De koffiefreaks van Harvest Coffee Brewers

Als Nederlands kampioen barista kan het ook eigenlijk niet anders; je eigen koffiezaak beginnen. Na jaren ervaring in onder andere sterrenzaken beginnen Zjevaun en Loes hun eigen koffiezaak.

4 Okt 2017 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

De koffiefreaks van Harvest Coffee Brewers

Als Nederlands kampioen barista kan het ook eigenlijk niet anders; je eigen koffiezaak beginnen. Na jaren ervaring in de horeca, waaronder sterrenzaken als FG Restaurant en de Librije, zetten Zjevaun Janga en Loes Beljaars de stap richting een eigen zaak: HARVEST. Zoals ze zelf omschrijven een ‘koffie-oase waar je kunt ontbijten en lunchen en een tweede huis voor iedereen’.

‘’Waarom zou een koffiezaak geen sterrenuitstraling kunnen hebben?’’, vroeg Loes zich af. Met HARVEST willen Zjevaun en Loes laten zien dat dat zeker wel kan. Dat gaan we vooral terugzien in de service. ‘’In veel ontbijtzaken mis je de service, merkten wij, omdat wij zelf al gewend zijn goede service te bieden, kunnen we daar in onze eigen zaak in uitblinken en verder in ontwikkelen. We willen geen simpel ontbijtzaakje zijn waar je een broodje kunt krijgen. Het moet écht goed zijn en zich onderscheiden van de rest. In kwaliteit, service en de producten’’, vertelt Zjevaun.

Onderscheiden

Dat onderscheiden zou moeten lukken. Zeker als je alleen al luistert naar de plannen voor de verschillende soorten koffie die het stel wil gaan serveren. Er komen twee verschillende molens in de zaak te staan, waarvan één gevuld is met een vaste seizoenskoffie of -blend. Daarnaast zal de tweede molen wekelijks switchen met bijvoorbeeld de ene week Man met Bril koffie, de andere week Amsterdamse en daarna weer een andere Australische of Amerikaanse koffie. ‘’Zo willen we het voor iedereen interessant houden en mensen laten experimenteren met de wereld die koffie te bieden heeft’’, zegt Zjevaun enthousiast. Loes vult aan: ‘’dat geldt ook voor de filterkoffie, maar ook hier houden we een soort die hetzelfde blijft, zodat mensen die gewoon weten wat ze willen en altijd hetzelfde willen dat ook kunnen krijgen.’’

Koffiefreaks


Zjevaun kwam op zeventienjarig leeftijd naar Nederland en begon met een bijbaantje bij FG Restaurant. Dat vakantiebaantje groeide uit tot een passie en vijf jaar later werkte hij er nog. In 2012 won Zjevaun de Nederlandse Barista Kampioenschappen en vertrok hij in 2013 naar Melbourne om mee te doen aan de wereldkampioenschappen. ‘’Tot die tijd was de koffie iets wat ik ‘erbij’ deed, want bij FG deed je altijd van alles en nooit één specifiek ding. In Melbourne kwam ik in die koffiecultuur terecht en had ik gezien hoe het eraan toe ging en dat maakte echt een koffiefreak van me’’, vertelt Zjevaun gepassioneerd. Loes vertelt dat ze, tijdens haar horecaopleiding ook bij FG heeft gewerkt. Daar ontmoette ze Zjevaun en werd aangestoken door zijn liefde voor koffie. Samen gingen ze naar Australië met het idee meer van die industrie te leren. ‘’Uiteindelijk kwamen wij erachter dat wij dit ook wilden, maar dan in onze stad Rotterdam’’, zegt Loes. 

Crowdfunding


Om hun droom waar te maken heeft het duo hulp nodig. ‘’Wij willen de wereld laten zien hoe ver de koffie-industrie van Rotterdam is, maar we kunnen dit niet alleen’’, vertelt Zjevaun. Er is geld nodig voor het verbouwen, de inventaris en de apparatuur. Daarom zijn Zjevaun en Loes sinds een aantal dagen een crowdfundingactie gestart. Het publiek is duidelijk enthousiast, want het gaat erg goed met de actie. ‘’We blijven maar gaan. Het gaat echt goed en daar zijn we blij mee, maar je weet maar nooit…’’, zegt Loes. Wil jij helpen het stel te steunen in hun droom? Dat kan hier.

Zjevaun en Loes hebben al een pand aan de Glashaven gevonden. Op 1 december krijgen ze de sleutel en kunnen ze aan de gang. Als alles goed gaat hopen ze in januari hun deuren te kunnen openen. We houden je natuurlijk op de hoogte.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.