Bertmans is een fenomeen in Rotterdam Noord. Als eerste brachten de ondernemers achter Destino de Californische – bijna vleesloze – variant van all day breakfast naar Rotterdam. Drie jaar later is de gezonde zaak niet meer weg te denken van de Zaagmolenkade en openen Nelleke en Niels een tweede vestiging, midden in de stad.
Bert en Mans

Nelleke Elbert (Bert) en haar man Niels Koomans (mans) openden in 2015 samen Bertmans aan de Zaagmolenkade. Deze locatie was niet geheel onbekend voor ze. Bertmans ligt namelijk pal naast Destino, het laagdrempelige restaurant met Spaanse keuken dat Nelleke en Niels al een paar jaar runnen.
Bij Bertmans hebben alle gerechten een gezonde twist. Je komt er niet alleen voor ontbijt, maar ook voor lunch en diner. De huidige locatie is alleen niet groot met zijn 70m2, waardoor je niet altijd verzekerd bent van een plek. Bovendien nemen ze hier alleen voor het diner reserveringen aan, maar dit is slechts maandag tot en met vrijdag. Hoog tijd voor een tweede locatie dus.
Bertmans nummer twee

Foto: Sophia van den Hoek
Die tweede locatie is gevonden in het pand waar vroeger de Beren zat op het Schouwburgplein. Ook wordt het buurpand, waar vroeger Jac. van Zanten delicatesse zat, bij de nieuwe zaak betrokken. Bertmans nummer twee krijgt hiermee een oppervlakte van maar liefst 500m2, waardoor er binnen voor 115 mensen plek zal zijn. Het terras gaat plek bieden aan 170 mensen, zo hoef je niet meer bang te zijn dat er geen plek is. Er is nu genoeg ruimte voor groepen. In de zaak zullen diverse hoekjes worden ingericht, waar je met een groep intiem kan zitten bijvoorbeeld tijdens een hangover brunch. “De inrichting wordt heel anders dan we gewend zijn bij Bertmans en zal niet meer gericht zijn op de industriële kant”, wordt ons verteld.
Op de vraag waarom ze voor dit gebied hebben gekozen, antwoordt Nelleke: “Vroeger kwamen wij heel veel in dat gebied, maar tegenwoordig veel te weinig. Er is niet zoveel aanbod. We gaan er wel regelmatig Aziatisch eten, maar eigenlijk nooit lunchen. En dat terwijl er zoveel bedrijven zitten en mensen er komen voor kunst, cultuur en de bioscoop. Ook die mensen moeten ergens eten. We wilden ook heel graag in het centrum zitten om de zakelijke markt te bedienen”. Terwijl ze in dit gebied aan het zoeken waren, kwamen ze op de mooie locatie van de Beren terecht. Nelleke: “Het is een centrale plek en niet te dicht bij de andere locatie. We zijn meteen verliefd geworden op de mooie ruimte”.
Uitgebreide kaart

Foto: Sophia van den Hoek
Bij de nieuwe vestiging kunnen we ook ontbijt, lunch en diner verwachten, maar met meer keuze dan nu. Nelleke: “Ook dat is iets waar we tegenaan lopen. De kaart is momenteel niet supergroot. Bij de nieuwe vestiging zal de menukaart uitgebreider zijn”. De hardlopers van de ontbijtkaart, zoals bijvoorbeeld de pannenkoekjes, kan je nog steeds de hele dag bestellen. Toch zal er hier meer onderscheid gemaakt gaan worden in de ontbijt- en lunchkaart. Doordat de lunchkaart uit meer gerechten zal gaan bestaan, gaat de keuken zich hier ’s middags meer op richten.

Foto: Sophia van den Hoek
Ook wordt er een snackkaart toegevoegd en zal de avondkaart groter worden. “Van de huidige gerechten, zoals salades en soepen, zullen meer varianten komen. Er zullen diverse kleine gerechtjes op de kaart komen, die je vooraf kunt eten of kunt delen met elkaar. Ook worden er nieuwe hoofdgerechten toegevoegd”, meldt Nelleke.
Bertmans to-go

Bij de tweede vestiging kunnen we nog iets nieuws verwachten: een to-go hoek. In de zaak zal een grote koeling worden geplaatst, waaruit je bijvoorbeeld je sapje, crackers, salade en hummus kunt pakken voor onderweg.
Momenteel wordt het pand al druk verbouwd en vanaf april hopen Nelleke en Niels iedereen te verwelkomen in de nieuwe tent.