In gesprek met Tom Tieleman van Bar Restaurant Tiel in Kralingen

Binnenkort opent Bar Restaurant Tiel in Kralingen. De Buik spreekt met eigenaar Tom Tieleman en licht alvast een tipje van de sluier op van deze nieuwe zaak.

8 Aug 2025 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

In gesprek met Tom Tieleman van Bar Restaurant Tiel in Kralingen

Noem het zeker geen wijnbar, de nieuwe zaak die vanaf oktober opent in Kralingen. Bij Bar Restaurant Tiel gaat wijn hand in hand met uitgesproken gerechten, een persoonlijk interieur en een flinke dosis Rotterdamse eigenheid.

De Buik spreekt met eigenaar Tom Tieleman en licht alvast een tipje van de sluier op van deze nieuwe zaak.

​De beurt van Tom Tieleman

Horeca en ondernemerschap zitten bij eigenaar Tom Tieleman in het bloed. Vader, zus (bekend van Louise), nicht en oom Tieleman zaten of zitten allemaal in het vak.

Tom zelf droomde ook lang van een eigen zaak. “Maar ik wilde het ook goed doen. Die ouwe, pa en ma, trots maken.” En dus deed hij eerst veel ervaring op, bij twee- en driesterrenrestaurants en het Waldorf Astoria (topsegment van het Hilton) in Amsterdam, waar hij zich volledig op wijn stortte.

“Ik voel de druk wel hoor, voor de mensen die mij voorgingen voelt het of ik iets te bewijzen heb”, geeft hij toe. “Maar nu is het mijn beurt.”

​Wijn met lef, eten met karakter

Wat hij gaat doen past precies in zijn straatje. Tom wil geen zaak waar de wijn boven het eten staat of andersom. Bar Restaurant Tiel draait om het samenspel tussen eten en drinken.

“Ik mis vaak balans in de horeca. Of het eten is fantastisch en de wijnkaart saai, of andersom”, zegt hij. “In het centrum zijn al zaken waar ze dat mooi bij elkaar brengen, maar in Kralingen wil ik dat doen”, zegt hij.

​Herkenbare smaken met creatieve uitschieters

In de keuken bij Tiel staan chef Rik Roovers en Andrew Schuit als souschef. De kaart wordt een mix van toegankelijke, herkenbare smaken en creatieve uitschieters. Denk aan bites als kroketjes en bruschetta met kokkels en sjalottenroomsaus, maar ook scheermessen met jus de veau, en bavette met zwarte knoflook en lardo.

Eén gerecht springt er sowieso uit: het signature dessert. “Vanille-ijs met entrecote die is gedry-aged in koffiebonen, met sinaasappelolie.” Het zou een beetje moeten smaken als een Haags Hopje, “maar zo gaan we dat natuurlijk niet noemen”, lacht Tom.

​De wijnen van Tiel

De wijnkaart krijgt net zo’n tweedeling: laagdrempelig en betaalbaar voor wie gewoon iets lekkers wil drinken (glas vanaf €4,75), en een paar uitschieters voor de liefhebber. 

“Er komt ook een fles van zevenduizend euro op de kaart.”

​Eigenzinnig maar welkom design

De sfeer in de zaak is minstens zo eigenzinnig, creatief én daarmee ook Rotterdams. “Wijn is iets wat je deelt, waar je over praat, dat gaan we hier ook doen, hopelijk met een aantal toffe enthousiaste mensen aan de voorkant van de zaak”, zegt Tom vrolijk.

Het design, ontworpen door Lex de Gooijer, bekend van stijlvolle, uitgesproken ontwerpen, wordt chique en gedurfd. “Zonder dat het afschrikt”, benadrukt Tom. “Ik wil dat mensen zich welkom voelen, niet alsof ze in een showroom eten.”

Bar Restaurant Tiel opent waarschijnlijk begin oktober in Kralingen. De verbouwing is nu nog in volle gang.


Foto's: LVF Photography

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.