De Stadshaven Brouwerij: een grote, duurzame brouwerij en horecagelegenheid in één

In M4H zit de Stadshaven Brouwerij. Goed voor twee miljoen liter bier per jaar gebrouwen in fles, blik en fust én een pub, een gastropub en een plek om echt te dineren.

1 Jul 2021 Sophie Blokland

blogger Sophie is student journalistiek aan de Fontys in Tilburg. Ze is dol op eten; zelf gekookt, maar klaagt ook zeker niet wanneer iemand haar wat lekkers voorschotelt. Haar verslaving? Chocola.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Stadshaven Brouwerij

Galileistraat 24, Rotterdam Maaltijd: DinerBorrelen Stadsdeel: West Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

De Stadshaven Brouwerij: een grote, duurzame brouwerij en horecagelegenheid in één

In M4H zit op de Galileistraat De Stadshaven Brouwerij. Op deze unieke plek wordt maar liefst tweemiljoen liter bier per jaar gebrouwen in fles, blik en fust. Maar dat is nog niet alles; er komt namelijk een grote horecagelegenheid in hetzelfde pand met plek voor 350 mensen. Zo komt er onder meer een pub, een gastropub en een plek om echt te dineren.

Een gigantisch pand


De brouwerij bevindt zich in een havengebied wat er op het eerste gezicht niet heel levendig uitziet. Er staan veel grote gebouwen die allemaal op elkaar lijken. Maar zodra je binnenstapt bij De Stadshaven Brouwerij, verandert dat. Je wordt begroet door een muurschildering van De Kraken, een gigantische inktvis uit de Noorse legendes. Als je verder loopt, zie je de zilveren tanks waarin het bier wordt gebrouwen schitteren op de achtergrond. Buiten op het terras heb je uitzicht op de haven en alle schepen die langsvaren. Het is een unieke plek voor een horecagelegenheid. 

De Stadshaven Brouwerij


Harm van Deuren is de directeur van de Stadshaven Brouwerij. De Stadshaven Brouwerij is onderdeel van De Bierfabriek, met vestigingen in Amsterdam, Delft en Almere. Rotterdam was een mogelijke kandidaat voor een vierde Bierfabriek, maar dat pakte toch wat anders uit dan vooraf gedacht. “De Bierfabriek is een horecazaak met kleine bierbrouwerij erbij. Het bier wat daar wordt gebrouwen, is alleen voor de zaak zelf. De Stadshaven Brouwerij is eigenlijk het tegenovergestelde: een brouwerij met een restaurant erbij. Het was altijd al een droom om een ‘echte’, volwaardige brouwerij te hebben en Rotterdam heeft dat mogelijk gemaakt.” De brouwerij gaat bier voor diverse bedrijven brouwen, maar zeker ook voor de eigen zaak. Wanneer je op bezoek komt, kan je in het restaurant een eigen biertje drinken en vervolgens rondlopen tussen de vaten waar dat bier wordt gebrouwen.
Het grote pand waar De Stadshaven Brouwerij zit, was vroeger een fruitloods. Om dit te eren, laten de brouwers fruitsmaken lichtjes terugkeren in het bier. Vooral citrusvruchten worden vaak gebruikt. Wesley Aerse is de hoofdbrouwer. “We gebruiken echt fruit in ons bier dat vroeg in het proces al wordt toegevoegd. Dat klinkt wellicht zoet, maar dat is het niet. Je kan het ook echt geen fruitbiertje noemen, maar het geeft wel dat extra beetje smaak.”

De cirkel rond


Een belangrijk punt bij De Stadshaven Brouwerij is duurzaamheid. Veel van het afval dat vrijkomt bij het bierbrouwen, wordt hergebruikt. “We hebben bijvoorbeeld een samenwerking met Rainmakers”, vertelt Alexander Bruring, sales- en marketingdirecteur bij Stadshaven. “We gaan jaarlijks tweemiljoen liter bierbrouwen en daar hebben we achtmiljoen liter water voor nodig. Eén glas bier staat gelijk aan vier glazen afvalwater. Rainmakers is in staat om van regenwater drinkbaar water te maken. Met hen gaan we testen of we dat afvalwater kunnen zuiveren en dan weer opnieuw kunnen gebruiken in het brouwproces.” En dat is niet het enige dat ze willen doen. Bierbostel, een afvalproduct wat vrijkomt met het brouwen, wordt gebruikt als veevoer voor de koeien van de Floating Farm, die in hetzelfde gebied gehuisvest is. Daarnaast wordt dit restproduct ook gedoneerd aan bijvoorbeeld Rotterzwam, voor de groei van oesterzwammen of aan Jordy’s Bakery, die er bierbrood van maakt. Op die manier wordt de cirkel weer rondgemaakt.

De diverse horeca


De Stadshaven Brouwerij is ook een grote horecagelegenheid. Er zijn vier verschillende ruimtes. Je hebt als je binnenkomt The Kraken Pub, waar je aan de bar alle biertjes kan proeven. In de Gastropub hebben ze een heel leuk concept waar je zelf je eigen biertjes kan tappen. Als je echt romantisch wil dineren, moet je naar The Diner gaan; daar kan je heerlijk eten met uitzicht op de haven. Maar als je liever tot de late uurtjes wil dansen, dan kan je naar The Club gaan om te genieten van live-muziek. En als laatste is er natuurlijk ook nog het grote terras aan de haven waar jij in de zon een biertje kan drinken en de voorbijvarende schepen kan bewonderen.

Omslagfoto en foto's eten en ketels door Daphne Blokland

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Merwe-Vierhavens krijgt een Stadshaven Brouwerij

In het Merwe-Vierhavens gebied opent Bierfabriek een Stadshaven Brouwerij inclusief horeca aan de Galileïstraat

De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.