Het is alweer tien jaar geleden dat Brasserie Pierre de deuren voor het eerst opende aan de toen nog onbekende Pannekoekstraat. Ondertussen is de typische Franse brasserie, net zoals de rest van de straat, onwijs gaan bruisen en is er altijd wel iets te doen. Het tien jarig bestaan moet natuurlijk wel gevierd worden!
Toen Pierre nog jong was

In het prille begin was Brasserie Pierre nog lang niet zo uitgesproken Frans als het er nu is. De menukaart bestond destijds uit een verzameling van verschillende keukens. Al snel werd besloten dat er een knoop moest worden doorgehakt. Er werd gekozen voor één keuken, de Franse, met echte Parijse klassiekers. Hiermee is Pierre uitgegroeid tot een begrip in de stad: een Franse brasserie waar de menukaart geen tijdstip kent. Heb je in de avond nog trek in een wentelteefje? Dan krijg je die gewoon! “Alles mag en alles kan”, vertelt Kiki Kramer, bedrijfsleider van Pierre. “Dat maakt ons natuurlijk uniek: veel restaurants om ons heen hebben een lunchkaart tot max. vier uur, zoiets hebben wij helemaal niet.”
Pierre door de jaren heen
“Ik ben hier zelf negen jaar geleden begonnen als stagiaire. Ik stond hele dagen in m’n eentje in de zaak en dan was ik al blij als er vier gasten waren”, vertelt Kiki. “Nu kan ik me daar echt niks meer bij voorstellen. Alleen staan kan gewoon niet meer: het zit hier – normaal gesproken – altijd vol.” Niet alleen de zaak zelf verandert met de jaren, maar Kiki ziet ook de gasten om haar heen mee veranderen: “Ik zag hier mensen met een baby binnenkomen en nu tien jaar later zijn dat echt al kinderen geworden, je ziet ze opgroeien.”
Ook de straat heeft de afgelopen jaren een flinke transformatie gehad. “De straat is veel bruisender geworden. Er zijn nu allemaal leuke winkeltjes, boetiekjes, restaurantjes en daarvoor was dat helemaal niet zo”, legt Kiki uit. “Als je vroeger zei dat je in de Pannekoekstraat had gegeten, keken mensen je aan met de vraag ‘huh waar’.” Tegenwoordig is deze gezellig straat bij vrijwel elke Rotterdammer bekend.
Pierre krijgt een broertje: Jules

Begin 2020 maakten we bekend dat Brasserie Pierre een tweede locatie zou openen, maar vanwege het coronajaar heeft de opening even op zich moeten laten wachten. In juli is het hopelijk eindelijk zo ver en mogen de (afhaal)deuren van Brasserie Jules open. “Er werd een beetje roet in het eten gegooid”, vertelt Kiki, “Maar we hopen heel erg dat Jules in juli af is en we dan open kunnen: het wordt er zo tof!” Jules komt in het WTC Rotterdam en zal geen directe kopie worden van Pierre. Jules heeft niet voor niks een eigen naam en krijgt ook een eigen stijl, hoewel het Franse er uiteraard in blijft! Kiki, die nu bedrijfsleider is van Pierre zal dit ook worden bij Jules.
Het coronajaar
Het afgelopen jaar was een vreemd jaar, ook voor Pierre. Ze hebben de opening van de tweede locatie even op pauze gezet maar zijn des ondanks direct begonnen met heerlijke takeaway. “En dat doen we echt op de Pierre manier: zodra we zien dat het lang duurt, bellen we direct onze gasten om uit te leggen hoe het zit en geven we een bloemetje mee.” Op de website van de brasserie staat een hele hoop lekkers dat je kunt afhalen of laten bezorgen, waaronder de echte Pierre-klassiekers. Van uitgebreid ontbijt tot een losse salade.
Tijd voor een feestelijk menuutje

Het vieren van het tienjarig bestaan had iedereen bij Pierre wat anders voorgesteld. Een groot feest in de zaak zit er op het moment natuurlijk niet in. Daarom hebben ze het op een hele andere manier aangepakt: “We hebben een takeaway menu samengesteld met alle klassiekers van Pierre. Er zitten zelfs gerechten in het menu die al een tijd niet meer op de kaart staan”, vertelt Kiki enthousiast. Zo zitten er onder andere confit de canard, kalfstartaar, gebakken zeebaars en ratatouille bij het menu. Hiermee zet je een echt Frans feestje op tafel. Wil je de verjaardag van Pierre meevieren? Het menu kost €49,50 voor twee personen en is te bestellen via de website.