Iedere vrijdag verschijnt in het centrum van Rotterdam een dame met een kar vol lekkers: brownies, cheesecake, bananenbrood, ga zo maar door. Ze gaat de winkels langs en verkoopt haar heerlijkheden op straat. Maar wie is deze cakedame? Wij gingen langs bij Boaz Brownies & Cakes, waar Angela en Boaz Ko Sasson aan huis heerlijke cakes bakken en verkopen. Binnenkort hopen ze een eigen winkeltje te openen. Ze doen hun indrukwekkende verhaal aan de Buik. ‘’We hadden helemaal niets, dat was een heftige tijd. Nu zijn we blij dat we onze liefde en baksels met anderen kunnen delen.’’
 
            
            Op donderdag bakken Angela en vooral Boaz de hele dag de lekkerste brownies en cakes. Vrijdagochtend staan ze vroeg op om alles te snijden en mooi te verpakken. Vervolgens gaat Angela de straat op, gewapend met draagbaar pinapparaat en haar zelfgemaakte kinderwagen vol lekkers. De hele dag vent ze in het centrum van Rotterdam. Je kunt plakken cake kopen, of je laat een groot stuk apart houden om in het weekend van te genieten. Wil je een grotere bestelling doen, kan dat ook. Deze kun je dan bij hen thuis ophalen. Angela gaat allerlei winkels af, maar komt bijvoorbeeld ook op de kantoren van Tele2, de Belcentrale en allerlei kleine zaakjes in het centrum. Ook mensen op straat spreken haar aan en nemen iets af. 
Drie jaar geleden begonnen Boaz en Angela met dit idee. Boaz had al ervaring als kok in Israël. Angela was geïnspireerd geraakt door de dames die in Amerika langs kantoorgebouwen gaan om medewerker te voorzien van een verse sandwich. Inmiddels loopt Angela een vaste route en heeft ze erg veel tevreden, vaste klanten. Ze leveren ook aan horecabedrijven. Zo kun je bij Hartig de brownies vinden op de dessertkaart en verkoopt King Kong Hostel het bananenbrood van Boaz en Angela. Inmiddels is het concept een groot succes, maar dit is niet altijd zo geweest...
Anderhalf uur

‘’Drie jaar geleden hadden we eigenlijk nog helemaal niets. We zaten tussen twee banen in en ik was net met mijn opleiding gestopt. Dit was een erg heftige periode. We kwamen niet rond en haalden af en toe een pakketje bij de voedselbank. Een beetje uit nood begonnen we dus met het idee om de brownies te bakken en te verkopen op straat. We deden dit gewoon in onze keuken thuis. We begonnen met een promotieactie en verkochten de cakes voor één euro per stuk’’, vertelt Angela openhartig. Boaz gaat verder: ‘’Nou, na anderhalf uur kwam ze dus terug en ik schrok. Ik dacht, wat erg! Ze is al terug.’’ Wat bleek? Angela kwam verbaasd terug met een lege mand. Alles had ze binnen een half uur al verkocht en de kopers waren razend enthousiast over de bijzondere smaken van de cake. ‘’En nu kunnen we gewoon rondkomen van wat we doen. En ook nog eens met iets waar onze passie ligt. Ik sta echt met plezier op, alleen vandaag misschien iets minder, want we hadden zo veel bestellingen dat ik maar twee uur heb kunnen slapen vannacht’’, lacht Angela. 
Israël
Boaz vertelt dat hij oorspronkelijk uit Israël komt. ‘’Daar komen in een korte periode veel mensen uit alle delen van de wereld naartoe. In elk land wordt verschillend gekookt en in Israël komt dat allemaal samen. Daardoor is het eten daar altijd van een hoog niveau, zeker het home-made eten. Al vanaf een jonge leeftijd was ik gefascineerd door al die verschillende smaken die de mensen meebrachten. Toen ik ouder werd, kreeg ik de drang dat te gaan leren. Ik ging alle oma’s van mijn vrienden langs met de vraag of ik mee mocht kijken als zij die overheerlijke brownies of Surinaamse cake maakten. ‘Ik hoef echt alleen maar te kijken, mag ik alsjeblieft meekijken?’ smeekte ik dan. Ze leerden me dat meestal met alle plezier. Later ging ik werken in de horeca in Israël. Ik ben chef geweest in drie verschillende Israëlische restaurants.’’
Mooi meisje

