"In Crooswijk is er behoefte aan een nieuwe leuke tent", aldus Derk-Jan Wooldrik, chef-kok met meer dan 40 jaar ervaring. Daarom opent Derk-Jan, tevens mede-eigenaar van Café Marseille, samen met zijn dochter Hester en vriendin Marieke een nieuwe zaak in dit stadsdeel. Eind van deze zomer kan je je dagen spenderen in Bar Alaska, dat geïnspireerd is door eethuizen in het vroegere én hedendaagse Berlijn.
Het oude Europa

Foto: In zijn tijd als zeeman heeft Derk-Jan Wooldrik veel kennis opgedaan over verschillende Europese keukens
Doorgewinterde horecafanaat en duizendpoot Derk-Jan kan niet stilzitten. Toen de kans voorbijkwam om een nieuw horecaconcept in Crooswijk te starten, kon hij geen nee zeggen. Als kok heeft hij door de jaren heen veel internationale ervaring opgedaan, waarover hij in oktober zelfs een kookboek uitbrengt. Hij haalt zijn inspiratie uit de rijke geschiedenis van de Europese keuken en steekt tradities en gerechten in een modern jasje.
Voor café Marseille was zijn inspiratie de klassieke Franse bistro en ook zijn voormalige carrière als zeeman. Voor Bar Alaska put hij zijn inspiratie uit een ander deel van zijn leven: zijn tijd als kunstenaar, filmmaker en fotograaf.
Berlijnse vrijheid
Voor dat deel van zijn carrière is Derk-Jan veel in Berlijn geweest, ook samen met zijn dochter. De gezellige Oost-Berlijnse eethuisjes zijn hem bijgebleven en staan aan de basis van Bar Alaska. Dat betekent echter niet dat er allerlei typisch Duitse gerechten op de kaart staan. Het gaat om de vrijheid die Berlijn en zijn geschiedenis representeren.
Deze vrijheid wil Derk-Jan ten uiting brengen in zijn eetcafé 3.0, dat niet alleen een horecafunctie vervult, maar ook en vooral een buurtfunctie. Het moet een karakteristieke plek worden voor spontane ontmoetingen en verhalen, voor mensen uit alle regio’s.
Experimenteren met het menu

Wat voor menu kunnen we dan wél verwachten? Bar Alaska gaat eten bieden van hoge kwaliteit en waaruit ervaring blijkt, maar wat vooral niet al te pretentieus is. Derk-Jan is al volop aan het proefkoken om de gerechten te ontwikkelen, waarbij hij profiteert van zijn werkzaamheden bij de Veldcuisine. In deze food-art hub is hij met andere ondernemers non-stop aan het experimenteren met nieuwe eet- en drinkconcepten.
In ieder geval komen er talrijke vegetarische en veganistische opties op de kaart, zoals dat ook in Berlijn veel wordt gezien. Maar, ook daarin onderstreept Derk-Jan de vrijheid, voor de bezoeker die daar geen interesse in heeft, is er ook gewoon een bal gehakt of een vers visje te krijgen.
Van alle markten thuis

Op het menu komen verder borrelhapjes, flammküchen, een wisselende dagschotel (ook een vega(n) optie) en een zondagse brunch met patisserie, bubbels en oesters. Ook brengt Bar Alaska het begeerde broodje bal van Slagerij Haak terug naar Crooswijk. Dit is voor de doorgewinterde buurtbewoners een fijn thuiskomen, die zich deze voormalig in Crooswijk gelokaliseerde slagerij misschien nog wel herinneren. Verder wacht Derk-Jan af welke gerechten wel en niet aanslaan bij de bezoekers om zijn menu verder door te ontwikkelen.
Ongedwongen genieten

Bar Alaska symboliseert vrijheid en vrije geesten, wat betekent dat alles mogelijk is. Iedereen is welkom om op het zonnige hoekje aan de Rotte ongedwongen te komen genieten. Hiervoor wordt er een hippe (Berlijnse) omgeving neergezet, met toffe foto’s en illustraties, en gewaagde decoraties in een fel kleurenpalet. De zaak gaat naar verwachting eind juli of begin augustus open. Van 12.00 uur tot 23.00 uur ben jij hier aan het juiste adres voor wat je maar wil: of dat nu een drankje, hapje, diner of een feestje is.
Wil jij nou helpen Bar Alaska mogelijk te maken? Klik dan hier voor meer info over hun crowdfunding campagne!