CECE Bar Urbana: 'Als je binnen bent zie je wat Rotterdam voor stad is'

CECE Bar Urbana is nieuw aan het Hofplein en nu al niet meer weg te denken uit de stad door de lokale charme en invloeden uit de hele wereld.

10 Mei 2024 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

CECE Bar Urbana: 'Als je binnen bent zie je wat Rotterdam voor stad is'

Mariël van Tongerlo en haar vriend Steven Ramdin fantaseerden al een tijdje over een eigen horecazaak. Toen achter hun sportschool Culture Club het pand vrij kwam, was dat de kans om die droom waar te maken. Op 5 april openden ze de bijzondere CECE Bar Urbana: een superfijne plek tussen de hoogbouw op het Weena en met uitzicht op het Hofplein. Rotterdamser wordt het niet, en toch, als je binnenstapt, waan je je helemaal in een Zuid-Europese bar.

​Rotterdams in Zuid-Europese stijl


Dat is ook het doel van Mariël en Steven: je moet het gevoel krijgen of je in het buitenland bent als je CECE binnenstapt of plaatsneemt op het terras. “We haalden inspiratie uit reizen naar bijvoorbeeld de Canarische Eilanden, Colombia, Italië en Portugal”, zegt Mariël.

De grote houten bar is het middelpunt van de zaak, de vintage houten stoeltjes creëren een huiselijk gevoel en samen met de bordeauxrode gordijnen zorgt dat voor het warme gevoel van een Italiaanse espressobar of cava bar in Barcelona. “Gasten zeggen echt dat het voelt alsof je op vakantie bent”, zegt Mariël trots.

​Het meisje van de stad


De bar is vernoemd naar CECE, het meisje van de stad dat iedereen samenbrengt. Ze weerspiegelt de diversiteit en de levendigheid van Rotterdam. “Iedereen moet zich hier thuisvoelen, alsof de bar ook echt van de stad zelf is”, zegt ze. En dat lijkt te lukken! “Het mooiste compliment tot nu toe is dat mensen zeggen dat het lijkt alsof het hier altijd heeft gezeten”, glundert Mariël.

Binnen in de zaak komt inderdaad jong en oud, familie en zakenmensen die vanaf hun kantoor in de buurt een snelle lunch komen halen, bij elkaar en heerst een ongedwongen sfeer. “Als het terras vol is, pakken bezoekers gewoon lekker een stoel van binnen om op te zitten en nog één om hun glaasje wijn op te zetten. Dat geeft wel echt een urban sfeer”, lacht Mariël.

​Pittige kip


Mariël is zelf trouwens ook een meisje van de stad. “Vroeger woonden we in West, waar bakkerij Fes op het Mathenesserplein echt een fenomeen is. Ik haalde daar altijd Marokkaanse broodjes en had een goede klik met de eigenaar, maar ik had nooit gedacht dat we nu zakelijk zouden samenwerken”, zegt ze enthousiast.

“En mensen komen ook echt terug voor die sandwiches”, voegt ze daaraan toe. Vooral het broodje met rosbief, dat à-la-minute met de snijmachine op de bar wordt gesneden, is erg populair. Daarnaast kun je ook bij CECE terecht voor een fijn broodje met gebraden kiprollade en een pittige piccalilly van Madame Jeanette of een broodje humus met taboulehsalade. 

Ook zijn er verschillende ontbijtopties, zoals een croissant, yoghurtbowl of pancakes, en Kaas aan de Maas verzorgt een superlekkere ‘vakantieborrelplank’ voor je om dat vakantiegevoel te versterken. “Julia is een vriendin van me. Ik vind het zo leuk om met bekenden te werken nu ik mijn eigen zaak heb: dat geeft een goede kwaliteit en maakt het ondernemen nóg leuker!”

​Koffie met een (honden)koekje


En ook voor de koffie doen ze dat, want de koffiebonen zijn de kwaliteitsbonen van Ripsnorter, van vrienden Zjevaun en Loes (Harvest). En bij die koffie bakt CECE zelf de koekjes. “Stiekem begonnen we daarmee, omdat het de zaak superlekker laat ruiken in de ochtend, maar nu komen mensen ook echt speciaal voor de koekjes naar ons toe”, lacht Mariël. “Dat was een idee van de manager. We hebben echt een super enthousiast team, zonder hen hadden we het niet gered”, voegt ze toe.

Koekjes zijn er trouwens ook voor de honden die vaak langskomen. “En vaste viervoetergasten hebben een eigen drinkbakje voor de deur met hun naam erop waar ze water uit kunnen drinken. Dat is echt iets wat je in New York ziet”, lacht Mariël.

Met een unieke mix van lokale charme en invloeden uit de hele wereld, is CECE Bar Urbana nu al niet meer te missen uit de stad.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Thuiskomen bij Gamasot: Koreaanse gerechten in hartje Rotterdam

Bij Gamasot in de Pannekoekstraat proef je authentieke Koreaanse gerechten zoals bibimbap en bulgogi, geserveerd met huiselijke gastvrijheid.

Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.