‘’Vierentwintig jaar geleden’’, begint Boaz, terwijl hij achterover gaat zitten en zijn handen lachend over zijn gezicht slaat, ‘’heb ik een heel mooi meisje ontmoet. Echt zó mooi! Ze liep tegen me op en ik dacht alleen maar: oh wauw! Iedereen keek ook naar haar, ik was meteen onder de indruk. Israël was perfect voor mij in die tijd, ik was daar gelukkig. Maar de liefde bracht mij toch naar Nederland.’’ Angela lacht. ‘’In die tijd waren er nog weinig Aziatische mensen in Israël. Hij vond me gewoon anders dan anderen. Nu zijn we iets meer dan twintig jaar getrouwd’’, zegt ze, terwijl ze Boaz glimlachend aankijkt.
Ziek
Net na de start van Boaz Brownies & Cakes zette een klein insectje het leven van Angela en Boaz opnieuw op zijn kop. Boaz werd ernstig ziek. ‘’Na drie weken in het ziekenhuis te hebben gelegen, dachten de dokters dat hij kanker had. We dachten dat hij doodging. Het was een superheftige tijd. Pas na weken van verder onderzoek bleek hij te zijn gebeten door een teek die besmet was met het Rocky Mountain Fever’’, zegt Angela. ‘’Als je gebeten wordt door een teek die deze ziekte heeft, is dat veel erger dan bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. Dat is omdat het bijna niet te herkennen is. Het voelt in het begin gewoon alsof je door een mug gestoken bent. Wat deze ziekte zo erg maakt is, dat je niets meer kunt bewegen. Je hele lichaam doet pijn. Hierdoor moest Angela het net startende bedrijf helemaal alleen runnen’’, vertelt Boaz. Nu is Boaz gelukkig weer helemaal genezen en hebben de twee het bedrijf op eigen tempo weer opgepakt. 
Brownies to give
Terug naar het begin. Nadat Boaz in de leer was geweest bij zijn kennissen in Israël, ging hij zelf aan de slag. Hij wilde bijzondere recepten maken, geïnspireerd op die van de omaatjes uit Israël. Hij pakt een oud doosje uit een lade, waarin een aantal oude, bevlekte briefjes op alfabet gesorteerd zijn. Hij pakt de eerste eruit: ‘15x brownies to give’. ‘’Dit was het begin, het eerste recept dat ik schreef en maakte. Ik dacht: ik kan deze heerlijke brownies toch niet allemaal gewoon voor mezelf maken? Als je zoiets lekkers maakt, dan moet ik dat ook met andere mensen delen. Toen Angela op het idee kwam om op straat te gaan venten, stond ik daar meteen achter; iedereen zou dan van deze baksels kunnen proeven en genieten.’’ Zijn verhaal wordt meteen ondersteund door hun zesjarige dochtertje Li Shai dat aan komt huppelen met de vraag of ze de overige truffels naar de buren mag brengen. Boaz glimlacht, slaat een arm om haar heen en zegt: ‘’Delen mag altijd, ga maar brengen meid.’’
Fris, luchtig en origineel

‘’Ik wilde geen gewone brownies en cakes maken. Als ik iets ga maken met chocolade, kan het natuurlijk niet gezond zijn, maar het moest wel zo gezond mogelijk zijn. Dus ik maak de cakes niet te zwaar en gebruik zo veel mogelijk natuurlijke ingrediënten. Zo is de cheesecake echt een Joods of Israëlische cake. De New York Cheesecake is erg machtig en vol, terwijl die van mij juist licht, fris, zacht en luchtig moet zijn’’, vertelt Boaz gepassioneerd. Angela vult aan: ‘’Boaz zoekt altijd naar nieuwe combinaties, zo maakte hij laatst een cheesecake van mango en kokos. De recepten die hij gebruikt zijn origineel. Het zijn zijn eigen recepten, die zitten in zijn hoofd. Hij heeft een soort plaatje in zijn hoofd van de taart hoe die eruit moet zien en welke ingrediënten en smaken daarbij horen.’’
Toekomst
‘’We doen alles nog steeds vanuit de keuken thuis, we hebben daar een speciale werkplek ingericht. Maar optimaal is het niet. Het gaat ten koste van onze woonruimte, onze keuken staat altijd vol met spullen en dat wordt echt heel vermoeiend. Je kunt zo werk en privé bijna niet scheiden. Daarom willen we heel graag een bakateliertje beginnen zodat we in ieder geval thuis weg kunnen en dat mensen ook makkelijker daar kunnen kopen of afhalen. De ultieme droom is om uit te breiden tot een echt winkeltje waar we ook koffie kunnen schenken, maar het belangrijkste is dat we thuis weg zijn. Daarom zijn we nu op zoek naar een pandje in de buurt. Eigenlijk wil ik ook een nieuwe kar aanschaffen, maar ik merk dat veel klanten toch wel gehecht zijn aan mijn zelfgemaakte ‘zigeunerkarretje’.’’ 
Elke vrijdag kun je Angela tegenkomen op onder andere de Witte de Withstraat, Oude en Nieuwe Binnenweg, van Oldenbarneveltstraat, de Meent en de Lijnbaan. Angela heeft altijd twee soorten brownies en cheesecake, banenbrood en wortelcake bij zich. Daar voegt ze elke week nog een special aan toe. Je kunt ook bestellingen doen of Angela opzoeken in het centrum door middel van een appje. Voor contactgegevens, check even de Facebookpagina van Boaz Brownies & Cakes. De prijs voor de brownies en cakes liggen tussen de twee en drie euro per stuk. Wij houden dit stel natuurlijk in de gaten.
