Tapasliefhebbers in Rotterdam hebben het voor het uitkiezen met de vele tapasbarren die de stad rijk is. De Hemel op Aarde schiet daar vaak bovenuit. Het restaurant is dan ook een opvallende verschijning met de vele kerkelijke beelden, het biechthok en de lekkere hapjes. Hoewel veel restaurants komen en gaan, viert De Hemel op Aarde dit jaar haar zeventiende verjaardag. Wij namen een kijkje en spraken eigenaar Awinas Paragh over zijn zaak en de toekomstplannen. Spoiler alert: er komt waarschijnlijk een nieuwe zaak.
Awinas begon als afwasser bij De Hemel op Aarde in 2005. Het bekende tapasrestaurant was toen nog een eetcafé waar je voornamelijk kwam om een biertje te drinken. “We hadden twaalf soorten bier op de tap”, vertelt Awinas. Er waren toen al wel acht à tien hapjes die je naast je drankje lekker kon oppeuzelen. Achteraf gezien waren die hapjes het begin van het huidige tapasaanbod van maar liefst vijftig kleine gerechtjes. Het aanbod begon te groeien toen er meer wijn werd gedronken in de zaak.
Begonnen in de crisis

Links Natascha, rechts Awinas
De huidige eigenaar dook in 2009 de keuken in en was tot 2011 de chef-kok van het restaurant. In 2011 kreeg hij de mogelijkheid om de zaak over te nemen. Awinas stapte achter het roer in een moeilijke tijd. “In 2011 was het midden in de crisis en er gingen veel horecazaken failliet. Op de Oostzeedijk waren van de twintig panden er maar vijf bezet. De rest stond allemaal leeg.” In 2013 stapte Awinas vrouw, Natascha Jadrankski-Paragh, aan boord. Zij is tot heden verantwoordelijk voor alle administratieve werkzaamheden en de social media.
Het ging niet altijd over rozen
Awinas was 25 jaar oud toen hij de zaak overnam en heeft daar ontzettend veel geleerd. “Er komt meer bij kijken dan alleen een beetje gasten bedienen en de organisatie regelen. Je bent hoofdverantwoordelijk”, legt de eigenaar uit. Hij laat weten dat het horecabestaan niet altijd over rozen gaat, maar desondanks had hij altijd plezier in wat hij doet. “Ik ben het type dat als ik het niet meer leuk vind ik ermee stop. Ik vind het nog steeds leuk. Na acht jaar ben ik er nog elke dag.”
Uitgegroeid tot een van de beste tapasbarren in Rotterdam

Het gaat goed met de tapasbar. Het restaurant zit dan ook nog elke dag vol. “Mijn doel was om een van de beste tapasbarren van Rotterdam te worden”, vertelt Awinas trots. “Het is aardig gelukt.” De eigenaar laat weten dat de beste reclame mond-tot-mondreclame is. Awinas heeft weinig marketing gedaan voor zijn restaurant en dit heeft een reden. “Je schrijft pas iets als je iets slecht ervaart. Als je iets goeds ervaart dan vertel je het door.”
Mijn doel was om een van de beste tapasbarren van Rotterdam te worden. Het is aardig gelukt. Awinas Paragh
Heel veel beelden
Wie De Hemel op Aarde binnenkomt, valt meteen het interieur op. De beelden van de heilige maagd Maria en het biechthok geven een kerkelijke sfeer in de knusse bar. Wie nu al wordt overdonderd door de vele beelden was in het begin van De Hemel op Aarde in 2001 al helemaal van zijn stoel gevallen. Sinds Awinas de leiding heeft, heeft hij al veel beelden weggehaald. Vorig jaar hingen er nog zestig beelden in het restaurant, maar dit is fors verminderd.
Huidige regeling
Het restaurant was een tijdje op maandag dicht vanwege een tekort aan personeel, maar ze zijn nu weer zeven dagen per week geopend. “Voor de horeca is het op dit moment gouden tijden.” Het is verstandig om bij De Hemel op Aarde te reserveren. “Ik heb jarenlang op vrijdag en zaterdag geen reserveringen gedaan, dus veel mensen denken nog dat je kunt binnenlopen.” Als je verzekerd wilt zijn van een plekje kun je altijd even bellen.
In de toekomst verhuizen

De Hemel op Aarde zit op de Oostzeedijk Beneden. Een plek waar je vaak niet toevallig langsloopt en naar binnen glipt. “Mensen komen echt gericht naar De Hemel op Aarde.” De tapasbar telt daarom veel vaste gasten. “De Hemel op Aarde blijft voor nu hier, maar misschien gaan we verhuizen”, onthult Awinas. Hij laat weten er mee bezig te zijn, maar er is nog niks concreets. Wel zal hij nooit de stad verlaten. “Ik ben achter De Hemel op Aarde geboren en ik zal nooit uit Rotterdam weggaan.”
Een nieuwe zaak
Ook heeft Awinas samen met zijn vrouw plannen om in 2020 te gaan focussen op iets nieuws. “Op een gegeven moment ben je toe aan iets nieuws.” Dit betekent niet dat hij gaat stoppen met De Hemel op Aarde, maar dat ze waarschijnlijk nog een zaak openen. “We willen een dagzaak met ontbijt, lunch en koffie of een bistro beginnen”, legt Awinas uit.
Awinas visie op de horeca in Rotterdam

Awinas heeft in zijn vijftienjarige horecaloopbaan veel restaurants zien komen en gaan. “Ik vind het heel goed voor Rotterdam dat er zo veel horeca bijkomt, alleen ik vind het niet altijd goede horeca. Het zijn veel grote zaken. Ik vind dat we daar een beetje van moeten leren van Amsterdam.” Awinas legt uit dat hij liever kleinere en meer verschillende zaken in Rotterdam zou willen zien dan de grotere zaken. “De grotere restaurants zitten elke dag vol, omdat het makkelijk en goedkoop is. De gasten vermijden dan al die leuke horecazaken.”
Vijftien jaar De Hemel op Aarde
Stiekem willen we het allemaal een keertje meemaken: een huwelijksaanzoek in een restaurant. Awinas heeft het al twee keer mogen meemaken. “Een keer moesten we een ring verbergen in een dessert”, vertelt de eigenaar. Ook zijn er twee stellen in de tapasbar getrouwd. “Een mannelijk stel kwam letterlijk uit de kast van het biechthok.” De tortelduifjes hadden allemaal iets gemeen. “Ze hadden allemaal hun eerste date in De Hemel op Aarde.” Misschien dus een goed idee om voor je volgende tinderdate een tafeltje voor twee te reserveren bij De Hemel op Aarde.