Denzel en Demelza Dumfries scoren in Young Harvest: hun eigen café met Caribische smaken

De Buik sprak Denzel en Demelza Dumfries over hun nieuwe Young Harvest, een all-day café, leer- en werkbedrijf met Caribische smaken op Zuidplein.

27 Mei 2025 Dijlan van Vlimmeren

blogger Culinair journalist Dijlan van Vlimmeren is bezeten van eten. Ze schrijft vanuit haar eigen tekstbureau Panna Cotta.

Denzel en Demelza Dumfries scoren in Young Harvest: hun eigen café met Caribische smaken

Dat hij kan voetballen, dat weten we allemaal. Dat hij scoort met Caribische smaken, dat is nieuw. De sterspeler van Inter Milan en het Nederlands Elftal, Denzel Dumfries, runt sinds kort samen met zijn zus Demelza het Rotterdamse café Young Harvest dat excelleert in Brakke Burrito’s en pancakes met een spread van dawet. De Buik sprak met Denzel en Demelza over hun nieuwe zaak in Rotterdam-Zuid.

​Thuis gaat er nooit meer uit bij Denzel

Denzel Dumfries neemt in zijn Milanese penthouse een hap van een rijstwafel. Hij ziet via zijn laptop wat er in Young Harvest op het bord ligt: stobá sandwich. “Ik zit er minder goed bij dan jullie.”

Karni stobá (runderstoof) is ‘een stukje van zijn jeugd’. Papa komt uit Aruba, mama uit Suriname. “Van alle keukens heeft de Caribische keuken absoluut mijn voorkeur." Het is niet zo dat ik nooit anders eet. Pasta, stamppot, ik eet alles. Dat stamppotje is dan wel vaak met een Surinaamse twist. Met een beetje madame-jeanette erdoorheen bijvoorbeeld.”

“Hoe meer madame-jeanette, hoe harder ik ren op het veld? Haha, het zou zomaar kunnen. De Caribische keuken associeer ik met thuis. Waar ik ook ben in de wereld, thuis gaat er nooit meer uit.”

​Warme opvoeding klinkt bij Young Harvest door

Wat voor hem geldt, geldt evenzo voor zijn oudere zus Demelza uit Rhoon. Ze zijn immers op dezelfde manier grootgebracht: met Zuid-Amerikaanse pit maar vooral met veel liefde, eenheid, openheid (‘alles mag er zijn’) en support (‘we zijn door ouders gestimuleerd het beste uit onszelf te halen’). Die warme opvoeding klinkt in alles bij Young Harvest door.

Beiden zijn eigenaar van het dagcafé (ontbijt, lunch & borrel) en het leerwerkbedrijf dat vijf weken geleden stilletjes is opengegaan nabij Zuidplein in Rotterdam-Vreewijk en waar nu, de kinderziektes eruit zijn, langzaam wat meer ruchtbaarheid aan wordt gegeven.

Demelza: “Young Harvest is een zusje van Duce, de jeugdzorginstelling hier om de hoek die mijn moeder met Denzel in 2023 heeft opgezet. Jongeren, in de leeftijd van 10 tot 23 jaar, die eraan toe zijn, kunnen bij Young Harvest de eerste meters maken in het arbeidsproces.”

​Horecabedrijf met maatschappelijke functie

Het café is bewust vrij minimalistisch ingericht. “Er komen nog wel wat planten bij maar ik heb het niet helemaal willen invullen. Wijkbewoners en beginnende kunstenaars mogen het verder inkleuren. We zijn een horecabedrijf met een maatschappelijke functie.”

“Onze ruimte stellen we beschikbaar voor presentaties, lezingen, cursussen, events en optredens. Of er ook een scherm komt te hangen waarop prominente wedstrijden van FC Internazionale Milano en het Nederlands elftal zijn te zien? Dat denk ik wel. Het lijkt mij een leuke aanvulling.”

​Prijswinnende chef aan het roer

De menukaart is er verre van bijzaak. Als chef en leermeester is Rohini Atwaroe -zij die aan de basis stond van de kampioensburgers van Ter Marsch & Co en de veelgeprezen pancakes van By Jarmusch stond- door Demelza aan boord gehaald.

