voelt. Als je één sapje van ons drinkt, heb je je dagelijkse portie al ruimschoots binnen.’

Mary: ‘Wij zijn niet van die superhealthy gezondheidsfreaks hoor, doe normaal.’

Gaby: ‘Ik hou van patat. En niet van koken. Ik at altijd alleen gezond op de dagen dat mijn vriend kookt. Maar door Sajoer ben ik me gaan verdiepen in voedsel, en eerlijk gezegd voel ik me nu, met al die sapjes elke dag, een stuk fitter dan voor de zomer.’

Een slowjuicer werkt anders dan een blender of sapcentrifuge, vertelt Gaby. Een slowjuicer kneust in plaats van draait. Daardoor komt er geen hitte of zuurstof vrij, behoud je de meeste vitaminen en mineralen en blijft de smaak lekkerder; alsof je een hapje appel ‘drinkt’. 

'We worden zelfs al herkend op straat'

Maar slowjuicen gaat dus niet snel. Vooral bij de ananas, man, daar zitten zo veel vezels in, dat duurt even. En bij Gaby al helemaal, want die kan niet slowjuicen en praten tegelijk. Maar dat praten doet Mary dan. Sowieso is het altijd gezellig bij ze. Ze kennen hun vaste klanten al, weten wie er binnenkort gaat trouwen. Mary: ‘We worden zelfs al herkend op straat.’ Gaby: ‘Nou, niet dat we handtekeningen hoeven uitdelen, hoor.’ Mary: ‘In De Witte Aap zei laatst iemand tegen me: “Hé, Sajoerboontje.”’ En daar kunnen ze dan samen keihard om lachen. 

Er staan vijf groentensappen op het schoolbord en drie fruitsappen. En tarwegras. Gaby: ‘Kijk, tarwegras is gewoon niet lekker.’ Mary: ‘Al gaat het de ene dag beter dan de andere.’ Maar dan begint Gaby aan het Groene monster. Ondertussen praat Mary gewoon door: ‘Als je de ingrediënten leest voor het Groene monster, met spinazie, boerenkool, peterselie en bleekselderij, kun je je haast niet voorstellen dat dat lekker is.’ Maar, inderdaad, dat is het dus wel. Fris en licht smaakt het, en het vult.

Inmiddels heeft Gaby de Anti-herfst gemaakt, een groentensap met een oranje herfstblaadjes-kleur, met wortel, bleekselderij, appel en gember. En daarna de Bikkel: de mix is bedacht door een klant, met onder meer spinazie en die vermaledijde ananas. En de rozegekleurde Beat-it dan: er gaan 1,5 biet, 3 wortels, 1,5 sinaasappel, een halve citroen en gember in. Inmiddels zit ik best vol, maar dat ga ik natuurlijk niet zeggen, want ik krijg nog een Slanky janky-fruitsap, met onder andere verse munt en limoen. 

En dan ben je een uur verder, en voel je je fris en gezond, maar op een nuchtere, Rotterdamse, niet-tarwegrassige manier. Goed te nassen, die sappies van Sajoer.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Els Koreman 10 Okt 2014, 22:43

Succes dames, goed plan maak zelf ook veel smooties. Gaby ken ik nog van Synovate :)

Anouk 11 Okt 2014, 17:24

Super! Ga zo door????

Lees ook deze verhalen
Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.

Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.