Ondertussen in de Markthal: proeven bij BasQ

De Markthal is (bijna!) open. De pers mocht er vanmiddag al in, dus is De Buik nu live aan het voorproeven. Onze eerste Markthal-tip: de pinxtos van BasQ.

30 Sep 2014 Wim de Jong

blogger Wim is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Ondertussen in de Markthal: proeven bij BasQ

De Markthal is vanmiddag exclusief open voor de pers, vanaf morgen half 5 is voortaan iedereen er welkom. Waar ga je in de Markthal straks lekker wat eten, drinken of inkopen doen? De Buik kijkt er nu alvast uitgebreid voor je rond! BasQ Kitchen is het eerste restaurant dat we graag bij je onder de aandacht brengen.

In BasQ Kitchen kun overdag en 's avonds doorlopend genieten van pintxos (zeg: pientsjo's) en andere Baskische gerechtjes. De zaak is van Kevin Chow en Dennis Martherus (half-Baskisch), tevens eigenaren van het beroemde, 67 jaar oude Spaanse eethuis Centra aan de Lange Niezel in Amsterdam. Leuke gasten, leuk dat ze ook graag iets in Rotterdam willen beginnen. Moet ook helemaal goedkomen.

Executive chef van BasQ Kitchen is niemand minder dan Alvaro Martinez die in zijn vaderland eerder bij onder anderen wereldtoppers als Martin Berasategui, Arzak en El Bulli werkte. Alvaro heeft nog altijd zijn eigen restaurant in de buurt van Bilbao, maar komt voortaan graag en vaak naar Rotterdam om ervoor te zorgen dat de Baskische keuken hier voet aan de grond krijgt. 

Wij van De Buik hebben er daarmee een new best friend bij, want de pintxos en tapas die BasQ vanaf deze week op de kaart heeft, zijn meer dan muy bien - sorry, we kennen de Baskische taal nog niet.

Op de foto's: links de guilda, een gerechtje met tonijn, kabeljauw, ui, olijven en ansjovis, rechts een pintxo de Bilbao, waarop ook weer ansjovis en verder geroosterde paprika en een crème van gerookte Baskische schapenkaas en gedroogde olijven. 

Trek in iets uitgebreiders? Voor bedragen onder een tientje serveert BasQ onder andere ook een borststuk van lijngevangen tonijn met pepertjes, kabeljauw (de nationale vis van Baskenland) met groene pepers en een salsa van olijfolie en visgelatine en cheesekcake van Baskische schapenkaas. 

We weten het: dit is pas ons eerste verhaal over lekker eten in de Markthal, maaarrr.... bij BasQ Kitchen willen we alvast wel elke vrijdagmiddag, zaterdagmiddag en maandagmiddag zitten.

Grote foto: Alvaro Martinez in het gloedieuwe BasQ Kitchen

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Pientsjo 30 Sep 2014, 20:54

Leuk artikel! Het is alleen pintxos en niet pinxtos ;)

Pientsjo 30 Sep 2014, 20:54

Leuk artikel! Het is alleen pintxos en niet pinxtos ;)

TatyLen 9 Okt 2014, 13:24

O mensen, Baskisch eten is zoooo lekker! allemaal inderdaad aan de pintxos en andere lekkere gerechten proeven! Mucha suerte Alvaro!

Lees ook deze verhalen
Van streetfood tot sjiek in de Markthal

Aan de Binnenrotte beleef je de Markthal zoals jij dat wilt. Of je nu spontaan binnenloopt of een avondje uit plant met alles erop en eraan.

8 tips voor lekker eten in San Sebastián

De Buik van Rotterdam tips de tapasrestaurants en pintxosbars voor lekker eten en drinken in culinaire hoofdstad San Sebastián in Spanje.

Morgan & Mees opent de deuren in het iconische Schoeverspand

Met een boutique hotel, een bar, een restaurant en lobby aan het ruime raam met uitzicht op de Mathenesserlaan opent Morgan & Mees haar deuren.