Bij wijn- en kaasbar Juni is het altijd zomer

Juni, een unieke wijn- en kaasbar in Rotterdam, is opgezet door Nienke en Puck met een passie voor wijn en kaas. Juni is sfeervol, lokaal en duurzaam.

17 Jan 2025 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Bij wijn- en kaasbar Juni is het altijd zomer

Terwijl Nienke en Puck zich in het gangpad van de bouwmarkt buigen over verfopties en houtlijsten, maken ze even tijd om De Buik te vertellen over hun droomproject. Juni wordt een wijn- en kaasbar zoals Rotterdam die nog niet kent.

Van droom naar doen

De kans is groot dat je Puck en Nienke al eens bent tegengekomen in de Rotterdamse horeca. Ze deden ervaring op bij plekken als MESS (Biergarten, Suicide Club, Ayla) en hielpen samen Ox opstarten. Daar groeide niet alleen hun vriendschap, maar ook hun liefde voor wijn.

“Op een gegeven moment blijf je maar fantaseren”, vertelt Nienke. “We wilden een plek creëren waar je gewoon even kunt binnenlopen voor een goed glas wijn en een lekker stukje kaas. Niet te duur, maar wel met hoogwaardige producten.” Op een gegeven moment droomden de twee – onder het genot van wijn en kaas - bijna elke avond na het werk van hun eigen zaak: “Dat was het moment dat we dachten: we gaan het doen!”

Juni is de favoriete maand

Het idee kreeg een naam –Juni– en werd werkelijkheid. “Juni is onze favoriete maand,” zegt Nienke. “Alles staat in bloei, de lekkerste groenten en fruit zijn in het seizoen, en de lange zomeravonden zijn perfect voor een glas wijn.” Puck vult aan: “Het idee is ontstaan uit een eigen gemis. Er zijn veel wijnbarren in Rotterdam, maar vaak zonder echt goede bites.”

De bar, met slechts 40 vierkante meter en plek voor twintig gasten, wordt knus en sfeervol. “De kaasvitrine wordt het hart van de zaak”, zegt Nienke. “Het interieur krijgt de uitstraling van een oude Franse sigarenwinkel, met veel hout, kaarslicht en een grote spiegel achter de bar waarop we specials schrijven.”

Bij de inrichting speelt duurzaamheid ook een rol. Puck legt uit: "We kopen zoveel mogelijk tweedehands. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar geeft de zaak ook een unieke uitstraling. Je steekt er meer tijd in, maar dat is juist leuk."

Voor fans en beginners

Hoewel de focus op wijn en kaas uniek is, begrijpen Puck en Nienke dat het misschien wat specifiek klinkt. “Ja, je gaat hier kaas ruiken”, lacht Nienke, “dus als je daar niks mee hebt, is dit misschien niet jouw plek.” Maar toegankelijkheid is ook belangrijk: “We willen mensen juist enthousiast maken over kaas, met toegankelijke opties om nieuwe smaken te ontdekken.” En natuurlijk zullen ze ook dingen buiten kaas doen.

De kazen komen zoveel mogelijk uit de buurt en zijn veelal biologisch. “We zijn fan van kazen van roodflora en Oudwijker”, vertelt Puck. “Nederlandse kazen met een Italiaanse twist, vol uitgesproken smaken.” Wijn krijgt net zo veel aandacht. “We kiezen voor wijnen uit de oude wereld, zoals Frankrijk, Italië en Spanje,” legt Nienke uit. “Een mix van klassiek en natuurlijk, zodat er voor iedereen iets bij zit.”

Juni in maart open

Hoewel de twee veel horecaervaring hebben, zijn ze nog volop aan het leren. “We bezoeken kaasmakers en verdiepen ons in de herkomst”, vertelt Nienke. “Het voelt bijna als een Klokhuis-aflevering, maar dan in het echt. Alles wat we leren, willen we delen met onze gasten.”

De verbouwing is net begonnen en verloopt stap voor stap. "We hebben het pand casco overgenomen, dus het is echt bouwen vanaf nul", zegt Puck. Dankzij crowdfunding hebben ze 90% van hun doel bereikt in slechts drie weken. "Omdat we zoveel zelf doen en met tweedehands werken, houden we de kosten laag," legt Nienke uit. "Hoe minder we hoeven lenen, hoe vriendelijker de prijzen voor onze gasten."

Het duo hoopt de deuren van hun nieuwe plek in maart te openen – dus niet in juni? “Nee”, lacht Nienke. “Dan staat de zaak al hoor, want dat wordt een feestmaand!”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Trakteer een stadsgenoot: Warm Bakkie voor de Stad brengt licht in de donkere dagen

De Buik en Rotterdamse Warme Winter Weken lanceren Warm Bakkie voor de Stad: doe ook mee en deel de warmte deze decembermaand

Markthal: dé plek voor al je feestdageninkopen

Zodra Rotterdam schittert in alle kerstlampjes, verandert de beroemde Markthal in een paradijs voor iedereen die inkopen wil doen voor de feestdagen.

Uit ons magazine: tussen Arubaanse pastechi en Peruaanse empanadas

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met François Geurds en Daniella Jáuregui Jeri.