Tony Strijk stond op 16-jarige leeftijd al in de keuken en zette later op iconische plekken als Hotel New York en Villa Augustus (Dordrecht) mee op. Hij kon niet anders dan weer gaan werken op een plek met een rijke geschiedenis en sinds twee jaar is hij chef-kok van de Club Room op het ss Rotterdam. “Het schip is van iedereen.”
Pracht in de nacht
Trots loopt Tony (54) de open keuken in, met uitzicht op de gedekte ronde tafels en daarachter de skyline van Rotterdam. “Vooral ’s nachts is het prachtig”, zegt hij terwijl zijn blik door het raam glijdt. “Maar het mooiste is dat ik op de gasten uitkijk. We hebben veel interactie, wat mijn werk bijzonder maakt.” Zoals gisteren, toen een gast bij hem aan de bar kwam hangen die zelf ook kok is geweest.
...het mooiste is dat ik op de gasten uitkijk. We hebben veel interactie, wat mijn werk bijzonder maakt.Tony Strijk
'Bush bush man uit Australië'

De zaak is, vroeg in de middag, nog niet open, maar toch staan er al twee gerechten op de bar. Er komt een rijke geur vanaf. Ernaast staan twee glazen wijn waar al voorzichtig slokjes uit zijn genomen. Tony lacht: “We proeven nieuwe gerechten samen met het personeel en zoeken dan de goede wijnen erbij. We hebben een hecht team”, zegt hij. Hijzelf staat aan het roer met twee stagiaires en een zelfstandig kok aan zijn zijde. “En Alex en Fara zijn de toppers in de bediening.”
Eten heeft altijd een hoofdrol gespeeld in Tony’s leven. Zijn vader komt uit Australië - ‘hij was een soort bushbush-man’ - en jaagde en kookte in het wild. “Dat kreeg je als kind goed mee, hij slachtte zelf het vlees, vertelde daar ook graag over. Dan ging die barbecue aan en kwam de familie langs. Als jongen bleek het vak hem te liggen, dus de stap naar chef was snel gemaakt.
ss Rotterdam: een hotel met vier restaurants
Het ss Rotterdam heeft twee restaurants en twee barren aan boord. De Club Room onderscheidt zich door de rustige sfeer. “De meeste gasten beginnen lekker aan de wijnbar met een wijntje of oestertje en gaan daarna aan tafel voor een vier of vijf-gangendiner.”
Het schip is van iedereen.Tony Strijk
Tony betreurt het dat veel mensen denken dat je een ticket moet kopen of hotelgast moet zijn om hier te eten. “Het schip is van iedereen. Je kunt hier ook komen voor een lekker avondje uit, een avondvullend programma met geweldig uitzicht”, zegt hij uitnodigend. “Dat zouden meer mensen moeten weten, vind ik.”
Eigen koers varen

De Club Room focust op kwalitatieve en herkenbare gerechten. “Dat wat je bestelt, dat moet je proeven,” zegt Tony. Op dit moment staat een krabgerecht met avocado op het menu. Het vegetarische tussengerecht bevat artisjokken, omdat die nu in het seizoen zijn en als hoofdgerecht serveert hij een Italiaanse kalfssukade met gefrituurde salie. “Niet te gek doen, maar wel met een bijzondere twist.”
Hoewel de verschillende restaurants op het schip ieder hun eigen koers varen, helpen ze elkaar waar nodig. “We delen soms personeel en sparren af en toe, maar de zaken zijn verder uniek. Iedereen heeft zijn eigen aanpak.” Tony werkt graag samen met lokale leveranciers, bijvoorbeeld uit de Hoeksche Waard. “Die hebben bijvoorbeeld gave feta van koeienmelk”, zegt hij.
Tony houdt van de geschiedenis en verhalen van het ss Rotterdam, maar tijdens het koken denkt hij daar niet te veel over na. “Een keuken is een keuken en het werken is niet anders dan in een ander restaurant”, zegt hij stellig. Maar dan toch… die skyline. Of hij met zo’n uitzicht nog wel aan koken toekomt? “Haha, jawel hoor”, verzekert hij. Koken op een cruiseschip ziet hij minder zitten, hoe mooi hij het ss Rotterdam ook vindt: “Nee, dat is een heel ander verhaal, ik ben graag elke avond thuis bij mijn gezin.”