Terugblikken met Dudok: drie werknemers dertig jaar in dienst

Deze maand zijn drie werknemers dertig jaar in dienst bij Dudok. We blikken met ze terug op de evolutie van Rotterdams favoriete appeltaart.

26 Mei 2022 Eva Ruighaver

blogger Eva is student Communicatie en Media aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze heeft een grote passie voor ontdekken en creativiteit, en schrijft dan ook graag in kleuren en geuren over de meest inspirerende plekjes van Rotterdam.

Terugblikken met Dudok: drie werknemers dertig jaar in dienst

Deze maand zijn Petra van der Gaag-de Roon, Manuel Armand en Robert Wittenberg dertig jaar in dienst bij Dudok. Een mooi moment om even terug te blikken op Dudok van dertig jaar terug en nu, en de evolutie van Rotterdams favoriete appeltaart.

​De mensen achter Dudok  


V.l.n.r. Robert Wittenberg, Petra van der Gaag-De Roon, Manuel Armand​

Eén jaar na de oprichting van Dudok Rotterdam kwamen er drie werknemers bij: Robert ging aan de slag in de backoffice, Petra in de ijssalon en Manuel in de keuken als kok. Dertig jaar later zijn de drie nog altijd werkzaam bij Dudok. Ze hebben hier het verloop en de ontwikkeling van het bedrijf meegemaakt, zijn zelf gegroeid en Manuel heeft hier zelfs zijn vrouw ontmoet, die hij vanaf de open keuken als gast door de zaak zag lopen. Net zoals de rest van Rotterdam hebben ze Dudok diep in het hart zitten.

​De taartenbakker van Dudok


Manuel Armand maakt al decennia de Dudoktaarten. Meer dan dertig jaar geleden kwam hij voor de liefde naar Rotterdam vanuit Frankrijk, waar hij een koksopleiding had gevolgd. Hier kwam hij terecht bij Dudok, waar hij graag wilde werken omdat het zo’n drukke, dynamische werkomgeving bood. Manuel, die niet houdt van stilzitten, kreeg hier al snel de bijnaam le ‘kok’ sportif omdat hij voor zijn drukke werkdag voor een triathlon trainde en dan ook in zijn triathlon-sportkleding op werk aan kwam. Na een tijd als chef-kok in het restaurant van Dudok op de Meent kreeg hij in 2001 de kans om de bakkerij te runnen in Numansdorp, waar hij nu al meer dan twintig jaar menig Rotterdammer en de rest van Nederland in haar appeltaartbehoeften voorziet. 

​Het verleden en de toekomst 


Dertig jaar geleden zag Dudok er aardig anders uit dan nu. Voor de zaak bevond zich een ijssalon en voor de grote ramen voorin de zaak bevond zich de bakkerij. In dit kleine hoekje werden de hele dag door taarten gebakken. Petra: "Mensen kwamen vaak onze zaak inlopen omdat ze vanaf het begin van de Meent onze appeltaart al roken." Inmiddels heeft Dudok een losse patisserie in een pand naast hun zaak op de Meent en worden er meer dan twintigduizend taarten per week gebakken in de bakkerij in Barendrecht. Dudok heeft zich in de afgelopen jaren verder ontwikkeld op het gebied van verschillende eetwensen zoals taarten zonder gelatine, glutenvrije en veganistische taarten. "Onze café-brasserie is er voor iedereen, elke Rotterdammer, dat geldt natuurlijk ook voor onze taartproducten”, zegt Robert. In al deze tijd bij Dudok is er veel veranderd, maar één ding is hetzelfde gebleven: een van de eerste gasten van Dudok komt nog steeds met regelmaat een appeltaartje halen. In tien stukken gesneden in plaats van twaalf, zoals ze dat vroeger deden.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.

Joelia: meesterlijk impressionisme aan het Hofplein

Bij Joelia proef je van verrassende gerechten en ervaar je een ontspannen, pretentieloze bediening die altijd in is voor een gezellig praatje.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.