De naam Gelderseplein zegt velen misschien niet zo veel, maar de plek weten steeds meer mensen te vinden. Met op rij het Witte Huis, Noah, Lot & Daan, 91Spices, Fitzgerald en CitizenM begint dit plein aan de Oude Haven een aardige hotspot te worden. Oprecht een raadsel waarom we MOOII tot nu toe links lieten liggen, want je kunt er voortreffelijk eten.
Het is onze fout, want MOOII zit er toch al twaalf jaar. Sinds 2012 is het restaurant in handen van chef-kok Gerard van Gelderen en maître Thijs van den Bergh, die al meer dan twintig jaar een succesvol horeca duo vormen. Thijs helpt als mede-eigenaar net zo lief mee in de bediening en verwelkomt ons met vers brood met Griekse olijfolie om te dippen. “Van Nederlanders die daar een eigen olijfgaard zijn begonnen”, aldus Thijs. “Ik hou van zulke kleine ondernemingen, je proeft echt de liefde voor het product.”
Carpaccio onder de carpaccio’s

We nemen de kaart erbij, om hopelijk ook de liefde van MOOII te proeven. Er is elke maand een wisselend ‘Menu du Chef’ (€39, “Waarbij Gerard echt uitpakt”) en een keuzemenu (€29, “Voor doordeweeks”, vindt Thijs). Wij gaan vanavond voor à la carte en horen dat de ‘Carpaccio MOOII’ een topper van het eerste uur is, waar mensen zelfs kilometers voor omrijden. Normaal ben ik geen fan (want: vaak hetzelfde), maar laat ik deze eens proberen. En inderdaad, het is een succesnummer. Waarschijnlijk is de combinatie van goed Aberdeen Angus biefstuk, truffelolie en flinterdunne spekjes het gouden recept. Ons andere rauwe voorgerecht, tonijn in ponzu-soja (met citrus), is al net zo heerlijk en bovendien een plaatje om te zien. De voorgerechten zijn in ieder geval dik in orde.
Franse keuken, maar ook van verder
De basis van de keuken van MOOII is Frans, maar op de kaart zie je invloeden vanuit de hele wereld. Nuchtere Thijs: “Het is heel simpel: je kunt hier gewoon goed eten. Niet te veel poespas, strak opgemaakte borden met de beste gerechten, gemaakt van biologische producten, waar mogelijk van het seizoen.” De producten worden door Gerard met zorg gekozen. Zo komt volgens hem de beste vis uit Yerseke, de Limburgse Grottenham won het van anderen en het Clare Valley Gold-rundvlees uit Australië is ongeëvenaard. En vergeet die heerlijke Griekse olijfolie niet.
Die griet is lekker
Laten we dat gouden rund uit ‘Down Under’ eens verorberen. Het wordt geserveerd met uiencompote en jus van eendenlever en het smaakt ons goed. Misschien een tikkeltje te rood, maar we zijn niet zwanger dus doen niet moeilijk. De witlof die erbij wordt geserveerd vinden we wat eigenaardig. Bij navraag komen we erachter dat deze groente is gevacumeerd met koolzaadolie en sushi-azijn. Waarschijnlijk is het die gari-achtige (Japans ingelegde gember) smaak waar we geen fan van zijn. De rest laten we liggen. Aan de overkant van de tafel: gegrilde grietfilet met champignonschuim. Verrukkelijk, zacht, sappig en de groenten passen precies in het geheel. Ook een heerlijkheid op tafel is de patat met huisgemaakte mayo. Heel belangrijk volgens Thijs, die ons overigens regelmatig trakteert op scherpe quotes. “Eerlijk is eerlijk, iedereen die uit eten gaat doet dat toch vooral om goede friet te eten.”
Stijlvol en warm, binnen één buiten

We bestuderen ondertussen het interieur. Aan de styling is duidelijk veel aandacht besteed. Trendy bordjes aan de donkere muur, verse bloemen, lekkere stoelen, wit tafellinnen, vintage lampen boven de bar; het voelt huiselijk, warm en modern. Het terras is nu wat donker en koud, maar in de zomer heeft MOOII één van de (we probeerden het woord tot nu toe te vermijden...) mooiste terrassen van de Oude Haven, aangekleed met kruidenplanten, groenten en olijfbomen. We kunnen niet wachten op de lentezon.
Van toeristen tot zakenlui
Het publiek bij MOOII is deze doordeweekse avond divers: er zijn koppels, zakenlui en een gezin met jonge kinderen (kindermenu €12,50). De gasten ‘welgesteld’ beoordelen is waarschijnlijk een rake inschatting. Maar misschien meer nog: liefhebbers van ‘gewoon goed eten’, want de prijs-kwaliteitverhouding klopt. Overigens combineren veel toeristen een bezoek aan de Markthal, Kubuswoningen of het Mariniersmuseum (er is een interne doorgang naar het museum) met een bezoek aan MOOII.
Nooit meer overslaan

Een dessert doen we ook nog even. We gaan voor de wortelnotenverrassing met passievrucht en de stoofpeer met kaneelijs. Prima smaken, toch hadden we na het voorgaande een iets verfijndere presentatie verwacht. Bovendien zijn de porties ruim. Maar over ‘te veel eten’ zeggen deze smulpapen eigenlijk nooit iets en voor we het weten zijn de borden alweer leeg. MOOII is mooi, MOOII is lekker, MOOII is ‘gewoon goed’. Strenge ‘note to self’: nooit meer overslaan!