Rotterdam heeft weer een mooie reden om wat verder de Nieuwe Binnenweg af te rijden. Op het hoekje van de Nieuwe Binnenweg en Heemraadsingel zit Café Steijn, met uitzicht op het park. Onlangs hebben de eigenaren na een grondige verbouwing hun deuren geopend. De Buik ging langs om het resultaat te bekijken.
Wie
Café Steijn is opgezet door Sien Bilic en Bianca Koedam, twee horecatijgers met dertien jaar geschiedenis : van La Vagebond tot Café Ari. Het was tijd voor hun eigen avontuur en zo is Café Steijn tot leven gekomen. Samen met een paar vrienden hebben Sien en Bianca de zaak eigentijds verbouwd.
Waar
Café Steijn zit op het hoekje van de Nieuwe Binnenweg en de Heemraadsingel waar het terras bijna de hele dag zon pakt. “We hebben een hele toffe plek met de mooiste gevel van Rotterdam,” vertelt Sien. De gevel op het pand zit er sinds 1921 en is ontworpen door Moerman in de lijn van art deco en Sybold van Ravensteijn. Sybold van Ravensteijn was onder andere de architect van de oude hoofdingang van Diergaarde Blijdorp en van het oude centraal station. Een paar nadat de voorgevel gemaakt was werd in 1926 ook de horecavergunning aan de locatie verstrekt. Sindsdien hebben er verschillende cafés in gezeten. Als laatste zat The Other Place er. Daarvoor heeft Out of Time er gezeten en daarvoor Capitol. Toen het vrij kwam waren Sien en Bianca er gelijk van overtuigd dat dit de locatie was waar zij naar op zoek naar waren.
Wat

Café Steijn heeft potentie om voor velen een nieuwe stamkroeg te worden. Binnen hangt er een huiselijke sfeer, mede door de zelfgekozen inrichting van Sien en Bianca. “Binnen heeft alles een verhaal,” vertelt Sien,“De voorkant van de bar is gemaakt van pupitres, dat zijn loodzware rekken voor wijn of champagne. De barbladen zijn gemaakt van meerpalen uit de Eemhaven, by the way…ook loodzwaar.” Maar daar blijft het niet bij. Zowel de tafeltjes in de zaal als de tafels op het terras zijn handgemaakt: deksels van oude wijn- en whiskyvaten uit Frankrijk en Ierland. Hoe origineel is dat?
Binnen heeft Café Steijn 9 bieren op de tap. Ook werken ze met open wijnen in plaats van een huiswijn. Elke wijn die ze op de kaart hebben staan is zowel per glas als per fles te bestellen. “Wij willen gasten die keuze kunnen bieden. Maak we een leuke fles open, dan schenken we die echt wel op.”
Klassiekers in een nieuw jasje

Voor het eten is Andrew Schuit aangetrokken. Op dit moment draait hij nog mee in de laatste weken van het Wereldmuseum onder leiding van Wim Severein. Vanaf 1 juni begint Andrew fulltime bij Café Steijn. De kaart is nog niet officieel, maar hij heeft leuke plannen. “Uiteindelijk zijn we een eetcafé, maar ik stap af van de standaarddingen zoals saté met friet. Dat is overal te krijgen. Ik wil klassieke en bekende gerechten koken, maar dan net even hipper en meer eigentijds”. Zo wil Andrew ‘fish & chips’ op de kaart zetten met gebakken mosselen en een jus van langoustine met pulled salmon. Daarnaast ook een bavette met gekarameliseerde ui met een lauw warme vinaigrette.
Wanneer
Café Steijn is in de eerste week van april open gegaan. In het eerste weekend hebben ze gelijk gebruik kunnen maken van het terras. Tevens heeft Café Steijn een vergunning aangevraagd om gebruik te mogen maken van de ruimte langs het park, aan de overkant van de straat. Zodra ze daar toestemming voor krijgen is het ruim vertoeven op het terras. Ook organiseren ze een klein straatfestival op Koningsdag met livemuziek. Reden genoeg om binnenkort langs te gaan!