“Je moet echt haar fluffy pancakes met een roze spread gemaakt van dawetsiroop, geroosterde kokos en boter van orgeade proberen. Zo zomers lekker!”

Ontbijten kun je er ook met yoghurt en huisgemaakte granola en een compote van mango en markoesa. “Markoesa is een tropische zoetzure vrucht die in Suriname nogal wat populariteit geniet.”

Voor bij de koffie van Heilige Boontjes is er spekkoek van mango en passievrucht, bananenbrood of marmercake gemaakt van amaretti en citroenvanille.

​Internationaal herkenbare gerechten met Caribische ondertoon

Elk gerecht bij Young Harvest heeft een Caribische ondertoon. “We serveren eigentijdse, internationaal herkenbare gerechten maar net even iets anders. Dat Rohini dit heeft willen oppakken, dat voelt echt als een cadeau. Zij kan ontzettend goed koken, dat heeft ze al meer dan eens bewezen, én ze begrijpt ons.”

“Ze heeft Surinaamse roots. De stobá sandwich, runderstoof belegd met peterselie en een spiegelei en omringd met een salsa rosada (Caribische cocktailsaus) is niet van onze vader. Het komt uit haar creatieve brein. Papa heeft haar stobá goedgekeurd. Dat wil wat zeggen. De pika on the side is er voor wie de stobá nog net iets scherper wil.”

Denzels favoriet

Brakke Burrito, een wrap gevuld met kippendij, jonge kaas, roerei, ingelegde ui en komkommer en masalamayo, is Denzels favoriet.

“We noemen het katervoedsel vanwege de hoeveelheid proteïne in dit gerecht. Dat is niet de reden dat ik het bestel, dat snap je. Rohini’s smaken bevallen ons goed. Door avondeteningrediënten te gebruiken in een dagzaak geeft ze een extra dimensie aan het ontbijt en de lunch. Alle credits zijn dan ook voor haar.”

​Andere steden

Broer en zus zinspelen heel voorzichtig op uitbreiding van Young Harvest naar andere steden. Daarbij denken ze niet gelijk aan Milaan. Denzel: ”Nu noem je wel gelijk een plek op. Laten we er eerst voor zorgen dat Young Harvest in Rotterdam een succes wordt.”

Milaan zou trouwens wel kunnen, ze zijn daar nog niet bekend met de Caribische smaken. Je hebt Afrikaanse toko’s waar je oker enzovoort kunt kopen maar een Surinaams of Antilliaans restaurant heb ik er nog niet gevonden.”

“Voor de Surinaamse keuken moet ik beroep doen op mijn moeder. Gelukkig komt ze regelmatig naar Milaan, gemiddeld twee keer per maand. Dan neemt ze tayerblad (boterblad ofwel Surinaamse spinazie), sopropo, bitawiri en antroewa voor me mee.”

​Toast met gemberbier

Demelza: “Wat we ook eten, we eten het altijd met veel groenten. Op groenten leverden onze ouders nooit in, en dat doen wij bij onze kinderen evenmin. De reden dat we geen Johnny cake en pastechi hebben is omdat 1. deze gefrituurde happen op diverse plekken in Rotterdam verkrijgbaar zijn en 2. omdat we het belangrijk vinden dat de gerechten voedzaam zijn. Ik ga niet zeggen dat we nooit Johnny cake zullen serveren maar dat zal dan wel eentje zijn met wat voedingswaarde.”

Vanwege de finale van de Champions League op 31 mei en de strijd om de Italiaanse landstitel ligt zijn focus nu volledig bij het voetbal. Maar zodra de competitie voorbij is, dan wordt er een datum geprikt voor een groot openingsfeest.

Waarmee hij een toost uitbrengt? “Het gemberbier met madame-jeanette bij Young Harvest is tamelijk onweerstaanbaar.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Joelia: meesterlijk impressionisme aan het Hofplein

Bij Joelia proef je van verrassende gerechten en ervaar je een ontspannen, pretentieloze bediening die altijd in is voor een gezellig praatje.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.

Tante Nel wordt een cocktailbar: ‘We gaan terug in de tijd met SOHO’

Aan de Pannekoekstraat, waar ooit de cocktailscene in Rotterdam begon, opent nu Soho by Jigger. Verwacht klassieke cocktails en creatieve uitspattingen.