Vaak genoeg zagen ze door de bomen het Kralingse bos niet meer. Maar ze hielden vol. Na dik anderhalf jaar wachten op vergunningen en goedkeuringen kan het bekende horecaduo Frank Huson en Maaike Groenewegen eindelijk de deuren openen van De Boshut. “Je mag bij ons met modderschoenen naar binnen.”
Frank Huson is back

Wie kent ze niet? Die verslavend lekkere tonnetjes tonijn met gevuld softshell krab, avocado, Romeinse sla afgedekt met een sorbet van tomaat en soja en een krokantje van sesam van Huson en Gym&Gin.
Goed nieuws: vanaf eind september gaat de bedenker, Frank Huson, ze weer zelf bereiden.
Rocken met groenten
De Boshut is geen kopie van zijn vorige restaurants. Hij gaat er rocken met groenten. Dat doet hij onder meer met een carpaccio van knolselderij, geitenkaas, sinaasappel, dille, ras el hanout en croutons van zuurdesembrood van Menno ’t Hoen.
Met deze bekende bakker van rustieke broden van ongecorrigeerd meel – ooit begonnen in Rotterdam – doet hij al 25 jaar zaken. Dat blijft dan weer wel hetzelfde, alles bereid van premiumproducten. Op kwaliteit zal hij nooit inboeten. “Een goede leverancier is het halve werk.”
In percentages zal 40 procent van de kaart in De Boshut vegetarisch zijn, 50 procent vis en 10 procent vlees. In zijn eerdere zaken – beide door Michelin bekroond met een Bib Gourmand – was die balans een stuk schever.
“Al ben ik altijd meer van de vis dan het vlees geweest. En ik heb altijd met de seizoenen mee gekookt. In De Boshut ga ik nóg bewuster koken.”
Ook ruimte voor snacks, goede snacks
Gaat hij er ook toegankelijker koken? “Ik ga niet ineens heel anders koken. Goede volle smaken, daar sta ik voor. Ik ben nooit van de poespas geweest. Geen bloemblaadje als dat niets toevoegt. Het verschil zit hem vooral in de snackies, bites, hoe je het noemen wil.”
Bitterballen staan er in De Boshut op de kaart, maar dan wel gevuld met supergoed draadjesvlees. Verder: gamba’s in tempura met bosui, Japanse mayo en bonito flakes en crostini met tomaat, watermeloen, citroen en een crème van ricotta.
“Net even wat spannender dan gemiddeld, maar niet zo spannend dat het grote publiek het bevreemdt.”
Ruim aanbod drank in De Boshut
Een brede doelgroep vraagt om een breed bierassortiment. Maaike: “Peroni Nastro Azzurro van Grolsch hebben we op de tap. Van Grolsch hebben we ook 0.0. Van Have a Few hebben we de speciaalbieren. We hebben zelfs een glutenvrij bier, van ROTT.Brouwers, dat net als Have a Few uit Rotterdam komt. Limonades maken we van siropen van geredde gember, die van de Roze Bunker.”
‘Binnenkort’ open

Menig fijnproever kan niet wachten tot dit koppel weer back in business is. Dit geldt net zo goed voor Frank en Maaike zelf. Het is een cliché, maar oh-zo waar, weten ze inmiddels: de aanhouder wint.
Hun geduld is extreem op de proef gesteld. Elke keer als ze dachten dat de opening van De Boshut nabij was, kwam er weer een kink in de kabel. In dit cultuurhistorisch gebied is 1. nagenoeg niets toegestaan en 2. het stroomnet te beperkt.
Ze houden dan ook hun vingers stevig gekruist dat het over een week of twee eindelijk zover is. De exacte openingsdatum? Specifieker dan binnenkort durven ze na alle vertragingen niet te zijn.
Puntdak net als De Big

Op het eindresultaat mogen ze terecht trots zijn. De Boshut is in vergelijkbare stijl als zijn voorganger – pannenkoekhuis De Big – met een vrij vlak puntdak gebouwd.
Maaike ,,Het is opener, en lichter. De houten tafels hebben een boomstamzijkantje, en daarmee gelinkt aan de directe omgeving. We hebben zoveel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt. Het behang is van kurk en de lampen van gevlochten riet.”
Je bezwaard voelen dat je modderschoenen hebt overgehouden aan een wandeling door het Kralingse Bos, hoef je er niet. “We hebben een gevlekte vloer, de blubber zie je niet gelijk.”
De Boshut telt binnen 30-35 stoelen waarvan vier aan de bar, op het terras is plaats voor 50 tot zestig gasten. De Boshut is dagelijks geopend vanaf 10.00 tot 22.00 uur.