Café Marseille: cult-chef Derk Jan Wooldrik op de bres voor gerechten uit havensteden

DJ vertelt over zijn boek Café Marseille, zijn reis door de wereldkeukens en de bijzondere dynamiek van havensteden. Ook geeft hij 3 boeken weg aan jullie.

8 Okt 2024 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Café Marseille: cult-chef Derk Jan Wooldrik op de bres voor gerechten uit havensteden

Derk Jan Wooldrik (DJ) bekend van Café Marseille, heeft zijn tweede kookboek uitgebracht. Café Marseille is een ode aan de havensteden die hem hebben gevormd als chef-kok en verhalenverteller.  In dit interview vertelt hij over zijn nieuwe boek, zijn reis door de wereldkeukens, en de bijzondere dynamiek van havensteden.

DJ geeft ook drie exemplaren weg voor lezers van de Buik, zie onderaan dit artikel hoe wij dit aanpakken.

Interview met Derk-Jan Wooldrik

​Derk-Jan, of DJ zoals hij genoemd wordt, is een bekende Rotterdamse chef en creatieve bewoner van de Maasstad. Hij speelt graag jazz, schrijft en schildert, maar is vooral bekend als chef en ondernemer achter Café Marseille en Bar Alaska. Eerder zette hij keukens op van bekende Rotterdamse zaken zoals Bird en Kino en weer daarvoor stond hij onder meer in de keuken bij Lux en en La Pizza.

Lees hieronder ons interview met hem over zijn nieuwe kookboek: Café Marseille.

Gisteren is je tweede boek uitgekomen, hoe kwam dat tot stand?


“Het boek is een kookboek, maar het is eigenlijk meer dan dat. Het gaat over de negen havensteden waar ik ben geweest. Ik heb nooit gedacht dat ik een kookboek zou schrijven over havensteden, maar ze vormen wel een belangrijke rol in mijn leven. Ik heb zes jaar als zeeman gewerkt, daarna ben ik veel in havens geweest als kunstenaar en fotograaf." 

"Als chef hielp ik Rotterdamse klassiekers als Kino en Bird op te zetten en nu ben ik chef bij Marseille. En ook als kok inspireren dit soort steden me enorm: het zijn multiculturele plekken, een soort kruispunten waar alles samenkomt. Dus toen de uitgeverij vroeg: ‘wil je die recepten en verhalen niet bundelen tot een boek’, paste dat eigenlijk wel goed.”

​Hoe passen havensteden dan bij wat voor kok jij bent?

"Je hebt twee soorten koks, naar mijn idee. Rustige koks die dicht bij de natuur blijven, met ingrediënten als lokale schatten en stuurloze koks, en dat ben ik: een avonturier, verhalenverteller. Daarom voel ik me denk ik zo thuis in de haven, waar handel gedijt, nationaliteiten botsen en samenwerken. Daar haal ik inspiratie vandaan.”

Een stuurloze kok, dat ben ik. Een avonturier en verhalenverteller. Daarom voel ik me zo thuis in de haven. Derk Jan Wooldrik

​Daar hoor je ook Rotterdam in terug, toch?

"Ja, neem de Kruiskade, waar mijn restaurant Marseille is gevestigd. Dat is toch een perfect voorbeeld? Het is een heel multiculturele straat, hier komt alles samen. Je voelt dat Rotterdam anders is dan andere Nederlandse steden. Havensteden zijn een mengelmoes ook van handel en kennis, dat resulteert in ideeën die nergens anders ontstaan. Ik voel me thuis in dit soort steden en dat gevoel heb ik in dit boek proberen vast te leggen."

​Hoe ziet die inspiratie er dan uit? Wat is een echt moment dat zo'n plek inspiratie geeft voor gerechten?

"Ja, in mijn boek vertel ik bijvoorbeeld over een ochtend in Napels, waar ik wakker werd in een goedkoop hotel met een flinke kater. Ik strompelde daar een bar binnen en bestelde een sfogliatelle – bladerdeeggebak gevuld met ricotta en sinaasappelschil – en een zeer bittere espresso. Het was heel simpel, maar op dat moment voelde dat magisch.”

​Het boek is een kookboek, wat koken we dan?

"Typische zeemansgerechten. Denk aan erwtensoep, gehaktballen, maaltijden waar je de dag van de week aan kon aflezen. Aan boord eten ze heel anders dan in de havens zelf. In de havensteden vond ik altijd unieke ingrediënten die ik meteen wilde proberen. Het is dus een mix van gerechten die je aan boord eet en gerechten die geïnspireerd zijn op plekken, andere culturen en ingrediënten die daar te vinden zijn. Aan boord aten we soms wat de pot – of eigenlijk de zee – schafte. Dan voeren we langs een school vliegende vissen die dan op het dek kwamen te liggen. (lachend) Verser krijg je het niet!”

​Het klinkt zeker alsof dit geen standaard kookboek is?

"Nee, zeker niet! Het is meer een reisverslag door acht havensteden. Dus er staan ook veel verhalen in. Het is een hommage aan outsiders, mensen die durven leven op hun eigen voorwaarde."

​Dat klinkt een beetje als de punkgedachte. Je uitgever omschreef je ook als een punker. Voel jij dat ook zo?

(Lacht) "Ja, ik kom uit de punk scene. Punk en varen hebben veel gemeen; het gaat allebei over vrijheid. Ik ben gaan varen om mijn leven een andere draai te geven. Maar ook in mijn recepten komt het terug: Punk gaat over je hart volgen en dingen doen die je zelf belangrijk vindt, zonder dat je weet waar het je brengt. Onderweg leer je. Mijn recepten zijn net zo onvoorspelbaar als de zee."

Winactie op Instagram

Met Café Marseille neemt DJ je mee op een culinaire reis langs havensteden, vol met verhalen van zee, avontuur en de verrassende smaken die de wereld te bieden heeft. Hij geeft drie exemplaren van Café Marseille weg. Meedoen? Kijk op onze Instagrampagina: de Buik van Rotterdam.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Buik Live bij de klassieke Bistrot-Bar Frère

De vijfde editie van de Buik Live is dit keer bij Bistrot-Bar Frère: een Franse buurtbistro die verrast met hoge kwaliteit.

De Boshut in het Kralingse Bos: net wat spannender dan gemiddeld

Binnenkort opent in het Kralingse Bos De Boshut. Frank Huson en Maaike Groenewegen creëren een plek waar je kan genieten, zonder al te veel poespas.

By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.