Onze chefs weten van goed eten. Logisch, als je avond na avond achter het fornuis staat. En als je als chef dan een keer tijd hebt om buiten de deur te eten, dan doe je dat niet zomaar ergens. Althans, daar gaan we van uit. Wij zijn namelijk vreselijk nieuwsgierig naar de bars, restaurants, eetcafés en andere toko’s waar onze chefs hun schaarse vrije tijd doorbrengen. We nemen daarom regelmatig een kijkje buiten de keuken met onze Rotterdamse kookhelden. Dit keer: Ed Jansen
Capo del gusto Ed Jansen (62) stond bijna tien jaar aan het roer in de keuken van Guliano. Inmiddels heeft hij het stokje deels overgedragen aan dochter Laurien, die - weliswaar met aanzienlijk minder kilo’s - dezelfde passie voor eten en drinken deelt. Eds visie op de culinaire wereld: hoe meer je eet, hoe meer je weet...
Rotterdam

“Never change een winning duck”, begint Ed Jansen. “Niks China, gewoon Rotterdam-Centrum. Het pekingeendmenu bij Chung is en blijft onovertroffen. Chung legt altijd spannende fusion op het bord. Een combinatie van mystiek Azië met een vleugje praktisch Rotterdam. De pekingeend smaakt zoals pekingeend bedoeld is (teminste, dat denk ik…) en met het gastheerschap en de wijnadviezen van CW is het een heerlijk plekje in hartje Rotterdam.”
En daarna? Ed neemt ons de Erasmusbrug over, naar HMB. “Rotterdam mag trots zijn op HMB. Chef Rolph Hensens weet van wanten en gastvrouw/sommelier Chantal de Raaf weet ook nog eens heel veel van wijnen. Het is hier klassiek en spannend genieten. Het plezier straalt van de open keuken af en dat proef je in iedere bite terug op elk warm, lauw of koud bord. De vraag is niet of, maar wanneer we hier de eerste sterren zien regenen!” Dan een onverwachte keus. “Wat wil je van mij weten? Ik ben al meer dan een halve eeuw FEBO-fan. Vroeger moest je er helaas voor naar Amsterdam, maar dat hoeft gelukkig al lang niet meer. De FEBO-kalfsvleeskroket kent geen gelijke, doe er gelijk maar twee. Daarna het liefst ook nog een keer het loketdeurtje openen voor een speciaaltje of een grilburger. Hoe guilty kan een pleasure zijn?”
Nederland

Buiten Rotterdam gaat Ed Jansen graag naar Vaassen toe. In dit kleine dorpje net boven Apeldoorn vind je restaurant De Leest. Eind 2013 kregen zij een derde Michelinster en dat vindt Ed Jansen niet meer dan logisch. “Jan Jacob Boerma kookt hier gewoon zijn dik verdiende drie sterren van de hemel. Gewoon doen!”
Buitenland

“Wie net als ik ooit ook heeft genoten van de film Big Night (1996) met Stanley Tucci in de hoofdrol moet beslist een keer aan tafel gaan bij Osteria Alla Testiere in Venetië. Ook hier geen Louis Prima op bezoek, maar in dit Venetiaans achterafje ben je ook absoluut verzekerd van een culinair theater. Je eet hier vis, schaal- en schelpdieren op een van de 22 zitplaatsen op 22 vierkante meter. Meer heerlijke eenvoud dan hier is werkelijk niet denkbaar. Je moet hier wel (weken) van tevoren reserveren om zeker te zijn van een plekje. Oh ja, op zondag en maandag zijn ze gesloten, want dan is er op de nabije gelegen Rialto markt geen verse visaanvoer.
Calle del Mondo Novo, Catello 5801, 30122 Venezia