Na bijna zeven jaar op de Kop van Zuid en met een tweede locatie in Den Haag, strijkt By Ami nu neer in het centrum van Rotterdam. Oprichter Ahmed heeft met compagnon Rob de naam By Ami stevig gevestigd met een mix van uitgesproken interieur, kleurrijke gerechten en die nadruk op beleving waar gasten voor terugkomen.
Met de nieuwe zaak aan de Posthoornstraat kiest hij voor een nieuw hoofdstuk: By Ami Café.
De magie overdag
De creatieve Ahmed bruist van de ideeën, maar in plaats van de stad te brengen waar hij zelf behoefte aan heeft, voelt hij perfect aan waar de stad en de mensen op zitten te wachten.
“Je merkt dat het leven duurder wordt, en dat voor sommigen die magische avond uit die de horeca kan bieden niet meer te betalen is”, vertelt hij. En dus bedacht hij een concept dat al die magie van de avond, van het diner of de borrel, naar de middag brengt.
Koffie of cocktail?
Met twee zaken (in Rotterdam en Den Haag) die zich op zowel lunch als diner richten, verbreedt hij zijn horizon dus tot enkel een dagzaak in het centrum: By Ami Café. “In steden als Londen zie je dat al veel meer: brunch en borrel in één. Ik dacht: dat moet hier ook kunnen.”
Denk dus aan lichte gerechtjes, maar ook aan goede borrelarrangementen met een kleurrijke cocktail.
By Ami Café in de Wijnhaven

Waar veel brunchzaken in Rotterdam klein en gehaast zijn, volgens Ahmed, moet By Ami Café een plek worden waar je de tijd mag nemen. Ahmed: “De één wil een snelle koffie met een gebakje, de ander wil uitgebreid tafelen met cocktails of een fles wijn. Dat moet hier naast elkaar kunnen bestaan.”
Aan de Posthoornstraat, in de Wijnhaven, krijg je dus hetzelfde gevoel van een avond uit, maar dan overdag, en daarmee betaalbaarder en toegankelijker, hoopt Ahmed.
Snickerbowl
Het menu leest kleurrijk en divers, voor ieder wat wils: lichte bowls, guilty pleasures en zowel lactosevrije, vegan als vleesopties. Ahmeds persoonlijke trots? “De Snickerbowl”, lacht hij. “Die smaakt echt naar een snicker, maar dan als ontbijt.”
Hij noemt ook nog de bagel met geitenkaas en perzik of een zoete variant met pindakaas, gebakken banaan en kaneel.
Matcha, koffie en cocktails
Ook aan de drankkant trekt By Ami de lijn door. Naast matcha en koffie staan er dus ook veel cocktails op de kaart: “Ik wil klassiekers, zoals een aperol of pornstar martini, want dat vind ik passen bij een plek als deze."
"Maar we hebben ook kleurrijke eigen cocktails voor als je uit de comfortzone wil stappen, die natuurlijk heel goed passen bij de bowls en bagels.” Hij noemt een kleurrijke paars-gele cocktail met tequila, limoensap, perzikpuree en lavendelsiroop.
By Ami met eigen draai

En dan de looks en sfeer, want wie By Ami een beetje kent, heeft daar natuurlijk hoge verwachtingen van. De zaak op Kop van Zuid is een oase van kleur in tropisch junglethema. Den Haag heeft meer ‘forest vibes’.
Voor deze zaak kiest Ahmed voor de savanne. “Denk zebra, veel hout, zandkleuren en groen. Iets ingetogener, rustiger. Ik wil dat mensen binnenstappen en het gevoel krijgen dat ze even in een andere wereld zijn. Dat ze tot rust komen, alsof je een boswandeling maakt, maar dan met een matcha of cocktail erbij.”
Teamwork
Hij benadrukt graag dat hij niet alles alleen doet. “Ik heb het concept ontwikkeld, maar werk weer samen met art illustrator Jeroen van de Wier en Maurice van de Berg voor alle objecten. We werken vanuit de vrijheid van onze creativiteit en hebben al aan één woord genoeg”, zegt hij trots.
Als alles volgens plan loopt, opent By Ami Café eind oktober of begin november de deuren van een plek die typisch By Ami is, maar toch weer nieuw voelt.