Niet te zien in de skyline van Rotterdam, maar misschien nog wel meer iconisch voor de stad dan alle hoogbouw bij elkaar: Hotel New York. Het voormalig hoofdkantoor en vertrekpunt van de Holland-Amerika Lijn viert haar 25-jarig jubileum en dat wordt groots aangepakt. Wij waren aanwezig bij een exclusieve preview van de expositie in Museum Rotterdam en werden daarna getrakteerd op ‘The Best of Hotel New York’.
Museum Rotterdam
Voor iedereen geïnteresseerd in het oude Rotterdam heeft kunstenaar Ton Hoogerwerf de geschiedenis van het pand vertaald naar een interactieve expositie in Museum Rotterdam. Hierbij staat niet het hotel centraal, maar de mentaliteit die al sinds 1891 het stukje op Zuid draaiende houdt: pionieren.

Deze gedachte vormt de rode draad door de negen kamers van de expositie, die allemaal staan voor een bepaalde tijd in de geschiedenis van Hotel New York. Het originele hoteldesign van Dorine de Vos is in de stijl van de expositie terug te zien, waardoor je eventjes verdwaalt in de gangen van het hotel in haar eerste jaren. Met de enorme hoeveelheid oude koffers, blauwdrukken, modelbouw schepen en maquettes stap je bijna een tijdcapsule in.

De ontvangst en laatste groet in het museum is een symbolisch gebaar door een verzameling van zakdoeken aan het plafond. Het melancholische beeld van een menigte aan de kade, zwaaiend met gekleurde doeken, maakt de expositie compleet.
Hotel New York

Samen met Hotel New York viert ook de watertaxi haar verjaardag. Deze dienst is 25 jaar geleden in het leven geroepen om de gasten van het nieuwe hotel van kade naar kade te vervoeren; de Erasmusbrug is pas 3 jaar later gebouwd. Wij worden daarom in stijl per watertaxi naar de Kop van Zuid vervoerd.
Bij aankomst worden wij begroet door twee vriendelijke portiers die ons, bijna letterlijk, aan de hand meenemen door het indrukwekkende hotel. Het omgebouwde (niet verbouwde, er is wel degelijk een verschil) hotel laat nog duidelijk de originele lay-out van het kantoorpand zien. Geen een kamer is dan ook exact hetzelfde.
Geen bezoek aan Hotel New York is compleet zonder wat gegeten te hebben, dus de gerechten uit de keuken van New York Basement worden enthousiast in ontvangst genomen. Op deze manier krijgen wij een voorproefje van alles wat Hotel New York te bieden heeft.

Het eerste gerecht is een zalmtartaar in een bouillon van komkommer met wakame, wasabicrunch en mierikswortel. Zelfs de niet-viseter in ons gezelschap kan de zachte smaak van de zalm niet weerstaan. De frisse wakame en wasabicrunch maken het gerecht af.

Na de zalm is de stevige ossenhaas precies wat wij nodig hebben. Een saus van stoofvlees met een quenelle van aardappel en pastinaak geeft ons een warm, bijna sentimenteel, gevoel. Zouden ze dit in de begindagen van Hotel New York ook geserveerd hebben? Het zou ons niks verbazen.

Mierzoet, net als de geromantiseerde verhalen van de portiers, is het nagerecht. De cremeux van mango met limoen en pitaya, een ijsje van guave met citruscrumble en passievrucht vormen een verrassende tropische afsluiter van de avond.
De expositie in Museum Rotterdam over 25 jaar Hotel New York is van 4 mei t/m 1 november 2018 geopend.