Mariël van Tongerlo en haar vriend Steven Ramdin fantaseerden al een tijdje over een eigen horecazaak. Toen achter hun sportschool Culture Club het pand vrij kwam, was dat de kans om die droom waar te maken. Op 5 april openden ze de bijzondere CECE Bar Urbana: een superfijne plek tussen de hoogbouw op het Weena en met uitzicht op het Hofplein. Rotterdamser wordt het niet, en toch, als je binnenstapt, waan je je helemaal in een Zuid-Europese bar.
Rotterdams in Zuid-Europese stijl

Dat is ook het doel van Mariël en Steven: je moet het gevoel krijgen of je in het buitenland bent als je CECE binnenstapt of plaatsneemt op het terras. “We haalden inspiratie uit reizen naar bijvoorbeeld de Canarische Eilanden, Colombia, Italië en Portugal”, zegt Mariël.
De grote houten bar is het middelpunt van de zaak, de vintage houten stoeltjes creëren een huiselijk gevoel en samen met de bordeauxrode gordijnen zorgt dat voor het warme gevoel van een Italiaanse espressobar of cava bar in Barcelona. “Gasten zeggen echt dat het voelt alsof je op vakantie bent”, zegt Mariël trots.
Het meisje van de stad

De bar is vernoemd naar CECE, het meisje van de stad dat iedereen samenbrengt. Ze weerspiegelt de diversiteit en de levendigheid van Rotterdam. “Iedereen moet zich hier thuisvoelen, alsof de bar ook echt van de stad zelf is”, zegt ze. En dat lijkt te lukken! “Het mooiste compliment tot nu toe is dat mensen zeggen dat het lijkt alsof het hier altijd heeft gezeten”, glundert Mariël.
Binnen in de zaak komt inderdaad jong en oud, familie en zakenmensen die vanaf hun kantoor in de buurt een snelle lunch komen halen, bij elkaar en heerst een ongedwongen sfeer. “Als het terras vol is, pakken bezoekers gewoon lekker een stoel van binnen om op te zitten en nog één om hun glaasje wijn op te zetten. Dat geeft wel echt een urban sfeer”, lacht Mariël.
Pittige kip

Mariël is zelf trouwens ook een meisje van de stad. “Vroeger woonden we in West, waar bakkerij Fes op het Mathenesserplein echt een fenomeen is. Ik haalde daar altijd Marokkaanse broodjes en had een goede klik met de eigenaar, maar ik had nooit gedacht dat we nu zakelijk zouden samenwerken”, zegt ze enthousiast.
“En mensen komen ook echt terug voor die sandwiches”, voegt ze daaraan toe. Vooral het broodje met rosbief, dat à-la-minute met de snijmachine op de bar wordt gesneden, is erg populair. Daarnaast kun je ook bij CECE terecht voor een fijn broodje met gebraden kiprollade en een pittige piccalilly van Madame Jeanette of een broodje humus met taboulehsalade.
Ook zijn er verschillende ontbijtopties, zoals een croissant, yoghurtbowl of pancakes, en Kaas aan de Maas verzorgt een superlekkere ‘vakantieborrelplank’ voor je om dat vakantiegevoel te versterken. “Julia is een vriendin van me. Ik vind het zo leuk om met bekenden te werken nu ik mijn eigen zaak heb: dat geeft een goede kwaliteit en maakt het ondernemen nóg leuker!”
Koffie met een (honden)koekje

En ook voor de koffie doen ze dat, want de koffiebonen zijn de kwaliteitsbonen van Ripsnorter, van vrienden Zjevaun en Loes (Harvest). En bij die koffie bakt CECE zelf de koekjes. “Stiekem begonnen we daarmee, omdat het de zaak superlekker laat ruiken in de ochtend, maar nu komen mensen ook echt speciaal voor de koekjes naar ons toe”, lacht Mariël. “Dat was een idee van de manager. We hebben echt een super enthousiast team, zonder hen hadden we het niet gered”, voegt ze toe.
Koekjes zijn er trouwens ook voor de honden die vaak langskomen. “En vaste viervoetergasten hebben een eigen drinkbakje voor de deur met hun naam erop waar ze water uit kunnen drinken. Dat is echt iets wat je in New York ziet”, lacht Mariël.
Met een unieke mix van lokale charme en invloeden uit de hele wereld, is CECE Bar Urbana nu al niet meer te missen uit de stad.