Angelo Betti brengt boek uit ter gelegenheid van jubileum

Italiaans restaurant Angelo Betti, bekend van hun pizza en gelato, bestaat 100 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met een boek over de Rotterdamse zaak.

20 Jan 2023 De redacteuren Rotterdam

blogger De redacteuren van De Buik van Rotterdam hebben één ding gemeen: ze praten de hele dag alleen maar over eten en drinken, en waar ze dat doen en wanneer.

Angelo Betti brengt boek uit ter gelegenheid van jubileum

Pizzeria en gelateria Angelo Betti aan de Schiekade bestaat een eeuw en dat wordt gevierd. In samenwerking met uitgeverij Kyosei is een boek uitgebracht met verhalen van en over de Italiaanse familie en het iconische restaurant. De familiezaak is bij veel Rotterdammers en mensen van buiten de stad de nummer één waar het echte Italiaanse pizza betreft, maar ook de sfeer maakt dat dit voor velen een favoriet is in Rotterdam. 

Pioniers in Rotterdam  


Foto: Nog steeds wordt de zaak gerund door familie. Angelo Betti, de kleinzoon van Angelo Betti sr., in de pizzeria 

De zaak Angelo Betti heeft verschillende vormen en locaties gehad in Rotterdam. In 1922 startte de familie met het verkopen van 'gelato', eerst vanaf een zaak op zuid en al snel vanuit ijskarretjes door heel Rotterdam. Het Italiaanse ijs was destijds nog niet bekend in Rotterdam en al helemaal niet zo goed verkrijgbaar als nu het geval is. Toen de uiteindelijke, vaste locatie op de Delfsevaart verwoest werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vertrok Angelo sr. terug naar Italië. Zijn zoons Tullio, Bruno en Adelmo bleven in Rotterdam achter en openden de zaak aan de Schiekade. Broers Bruno en Adelmo gingen beide hun eigen weg en openden ijssalons in respectievelijk andere delen van Rotterdam en in Duitsland. Het was de schoonzoon van Tullio, getrouwd met diens dochter Giuliana, die aan het einde van jaren '70 de pizza introduceerde. De pizza's van Gianfranco Giuntoli waren toentertijd nog onbekend in Rotterdam, maar we kunnen wel stellen dat het risico wat hij destijds nam meer dan goed is uitgepakt. 

Generaties een begrip in Rotterdam 


Foto: Lennaert Ruinen 

Bij Angelo Betti doen ze het op hun eigen manier, volgens hun eigen regels. Het restaurant wordt gerund op zijn Italiaans, met temperament, liefde en enorm veel overgave. De historie van het Italiaanse restaurant verdient het om vastgelegd te worden en de verhalen van de familie, vrienden en vaste gasten zijn dan ook opgetekend in het boek 'Angelo Betti'. Aan de hand van openhartige interviews en schitterende portretten wordt het verhaal verteld van de bekendste pizzeria van Rotterdam en de familie die hier achter zit. Ook zijn de gasten aan het woord, waaronder de ras-Rotterdamse Loes Luca: "Met geen enkel restaurant in Rotterdam heb ik dat wat ik met Angelo Betti heb. Nergens heb ik zo vaak gegeten als daar. Angelo Betti verveelt nooit." Angelo Betti wordt gerund vanuit het hart, is echt en verdiend dergelijk nalatenschap. Of, zoals de uitgeverij zelf zegt: "dit boek is zoals Angelo Betti is, puur. Geflatteerde en geveinsde passages kent dit boek niet. De schaduwkanten blijven niet onverlicht. Niets is geheim, behalve het recept van het pizzadeeg."

Het Boek 'Angelo Betti' is vanaf heden verkrijgbaar via de website van Kyosei. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Ban Nok brengt de ziel van de Thaise keuken naar de Bergselaan

De Buik sprak met Kim en Rik (van Bistrot-Bar Frère) over de recent geopende Bistro Ban Kok, waar smaken en herinneringen uit Thailand generaties verbinden.

Wereldhavendagen 2025: ontdek wat er te doen is én waar je wilt eten

Van 5 tot en met 7 september 2025 viert Rotterdam de 48ste editie van de Wereldhavendagen. Lees hier wat er te beleven valt en waar je wilt eten.

De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.