De enthousiaste en geboren Rotterdamse Eva kookt al sinds dat ze klein is. Tijdens de coronacrisis heeft ze van haar droom om iets met eten te doen werkelijkheid gemaakt. Ze is haar eigen toko gestart vanuit huis: Thuistoko Eva, gelegen in het Kleiwegkwartier in Rotterdam Noord. Wij spraken met haar over haar reis binnen het ondernemerschap.
Van zero naar hero

“Vroeger maakte ik echt gore dingen. Als kind gooide ik alles wat ik kon vinden bij elkaar, dat smaakte vaak helemaal nergens naar. Maar zo leerde ik wel koken!”, vertelt Eva lachend. Omdat haar opa en oma uit Indonesië komen, kookt ze het liefst Indisch eten. Ze heeft het koken dan ook van haar opa én van haar vader geleerd. “Vooral mijn opa’s maïskoekjes vind ik erg bijzonder, die maakte hij altijd als ik op bezoek kwam. Ik maak diezelfde maïskoekjes nu ook, uiteraard volgens zijn recept.” Eva heeft haar kookkunsten verder ontwikkeld door dagelijks te koken, waarbij ze graag Indisch en Nederlands eten combineert. Denk bijvoorbeeld aan een stroopwafel met rozensmaak of pandan bounty's. “Natuurlijk kook ik ook echt Indische gerechten, maar ik vind experimenteren erg leuk.”
Gerechten voor iedereen, mét een eigen twist

Eva krijgt inspiratie door overdag veel te eten, te koken en er constant mee bezig te zijn. Zodra zij wakker wordt, denkt zij al aan eten en is ze bezig met wat ze ‘s avonds gaat koken. Eva: “Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan eten. Ik ‘veganize’ bekende Indonesische gerechten. In onze familie zijn er vegetariërs en veganisten, en het doet me goed dat ik nieuwe recepten kan ontwikkelen waar iedereen van kan genieten. Maar ik krijg bijvoorbeeld ook spontaan inspiratie wanneer ik bij de bakker sta en een tompouche zie, ik krijg dan gelijk zin om iets nieuws te proberen. Dan zie ik voor me dat ik zoiets in pandan-smaak ga maken. Of wanneer ik in bed lig, schiet er een idee door m’n hoofd over hoe ik van een Hollands gerecht een nieuwe versie met een Indische twist kan maken.”
Impulsief ondernemerschap
Begin 2020 kwam corona en werd haar contract niet verlengd. Ook was haar tweede kindje net geboren, dus hoefde zij niet direct nieuw werk te zoeken. Ze stond de hele dag in de keuken en plaatste hiervan foto’s op Instagram. Toen haar zusje zei dat ze misschien een apart ‘toko-account’ moest maken, heeft zij dat gedaan en al snel kwam de vraag of mensen niet konden bestellen. “Dat heeft me aan het denken gezet. Waarom eigenlijk niet? Ik ben heel impulsief, als ik iets wil doen, dan doe ik het ook meteen. Een dag later bestond er een menu, deze bracht ik rond in mijn buurt en een paar dagen later kwamen de eerste bestellingen binnen.”
Laat je verrassen

Je kunt bij Thuistoko Eva dagelijks van het a la carte menu bestellen. Dat zijn meer traditioneel Indische gerechten zoals rendang en nasi goreng. “Daarnaast heb ik elke woensdag een wisselend menu zodat ik daar mijn creativiteit in kwijt kan. Er is wel altijd keuze uit vlees of vegan, zodat iedereen mee kan eten. Ik merk dat er veel op woensdagen wordt besteld, het wisselende menu is erg populair. Mensen bestellen zelfs het vaakst het surprisemenu, dan bepaal ik wat ze krijgen. Dat is echt een winnaar!”
Van thuistoko naar afhaaltoko
Eva heeft ook al nagedacht over de toekomst van haar onderneming: “Ik zou graag meer de kant van catering op willen. Ik heb nu een aantal grote klussen achter de rug, dat vond ik enorm leuk om te doen. Laatst heb ik voor een groep buurmannen gekookt die een speciaal weekend hadden. Ze waren zo blij met het eten dat ik naderhand zelfs een applaus kreeg, dat deed me enorm goed. Het lijkt me ook erg leuk om over een aantal jaar in het Kleiwegkwartier een klein afhaalrestaurant te hebben. Niet per se met zitplekken, maar echt een klassieke toko.”
Bestellen bij Thuistoko Eva doe je via Whatsapp. Het a la carte menu en wisselende proefmenu van de woensdag is te vinden op haar website en haar socials. Bezorging kan (behalve op woensdag), maar nog liever haal je je bestelling zelf op.
Eet smakelijk!