Er is nog genoeg in Rotterdam

Enough Magazine is een strak en grafisch vorm gegeven magazine over kunst en eten. Het biedt Rotterdammers de kans om hun eigen lokale producten te leren kennen.

21 Dec 2020 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

Er is nog genoeg in Rotterdam

Bij de Buik zijn we sinds de oprichting fan van de Rotterdamse foodcultuur. Dus toen Lieke van der Wel, Jorn de Vries en Ilja van Vlaardingen samen een magazine begonnen op het snijvlak van Rotterdamse kunst en lekker eten, wilden we daar natuurlijk meer over weten. Het magazine heet Enough en laat Rotterdamse kunstenaars en chefs aan het woord of beter gezegd: brengt hen in beeld.

Lieke, Jorn en Ilja


Van links naar rechts: Lieke, Jorn en Ilja (foto's HEAZ)

Lieke van der Wel werkte al tien jaar in de Rotterdamse horeca. Je kan haar kennen van haar werk in de bediening van Héroine, maar ook van haar fotografie voor diverse zaken en haar vrije werk, dat ook vaak het thema food heeft. Jorn de Vries is een van de medeoprichters van de Biergarten en van Operator Radio. Ook is hij vormgever van veel van de uitingen van bekende horecazaken en festivals in Rotterdam. Sinds een aantal jaar werkt hij met Ilja van Vlaardingen samen, die eerder ook in Biergarten werkte. Lieke doet de redactie voor Enough, Jorn is art director en Ilja heeft het ontwerp gedaan.

Scherpe rand tussen kunst en keuken


Met zo’n drietal is het niet verrassend dat het onderwerp van Enough het scherpe randje tussen kunst en keuken is. Lieke gaat op zoek naar kunstenaars die ze uitdaagt om uit iets met eten te creëren en naar chefs die ze vraagt om een bijzonder recept. Het geheel is strak en grafisch vormgegeven in een magazine van stevig papier op een flink formaat. De onderwerpen zijn ruig Rotterdams en bieden Rotterdammers de kans om hun eigen lokale producten te leren kennen en consumeren. Zeker nu in de tijd van veel binnen zitten bieden ze een kans om thuis met eten aan de slag te zijn ofwel als (kunst)criticus of ofwel als thuischef.

Winterse plaatjes


Het magazine beweegt met de seizoenen mee en zo is er in de eerste uitgave veel aandacht voor paddenstoelen en knollen. Met schitterende fotografie van Pim Top, recepten van Manuela Goncalvez Tavarez (van Coco) en Michael Schook (van Héroine). Het werk van bekende Rotterdamse kunstenaar Nasbami heet zelfs “embracing the seasons”. Zelf werd ik erg blij van de absurde composities van Sanneke Kleingeld, met een klassiek ogend recept voor een vruchtencroquet. Het gedicht over zuurkool van Frédérique Spigt is om in te lijsten. Maar laten we hier niet alles verklappen.

Genoeg

Er is genoeg in Rotterdam, zegt Lieke over de naam van het blad. Het blad geeft ook genoeg om te doen in de donkere dagen van de winter en van deze lockdown en is een fijn cadeau voor jezelf of een ander. Het is te krijgen bij Time is the New Space (in het Schieblock), Héroine en via de website van Enough Magazine. Bij de volgende edities – er volgt er elk kwartaal een – van het magazine krijgt de Buik een ‘sneak peek’, dus hou ons in de gaten voor meer over Enough.



Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Chef Michael van der Kroft van Tres over andere smaakmakers dan zout

De Buik spreekt smaakmaker Michael van der Kroft, de chef van Restaurant Tres die net een Groene Ster toegekend kreeg van Michelin.

15x Franse bistro’s en brasserieën

Als je op de Franse toer wilt, zit je prima in Rotterdam. Hierbij een lijst brasserieën en bistro's voor iedereen die zich in la douce France wil wanen.

Bij de nieuwe Bar Kruk hoef (en wil) je straks niet meer weg

Klaartje van den Dool van Klaar Gemaakt opent binnenkort Bar Kruk, in Blijdorp. De kaart is gevuld met kleine gerechtjes en goede (alcoholvrije) wijnen.