Een kijkje buiten de keuken: Terry Priem

Ook zo benieuwd waar onze chefs eten? Wij vroegen het aan Terry Priem, chef van restaurant Allure.

8 Sep 2017 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Een kijkje buiten de keuken: Terry Priem

EDIT: Terry heeft inmiddels twee eigen restaurants, Gastrobar STER en Restaurant STER, beide in Kralingen. 

Onze chefs weten van goed eten. Logisch, als je avond na avond achter het fornuis staat. En als je als chef dan een keer tijd hebt om buiten de deur te eten, dan doe je dat niet zomaar ergens. Althans, daar gaan we van uit. Wij zijn namelijk vreselijk nieuwsgierig naar de bars, restaurants, eetcafés en andere toko’s waar onze chefs hun schaarse vrije tijd doorbrengen. We nemen daarom regelmatig een kijkje buiten de keuken met onze Rotterdamse kookhelden. Dit keer: Terry Priem.

We kennen Terry vooral als chef bij restaurant Allure. Terry werkte al een tijdje bij dit hip-formele restaurant op Kop van Zuid. In 2011 nam hij de zaak samen met compagnon Brian Bennink over. Hun doel is duidelijk: van ‘een hapje eten’ een persoonlijke beleving maken. De keuken van Allure is er één op niveau, maar voor een schappelijke prijs. 


Inmiddels is het duo al zes jaar succesvol aan de gang. Tijd voor wat veranderingen, vindt chef-kok Terry. Tussen het restaurant en het lager gelegen gedeelte beneden komt een grote wijnkast. Beneden heb je op deze manier een privatedining-idee en boven blijft de nadruk op wijn. ‘’We willen eigenlijk een heel andere look & feel creëren, door de tafelindeling te veranderen, het servies te vernieuwen en de tafels anders in te dekken. We hebben ook andere lampen aangeschaft en gaan de toiletten verbouwen. We proberen dit in de herfstvakantie allemaal af te hebben.’’

Maar goed, de favourites van chef Terry. In Rotterdam probeert hij telkens wel ergens anders te eten en als trotse inwoner van Capelle aan den IJssel, brengt Terry deze gemeente ook graag onder aandacht.

Rotterdam


‘’Van Perceel, een restaurant in mijn woonplaats Capelle aan den IJssel, ben ik fan. Chef-kok Jos Grootscholten en gastvrouw Sharon Tettero is een jong stel dat een heel mooie stijl neerzet. Jos doet veel met opmaak. Met gekke dingetjes zoals eetbare bloemen en mos laat hij de gerechten er meteen heel anders uitzien. Toevallig ben ik er twee maandjes geleden nog geweest en ik werd weer blij verrast.’’ Ook FG Food Labs van sterrenkok François Geurds heeft een plekje in het hart van Terry. ‘’Je voelt je er gelijk thuis als je daar binnenkomt en je wordt heerlijk in de watten gelegd.’’ Wat hij daar het liefst eet? ‘’De tom kha kai. Hij maakt die op allerlei verschillende manieren. Zoals hij ze maakt, daar kan ik geen genoeg van krijgen!’’

Als chef heb je natuurlijk niet heel veel tijd om zelf uit eten te gaan. En met twee kinderen (drie en negen), wil je op die vrije dagen natuurlijk ook iets met de kinderen doen. Terry en zijn gezin zijn erg fan van Italië. Al vijf jaar gaan ze op vakantie naar een plaatsje ongeveer honderd kilometer onder Pizza, in het gebied van de ‘Super Toscans’, waar alle Italiaanse topwijnen vandaan komen. ‘’We hebben een erg goed wijnhuis bezocht, deze wijnen zijn straks ook terug te vinden op onze kaart.’’ Om in Rotterdam ook de Italiaanse sfeer te proeven gaat het gezin vaak naar La Pizza. ‘’Voor de kinderen is het wat toegankelijker, zij kunnen lekker een pizza bestellen terwijl wij zelf lekker wat uitgebreider eten. Ze hebben veel verschillende smaken en goede Italiaanse wijnen’’, vertelt Terry. 

Nederland

In Amsterdam zit een mooi, klein restaurantje aan de gracht: Beulings. Beulings heeft een Franse, internationale keuken met uitstapjes naar biologische gerechten. Veel ingrediënten die ze in de keuken gebruiken, verbouwen ze zelf. ‘’We hebben hier heerlijk gegeten. De chef ging zelfs tijdens het werk de keuken uit om wat extra kruiden te halen. Dat was erg leuk om mee te maken en dat maakt het wel echt vers.’’

Buitenland


De Rotterdammers Fred van der Meij en Petra Bos zijn een aantal jaar geleden een restaurant begonnen in Dénia, een plaatsje aan de kust van Noord-Spanje: Restaurant Mapamundi. ‘’Dat zijn goede vrienden van ons. Als we hier zijn zitten we in een appartementje in de buurt en eten we eigenlijk bijna iedere dag bij Petra en Fred. Fred noemt mij altijd ‘Terry-Calamari’, de calamaris is daar echt súperlekker.’’ Mapamundi heeft een Nederlands/Franse keuken. Ze serveren bijvoorbeeld spareribs, varkenshaas en biefstuk. Op zaterdag hebben ze een oer-Hollandse bitterballenmiddag en kun je er haring eten. ‘’Als we toch in Denia zijn, gaan we ook vaak een avond langs bij Quique Dacosta, een driesterrenrestaurant. Dat is gewoon heel bijzonder eten, bijzondere smaken en combinaties. Leuk om af te wisselen; met de kids gewoon goed eten bij Fred en Petra en ons dan nog een keer heel bijzonder laten verwennen bij Quique Dacosta.’’

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.