Deze man kennen we onder andere van de Euromast en Hotel New York. Willem Tieleman is een van de grootste ondernemers in de horeca van Rotterdam en heeft recent zijn nieuwste restaurant in de Markthal geopend: Jamie's Italian. Hoe zag zijn jaar eruit?
Via een journalist kwam Willem Tieleman in contact met Jamie’s Italian. ‘Zij was gevraagd door een dame die werkzaam was voor de Markthal en zei dat Jamie Oliver een ondernemer zocht in de horeca. ‘Zodoende dat ze bij mij terecht kwam,’ glundert Willem. Hij moest er wel even over nadenken, want het is belangrijk dat zowel de lunch als het diner succesvol zijn. ‘Iedereen moet iets lekker kunnen vinden op de kaart’, verklaart hij. ‘Wij Nederlanders eten gelukkig steeds meer dan alleen uitsmijters en broodjes kaas. We zijn van alle markten thuis qua eten.’
In mei is de bouw van het restaurant van start gegaan en in oktober is Jamie’s Italian officieel geopend. ’Het was een hectische aanloop, want dit is de eerste in een reeks nieuwe Jamie’s Italians, dus alles was nieuw. Dit geldt ook voor de Markthal en alles wat daarbij hoort. Uiteindelijk is alles met behulp van het team dat daar voor beschikking was gesteld wel tot zeer groot succes gemaakt,’ vertelt Willem.

De eerste in een reeks nieuwe restaurants dus. Komt er dan nog meer aan? ‘Ja,’ zegt Willem. ‘Dit is de eerste in Nederland, België en Duitsland. In deze drie landen gaan wij nog meer dan tien restaurants bouwen.’ Wanneer de bouw van de overige ketens gaat beginnen, is nog niet bekend. De laatste onderhandelingen zijn bezig en daarin wordt bepaald waar het eerstvolgende restaurant komt: in Amsterdam, Düsseldorf of Antwerpen.
Zoals al eerder is gezegd is Willem Tieleman geen onbekende in het vak. Hij is een echte Rotterdammer en heeft voor zijn avontuur met het restaurant van meneer Oliver al een dertiental andere horecabedrijven gehad. Die zijn allemaal in Rotterdam gevestigd. Met Jamie’s Italian zal Tieleman voor het eerst buiten Rotterdam gaan ondernemen.
Ondanks dat er al heel veel Italiaanse restaurants zijn, is Willems restaurant enorm populair. ‘Ik denk dat de receptuur van Jamie Oliver heel bijzonder is. Ook op zichzelf staand. De touch van Jamie die herkent iedereen wel: spicy, pepertjes en met veel liefde klaargemaakt. Wij blinken uit in de kwaliteitsproducten die gebruikt worden voor bereiding.’

‘Ik doe dit werk nu al 23 jaar en dat is in mijn voordeel geweest. Er is niks tegengevallen dit jaar. De mensen met wie ik werk zijn allemaal ijzersterk dus dat is rustgevend,’ vertelt Willem. Normaal bedenkt hij zelf concepten, maar omdat Jamie’s Italian dit al heeft, hoeft Willem niet veel te sleutelen aan het restaurant. Dat vindt hij helemaal niet erg. ‘Het is ‘eenvoudiger’ om iets wat kant-en-klaar is te beginnen dan dat je alles moet uitdenken en kijken of het werkt zoals je het bedacht hebt. Bijvoorbeeld de zogenaamde ‘cookline’, de keuken. Dat is een vast gegevens. Het mooie is dat de chef en souschef en vier managers die hier werken allemaal acht weken getraind zijn in de UK, bij Jamies Italian. Dat vormt natuurlijk een basis die geweldig is. Vervolgens komt er een team uit Londen tijdens de opening. Zij blijven zes weken om ons te steunen, door de eerste weken te komen.’ Willem vertelt ook dat er veel procedures zijn die goed uitgevoerd moeten worden. Daar is discipline voor nodig. ‘Dat is kenmerkend voor Jamie’s Italian: discipline op een prettige manier. De koks moeten zelfs een assessment, een toelatingstest doen in Londen,’ legt Tieleman uit.
Inmiddels is het restaurant in de Markthal al drie maanden open en is het er iedere week druk. ‘We hebben tussen de 4000 en 5000 gasten per week,’ vertelt Willem. Niet zo lang geleden, kwam er speciaal bezoek in de Markthal: Mister Oliver himself kwam een kijkje nemen. ‘Niet voor zakelijke dingen, maar om in contact te komen met het team hier in Rotterdam,’ aldus Willem.

Volgend jaar mag Willem zich bezig gaan houden met het uitkiezen van een locatie voor de tweede Jamie’s Italian. ‘Ik wil het je wel vertellen, maar dat mag niet,’ lacht hij. ‘Maar wat wel zeker is, is dat het nieuwe restaurant in Amsterdam, Düsseldorf of Antwerpen kan komen.’ Daar hebben we wat aan, Willem! Na wat doorvragen antwoordt hij uiteindelijk voorzichtig: ‘Nou, er is kans dat er een in Düsseldorf komt...’ In Rotterdam is Willem voorlopig wel klaar. ‘Er zijn geen plannen en omdat Jamie’s Italian een vast concept is, kan ik er zelf niet zomaar iets aan veranderen.’