Rotterdam zou Rotterdam niet zijn zonder gepassioneerde ondernemers die onze stad kleur en smaak geven. Onze Smaakmakers dus. Omdat het einde van het jaar nadert, vinden wij het tijd om met deze Smaakmakers terug te kijken op 2019 en vooruit te blikken op komend jaar. Het resultaat is een serie interviews met de mannen en vrouwen die de Rotterdamse horeca dit jaar gevormd hebben. Vandaag: Dennis Ebeli.

Foto: Da Silva Fotografie
We kunnen ons Rotterdam niet meer voorstellen zonder de écht Mexicaanse gerechten van Alfredo’s Taqueria, maar toch is het pas twee-en-een-half jaar geleden dat Dennis Ebeli met zijn Alfredo’s neerstreek in Het Industriegebouw. Wij spreken hem over het runnen van zijn drie (!) bedrijven de afgelopen jaren en zijn toekomstbeeld.
In de 170 nationaliteiten die de stad rijk is, ligt de kracht. Dat is het nieuwe DNA van de stad. Dennis Ebeli
Alfredo’s Taqueria

Foto: Lisa Elean
In juni 2017 opende Dennis Ebeli en Ton van Zanten voor het eerst de deuren van Alfredo’s Taqueria. Alhoewel Dennis eigenlijk de horeca een beetje had afgezworen, is hij maar al te blij dat hij de stap heeft genomen. “We zijn nu op het moment dat alles echt een plekje heeft en dat we onze draai helemaal hebben gevonden. Het is zeker wat ik ervan had verwacht. Ik was er een beetje angstig voor, maar het valt mij allemaal heel erg mee. Ik vind het nog steeds superleuk dus ben heel blij dat we de stap hebben genomen.”
Écht Mexicaans

Foto: Da Silva Fotografie
Mexicaans eten zit in de lift en steeds meer mensen komen in aanraking met écht Mexicaans eten. Toch blijft in Rotterdam de Mexicaanse keuken redelijk achter in vergelijking met andere steden. Bij Alfredo’s Taqueria wordt er niet alleen gewerkt met echte Mexicaanse producten, maar zorgen ze er ook voor dat bijna overal een verhaal achter zit. “Wij verkopen geen nachos met cheddarkaas en Desperados. Sommige mensen denken dat dat Mexicaans is, maar dat is niet écht Mexicaans.” Wat dan wel een echt Mexicaans gerecht is? Bijvoorbeeld concha: een brioche-achtig broodje met koekdeeg, gevuld met kaneelijs en gegarneerd met geroosterde amandelen en in mezcal gemarineerde rozijnen. Alfredo’s Taqueria heeft dit dessert als een van de weinigen in Nederland op de kaart staan.

In het najaar komen er weer nieuwe gerechten op de kaart, maar ook voor chef-kok Gijs Peterse was dit een geheel nieuwe keuken. Afgaan op zijn kookkunsten had hij door het leven kunnen gaan als Mexicaan. Niet alleen voor deze nieuwe kaart zijn ze flink aan het experimenteren, want er zijn ook vaak ‘tacospecials’. Hier blinkt Gijs dan ook echt in uit, zoals de gamba taco met meloen salsa die nu als tacospecial op de kaart staat. Een absolute aanrader!

De mole zoals hij bij de familie van Dennis in Mexico wordt gemaakt.
Toekomstplannen

Foto: Lisa Elean
Voorlopig staat er nog geen tweede vestiging van Alfredo’s op de planning en is alle focus op de vestiging op de Goudsesingel waarvan Dennis hoopt een “bewezen blijvertje” te maken. “Ik hoop dat we op een gegeven moment een instituut worden. Dat is misschien een groot woord, maar een bewezen blijvertje. In tien jaar tijd hoeft er niet mega veel te veranderen als het gewoon goed is. Ik hoop dat veel mensen ons ontdekken en denken ‘Oh ja, Mexicaans, dan gaan we naar Alfredo’s.”
Ik ervaar het als het ultieme rijkdom dat ik die drie dingen kan doen. Dennis Ebeli
Het creëren van de ideale baan

Foto: Da Silva Fotografie
Naast Alfredo’s Taqueria heeft Dennis nog twee succesvolle ondernemingen: het sokkenmerk Alfredo Gonzales en het populaire koningsdagfestival Oranjebitter. Een flinke klus om drie compleet verschillende ondernemingen te combineren lijkt ons. “Het geluk is dat we per project een ander team hebben dat erg goed is en daardoor is het voor mij ook haalbaar om drie verschillende projecten te doen. Het kan soms fucking pittig zijn, maar het is ook vaak fucking leuk. Ik was zo’n type dat als er Tour de France was ik wilde gaan wielrennen en als ik Robin Hood had gezien wilde ik een pijl en boog maken, dus wat dat betreft kan ik ergens helemaal induiken. Voor mij werkt het heel goed dat ik bijna een beetje mijn ideale baan heb gecreëerd door drie verschillende projecten te doen. Ik ervaar het als het ultieme rijkdom dat ik die drie dingen kan doen”, vertelt Dennis trots. Ook in 2020 staat Oranjebitter weer op de planning, maar dit keer wel op een geheel nieuwe locatie: het Roel Langerakpark.
Advies voor de stad

Ebeli heeft een goede kijk op de stad en de afgelopen jaren de (horeca in de) stad in positieve zin zien groeien. Wanneer wij hem vragen naar zijn advies voor de stad, antwoordt hij: “Ik hoop dat we al die 170 nationaliteiten die de stad rijk is gaan terugzien in de horeca. Daar ligt in het algemeen de kracht van het nieuwe DNA van de stad. Het is in mijn optiek supertof, dat de stad en maatschappij verandert. Ik neem een deel van de roots van mijn moeder mee om hier dit te doen en daar mijn versie van te maken en hoop dat veel andere mensen dat ook gaan doen. In de jaren 90 had je foute fusion, waardoor het een verkeerd woord leek, maar bijna alles is fusion. In de tacoserie (aanrader!) op Netflix zie je bepaalde taco’s komen van Arabieren die dat meenamen naar Mexico. Ik hoop dat al die mensen uit al die verschillende nationaliteiten iets uit hun cultuur meenemen en daar hun eigen versie van maken en dat we daarvan kunnen genieten met de stad. Daar ligt echt het unieke in.”