Het wijnarrangement kennen we nu wel een beetje. Er wordt tegenwoordig ook veel gedaan met cocktails en bieren. Maar wat als je nou geen alcohol wil of mag? Gelukkig komen veel restaurants al met mooie saparrangementen. Maar het kan ook anders, namelijk met thee. Wij gingen naar Fitzgerald om dat te testen.
Dit keer dus wat anders dan een wijnarrangement; we krijgen vier soorten thee geschonken bij een gelijk aantal gerechten uit de keuken van Fitzgerald. De thee komt van JING, dat gespecialiseerd is in verfijnde Aziatische thee. Samen met Fitzgerald hebben zij een bijzondere lunch voor ons samengesteld.
Verrassende smaken

Het eerste gerecht dat wordt geserveerd, is een rauwe langoustine met jonge Japanse perzik, melkkrokant, cress, doperwt- en artisjokcrème. Daarbij een saus van visbouillon, azijn, perziksap en boter. Dit gerecht wordt geserveerd Sichuan Dew thee, die is verwarmd tot 60 graden. Door het water niet te koken, blijven de smaken behouden en smaakt de thee heerlijk. Ik heb nog nooit gedacht aan een gerecht waarbij je thee zou kunnen serveren en dat deze smaken elkaar dan versterken. Ik was dus aangenaam verrast en gelijk benieuwd naar de rest van de lunch.

Na een korte uitleg over de thee die bij gang twee geserveerd wordt, krijgen we het gerecht geserveerd: een Belle de Fontenay aardappel, gele raap, zeewier, dille, boter, crème van Belle de Fontenay, mierikswortel, roodhoorntjeswier en codium. De thee die wordt geschonken bij dit gerecht is een geurige Jasmine Silver Needle. Ook hier wordt de thee niet gekookt maar verwarmd tot 70 graden. Weer een verrassende, maar mooie combinatie.
Lapsang en boerenkool

Gang drie was een heerlijke sliptong met pastinaak, hazelnoot, ansjovis Cantábrico, druif en kastanje. Erbij een saus van visbouillon en witte wijn. De thee was weer een Silver Needle op 70 graden. Deze combinatie was mijn persoonlijke favoriet. Niet alleen was het gerecht erg goed op smaak, maar de smaken van de hazelnoot en de thee vulden elkaar perfect aan.

We sluiten af met een aardpeer met groene kool (gestoomd en gefrituurd), JING lapsang tea, vlierbes, ijssla. Saus van boerenkool en schuim van lapsang. Raw Pu erh Mini Cakes 2004 tuo 100 graden. De rokerige smaak van de lapsang deed het erg goed bij het aardse van het gerecht. Een mooie combinatie van exotische thee en Hollandse producten.
JING

Het verhaal achter JING is bijzonder. De founder, Brit Edward Eisler, was door zijn studie veel in Azië. Hier zag hij dat thee ook op een andere manier gedronken kon worden dan ze in Engeland doen. Niet de zwarte thee met melk erin zoals hij thuis kende, maar juist andere bladeren en een andere manier van koken. Door alle bijzondere smaken die hij leerde kennen, wilde hij deze thee ook introduceren in Engeland. JING was geboren. De exclusiviteit en hoge kwaliteit van de thee hebben ervoor gezorgd dat JING in veel Michelinzaken al op de kaart staat.
JING kwam naar Nederland dankzij ons eigen Giraffe Coffee. Zij zijn dank ook exclusieve leverancier van het merk. Je zult JING niet in elk restaurant op de kaart zien staan, maar mocht je het een keer tegenkomen, dan raden wij zeker aan om je glaasje wijn eens te laten staan en voor een kop thee te opteren.