Na een lange samenwerking tussen eigenaren Gerard van Gelderen en Thijs van den Bergh van restaurant MOOII, leek het na de verkoop van het restaurant ruim twee jaar geleden even rustig te zijn voor het duo. Maar nu hebben de twee de handen weer ineen geslagen én uit de mouwen gestoken voor een nieuw project, eet-/wijnbar 1898 onder het Witte Huis aan de Oude Haven. Als we aankomen bij de zaak zijn Gerard en Thijs dan ook volop aan het klussen.
Dynamisch duo

Foto: Gerard en Thijs zijn nu samen met een team nog volop aan het verbouwen, zodat zij komende zomer open kunnen
Gerard en Thijs werken al 26 jaar samen en zijn ook zeker van plan dat nog een tijd te blijven doen. Gerard in de keuken en Thijs in het restaurant. Na MOOII waren ze toe aan wat nieuws en de twee waren dan ook meteen enthousiast toen ze benaderd werden voor dit pand naast hun oude restaurant. "De buurt waren we zeker nog niet klaar mee", zegt Gerard. 1898 zal heel anders worden dan hun vorige zaak. Door de hoge tafels en stoelen wordt de sfeer hier een stuk informeler en kun je ook langskomen om alleen even een wijntje, of zelfs een kopje koffie, te doen. Momenteel zijn ze druk bezig met het verbouwen van het pand en hoewel het pand nog helemaal leeg is, hebben Gerard en Thijs al helemaal voor ogen hoe het eruit zal komen te zien. Het pand is helemaal gestript en licht vloeit weer door de glas in lood-ramen naar binnen. In geuren en kleuren vertellen ze over de meubels die ze besteld hebben en laten ze ons zien waar alles komt te staan in de nieuwe zaak.
Een historisch pand

Foto: Met liefde en enthousiasme tonen Gerard en Thijs het interieur en de kleurstalen, die doen denken aan de Franse art nouveaustijl
1898 komt in het historische pand van het Witte Huis, de eerste wolkenkrabber van Europa. De karakteristieke kenmerken van dit mooie pand eren Gerard en Thijs dan ook op allerlei manieren middels hun interieur. Het interieur zal bestaan uit hoge tafels en stoelen, bekleed met fluweel in koperkleurige en blauwe tinten, die het klassieke glas in lood-werk aan de voor- en achterzijde weerspiegelen en accentueren. Thijs laat ons de stof van de stoelen zien, met een blauw-groen schelpenmotief, dat past bij de barstoelen met een schelpvormig motief. De kleurcombinaties en het pauw-achtige motief zorgen ervoor dat het interieur van de zaak iets weg heeft van de Franse art nouveaustijl. Thijs: "Dit pand heeft ook een beetje Parijs-gevoel, het zou goed kunnen dat we bijvoorbeeld ook een oude filmposter uit de jaren 20 ophangen."
Toegankelijk maar kwalitatief hoog

Foto: De achterkant van het pand is opengebroken zodat de glas in lood-ramen weer tevoorschijn komen
Op de wijnkaart van 1898 zullen per glas hele toegankelijke wijnen staan, met op fles ook nog een aantal duurdere wijnen. "Het hoeft niet allemaal high class te zijn, maar voor ieder wat wils", zegt Gerard. Welke wijnen er precies op de kaart komen, dat is voor nu nog een verrassing. Voor het menu geldt hetzelfde 'voor ieder wat wils'-motto. "Wat wij zelf erg leuk vinden als we uit eten gaan, is het delen van gerechtjes. Dat je na een paar wijntjes zegt, 'zullen we nog lekker wat bestellen?' En dat je dan een hapje of twee of drie bestelt", vertelt Thijs. Daarom zal de kaart bestaan uit shared dininggerechten, variërend van borrelhappen tot toegankelijke, simpele gerechten zoals tortilla's met een vulling of een pastagerechtje, tot luxere gerechten als oesters en coquilles. Zo kies je er zelf voor of je langskomt voor een wijntje en een hapje op het terras of om een avond all-out te gaan met champagne en oesters. 1898 gaat open in juli, en zal doordeweeks open zijn van 12.00 uur tot 22.00 uur en in het weekend van 14.00 uur tot 00.00 uur.