Laurence van Bergeijk: de man achter de kaart van het Vroesenpaviljoen

Achter het fornuis van het nieuwe Vroesenpaviljoen staat Laurence van Bergeijk. Wat inspireert hem? En hoe kook je toegankelijk en toch spannend tegelijk?

26 Aug 2015 Anna Penta

blogger Anna Penta schreef drie vegetarische kookboeken en vertaalde er veel meer. Ze werkt freelance als redacteur/corrector voor uitgeverijen.

Laurence van Bergeijk: de man achter de kaart van het Vroesenpaviljoen

Sinds juli deze zomer heeft het Vroesenpark eindelijk zijn eigen paviljoen. Hoewel het paviljoen vooral een buurtfunctie heeft, met tal van activiteiten, heeft de menukaart de nodige aandacht gekregen. De man achter de kaart is dan ook iemand die zijn sporen in de culinaire wereld ruimschoots heeft verdiend: Laurence van Bergeijk. Een gesprek over hoe je spannend en toch toegankelijk kunt koken.

Op een regenachtige dag in een overwegend prachtige zomer spreek ik met de chef-kok en mede-eigenaar van het Vroesenpaviljoen. Laurence is een typische selfmade man, tijdens zijn studie begonnen als afwasser in een lunchzaak. Zijn liefde voor koken, en dan vooral met pure ingrediënten van goede kwaliteit, ontstond bij Z&M, de delicatessenwinkel van Emmy Walburg en Rob Baris. Het duurde niet lang voordat Laurence meer met eten dan met zijn studie bezig was. Uiteindelijk besloot hij, op aanraden van zijn decaan, de studie te laten voor wat hij was. Geen slechte beslissing, dat moge duidelijk zijn, want in pakweg één decennium kan de Rotterdamse culinaire wereld niet meer om Van Bergeijk heen.

Liefde voor de brasseriestijl

Terras Vroesenpaviljoen Rotterdam

Tijdens baantjes in restaurants in diverse landen heeft hij veel geleerd, vertelt hij. ‘In Parijs is mijn liefde voor de brasseriestijl, de klassieke Franse keuken, ontstaan. Alles werd daar zelf gemaakt. In Sydney heb ik het belang leren inzien van het werken met mooie, verse producten.’ Terug in Nederland hield Laurence zich vooral bezig met korte projecten, zoals het Filmfestival, de Wereld van Witte de With en de Parade. Die ervaring komt nu van pas, want ‘als het park vol zit, moet wat je aanbiedt goed zijn’. Zijn doelstelling is het creëren van spannende gerechten voor een redelijke prijs: ‘Ik wil binnen een zo kort mogelijke tijd een gerecht bereiden en mensen blijven verrassen.'

Verrassende gerechten

Gerecht Vroesenpaviljoen

Het huidige menu, dat ongeveer elke twee weken wisselt, is in elk geval verrassend genoeg. Het gerecht met vlees bestaat uit Procureur van Baambrugse big, met aardappelmousseline, coleslaw, jus van gerookte tomaat en amandelen. Hier zou je ook heel goed de invloeden van de buitenlandse avonturen van de chef-kok in terug kunnen vinden. Het vegetarische (tevens veganistische) gerecht van de kaart van dit moment is Aubergine met kikkererwtensalade, wittebonencrème, geroosterde wortel en artisjok. Volgens eigen zeggen is Laurence gespecialiseerd in de vegetarische keuken. ‘Ik vind het leuk te laten zien dat het mogelijk is spannende gerechten zonder vlees te maken.’

Sowieso ervaart Van Bergeijk dieetwensen niet als lastig. Je kunt zelfs op het laatste moment aangeven dat je ergens allergisch voor bent of bepaalde ingrediënten niet wilt eten. Glutenvrij, notenvrij, lactosevrij, je meldt het gewoon even aan de bediening. ‘Je moet als kok weten wat er in je gerechten zit. Als je met verse, onbewerkte producten werkt, weet je dat precies. Je kunt dan altijd improviseren.’

Ecologisch, eigenlijk heel logisch

Vroesenpaviljoen restaurantgedeelte 

Alsof dit alles nog niet genoeg is, is eten bij het Vroesenpaviljoen ook nog eens goed voor je persoonlijke ecologische voetafdruk. Rundvlees wordt spaarzaam aangeboden, want dat is ‘de grootste vervuiler qua CO2-uitstoot, tienmaal zo groot als kip’. Daarnaast is het vlees trouwens van biologische herkomst. De vis op je bord is met zorg gekozen, volgens de Viswijzer. Ook volgt Laurence de seizoenen. Zo gebruikt hij geen tomaten en aardbeien in de winter. Koken met de seizoenen blijkt trouwens nooit saai te worden. ‘Je kijkt in het voorjaar uit naar de asperges, en als het seizoen weer voorbij is komen ze je neus uit. Nu is het wachten op de eerste mooie pompoenen en verse spruiten.’

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Kooker. 26 Aug 2015, 8:26

Vroeger was alles reform nu is alles biologisch,ach ach en wordt er nog voor ons uit gemaakt of we rundvlees mogen eten of niet;dat bepalen wij zelf.Ook hier weer drie bordjes voor een groot deel leeg en het vlees gegooid op de aardappelenpuree zo te zien;vreemde wijze van opdienen.Het was te hopen in het Vroesenpark een normaal eethuis te krijgen maar nee hoor weer een tent er bij met de waan van de dag.Wij gaan wel een hapje eten in Vlaanderen.

Marieke 26 Aug 2015, 9:46

Ik heb hier een paar keer gegeten. Elke keer weer even lekker en verrassend. Een aanwinst voor het park. Jongens, ga zo door :)

kees 26 Aug 2015, 16:12

Beste Kooker GA dan lekker in Belgie eten en zeur niet Wat de een lekker vind niet de ander niet te haggelen en afzeiken is altijd de makkelijkste weg

Rob 26 Aug 2015, 17:00

Nou inderdaad zeg, Kooker, ga lekker bij de MacDonalds eten, daar kan je rundvlees eten zoveel je wilt, sjonge zeg.

Jatoch 26 Aug 2015, 17:00

@Kooker. Ik denk niet dat er veel mensen van wakker liggen dat je je gezicht niet laat zien in het Vroesenpaviljoen.

Diederik Journee 28 Aug 2015, 13:21

Namens het Vroesenpaviljoen: dank voor al jullie reacties. Positief of negatief. En v.w.b. Kooker: kom eens langs om te praten over wat we volgens jou anders/beter kunnen doen, daar staan we altijd voor open! Onze keuken o.l.v. Laurence is dag en nacht bezig met het neerzetten van een kwalitatief goede kaart met aantrekkelijke prijs. Dat doen we - gezien de vele behoorlijk positieve reacties - aardig goed tot nu toe. Het paviljoen is echter zeven weken open en alles is nieuw, met alle voor- en nadelen van dien. Dus constructieve verbetersuggesties zijn altijd welkom. En het bespaart jou wellicht een reis naar Vlaanderen... .

Lees ook deze verhalen
De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Lake Seven: eten en avontuur aan het water

Voor wie even wil ontsnappen uit de stad, maar wel beleving en eten op maat wil, is Lake Seven aan de Zevenhuizerplas de juiste eatertainment plek.

De Pizzabakkers vernieuwd: vertrouwde smaken in een fris jasje

De Pizzabakkers is vernieuwd maar wel vertrouwd. Wij schuiven maar al te graag aan op het vernieuwde terras om dat zelf te ervaren.