Marseille brengt de kust naar de kade

Bij Café Marseille bij de West-Kruiskade kun je van ’s ochtends tot aan het diner terecht voor echte zeemansgerechten en Franse klassiekers zonder opsmuk.

13 Nov 2022 Lieke van Wilpen

blogger Als hospitality consultant maakt Lieke van haar grootste passie haar werk. Inspiratie opdoen, de trends volgen en concepten ontwikkelen waarbij gastvrijheid de belangrijkste waarde is.

Marseille brengt de kust naar de kade

Aan het eind van de West-Kruiskade, gelegen aan de 1e Middellandstraat, vind je Café Marseille. Het is dé plek in West waar je aanmeert voor koffie met een krantje, lunch, een borrel aan het einde van je werkdag of een afzakkertje aan de bar na het diner. Bij Marseille worden Franse en Mediterrane gerechten zonder poespas geserveerd. Geïnspireerd door al het moois dat de zee ons schenkt, bereidt het team van Derk-Jan, DJ voor intimi, klassiekers met een ruig randje vanuit de gelijknamige havenstad. De ingrediënten op het bord spreken voor zich, waardoor overbodige verfraaiing achterwege wordt gelaten.

Thuis aan de kade 


Marseille valt op door haar kleurrijke terras, de met stickers beplakte voordeur en grote lichtgevende ‘M’ aan de gevel. Voordat je binnen gaat, lees je op het krijtbord de Marseille specials die je buiten de kaart om kunt bestellen. Op de dag van ons bezoek kunnen we uit maar liefst tien extra gerechten en een dessert kiezen. Doordat de eigenaren Derk-Jan Wooldrik en Kristian de Leeuw eerder op deze plek Tandoor 16 uitbaatten – waarvan de gele luifels een nalatenschap zijn – is het duo al goed geworteld ‘aan de kade’. Dit laten zij zien door aandacht aan hun buren te geven via social media, maar is ook duidelijk voelbaar doordat de zaak goed gevuld is op een doorsnee woensdagavond. 

Van zeemanskost tot Franse klassiekers 


De Franse keuken wordt vaak geassocieerd met het royale gebruik van (room)boter in hun gerechten. Toch wordt in sommige delen van Frankrijk juist veel gekookt met olie. Mijn tafelgenote heeft een koemelkallergie en om die reden vragen we licht aarzelend welke gerechten tot haar mogelijkheden behoren. Ook bij Marseille blijkt boter niet altijd de boventoon te voeren en kunnen veel opties zonder problemen worden besteld. De specials van de dag overtuigen en doen besluiten wat kleine gerechten van de kaart te kiezen in combinatie met twee hoofdgerechten buiten de kaart om. We krijgen om te beginnen flinke oesters geserveerd, die in tegenstelling tot wat je door het formaat zou denken, zeer mals zijn en goed naar binnen glijden. Positief is dat deze niet overdreven ziltig zijn. Ook de sardines uit blik zijn zeer aangenaam en smaakvol. De panisse, kikkererwten-frietjes, met aioli zijn door het ‘vette geweld’ van de vis en oesters wat minder uitgesproken, maar de aioli is goed op smaak en al met al is het een leuke snack om de avond mee te starten. Lekker in combinatie met een van de speciaalbieren op de kaart. 

Smaakvolle smeus 


Het personeel geeft geen uitleg wanneer de bavette en ‘smeus’ worden opgediend en laten de gerechten voor zichzelf spreken. Onder de cloche komt een zeer romige aardappelpuree tevoorschijn met garnalen en viseitjes, omringd door een badje van roomboter. De oranje natuurwijn die hierbij wordt aangeraden heeft een lichte tinteling en vormt een goede pairing met het gerecht. De bavette wordt niet getrancheerd geserveerd en de chef kiest ervoor deze maar op één wijze te bereiden; très rouge (of eigenlijk juist bleu). Het vlees is zeer smaakvol en er wordt op interessante wijze een contrast opgezocht met een bittertje van de witlof. Van beide gerechten wordt duidelijk dat de ingrediënten van goede kwaliteit zijn en hierdoor niet veel nodig hebben om een smaakvol gerecht te vormen. De kaasplank is populair als laatste gang en wordt door de meeste tafels om ons heen besteld. Omdat ik vanuit mijn stoel de hele avond zicht heb op het geel-blauwe bord van Ricard besluiten wij een andere keuze te maken en ons diner in stijl af te sluiten met Pastis.  

Een authentieke mengelmoes 


Café Marseille is een allemansvriend en trekt een gemêleerd publiek aan. Ook het personeel is zeer divers en authentiek en laat hierdoor de gasten zich welkom voelen. Het blijkt de ideale plek voor een spontaan bezoek met een goede vriend of voor een ongedwongen date. Zowel beneden als boven op de vide zijn er bijna enkel ‘tweetjes’ die komen eten. De akoestiek zorgt voor een muziek overstemmend geroezemoes waardoor je comfortabel in je eigen bubbel zit, ook al zijn de tafels relatief dicht op elkaar geplaatst. Wanneer je bij Marseille binnenstapt, valt direct op dat het allesbehalve een klassieke Franse bistro is. De geruite tafellakens, placemats, het allegaartje van schilderijen, fotografie en emaillen platen als decoratie creëren een huiselijke sfeer. Een uitgebreide selectie wijnen wordt tentoongesteld en zowel de bar als de apero-vitrine hebben een prominente plek in het restaurant. Alles wat je ziet in het restaurant toont waarom Marseille verspreid over de hele dag relevant is. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Ruig Zuid-Frans eetcafé: Marseille aan de Kruiskade

Het nieuwe avontuur van Derk Jan Wooldrik en Kristian de Leeuw: toegankelijk Zuid-Frans eetcafé aan een van drukste, gezelligste en ruigste pleinen van Rotterdam: het Tiendplein

De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.

7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.