Sinds halverwege september bestiert chef Manuela Goncalves Tavares, die we ook kennen van COCO, samen met haar team Het Nieuwe Café in Het Nieuwe Instituut. Begin november hebben ze de menukaart gefinaliseerd, die zich kenmerkt door vegetarische en veganistische gerechten, maar vooral veel kleur.
Samenwerking

Foto: Elvan Ünlü
Afgelopen voorjaar was Het Nieuwe Instituut, het museum voor architectuur en design, op zoek naar een nieuwe partner voor de horeca in Het Nieuwe Café. Tien partijen dongen mee en uiteindelijk is de keuze op het team van Manuela gevallen. "Er waren meerdere ondernemers gevraagd en iedere ronde viel er weer iemand af. Ik zag het een beetje als een wedstrijd, zo van, welke twee partijen blijven erover? Het was allemaal erg spannend." Met hun koffie- en theebereidingen, gerechten en manier van koken hebben zij de 7-koppige jury ervan kunnen overtuigen dat zij de juiste keuze waren. "Ze vonden onze gerechten erg smaakvol en kleurrijk en onze kennis van koffie en thee, wat hier belangrijk is, was een pluspunt. De bediening is van tevoren nog een dagje bij Man Met Bril geweest om de puntjes op de 'i' te zetten, zodat we goed konden vertellen over de juiste bonenmaling en temperatuur van verschillende theesoorten."
Minder impact

Bij Het Nieuwe Café wordt gewerkt met aandacht voor duurzaamheid. Dit doen zij door lokaal in te kopen, onder andere met koffie van Man Met Bril, thee van Tea Village en vegan producten van Rotterdamse partij Bay Leaf. Er wordt niet gekookt met vlees en vis. Toen ze COCO opende had Manuela al de droom om uiteindelijk een tweede locatie te hebben en daar helemaal vegan te koken. Met Het Nieuwe Café komt deze wens erg dichtbij. "Als je Caribisch kookt, moeten er toch producten verscheept of overgevlogen worden waardoor je weer met luchtvervuiling te maken hebt. Dus ik wilde toch iets doen om minder impact te hebben op de planeet, door meer vega en vegan te hebben en minder vis en vlees. Ik wil hier nog meer verduurzamen, dus ik ga samen met Greendish (een organisatie die o.a. restaurants helpt het voedselaanbod te verduurzamen, red.) kijken hoe we de keuken nog beter kunnen inrichten."
Kraak & Smaak

Kleurrijk, knallende smaken en krakend vers: dat zijn de gerechten van Het Nieuwe Café. Een goed gevulde bowl met noedels, pakchoi, wilde paddenstoelen, eitje en Kikkoman-ponzudressing, vegan shoarma met zelfgemaakte peterselie-knoflooksaus, srirachi en gefrituurde zoete aardappelchips of brood met een crème van geitenkaas en geblancheerde spinazie, geserveerd met een antiboise van cherrytomaatjes, kalamataolijven, kappertjes en pijnboompitten; slechts een selectie van de menukaart. De opgemaakte borden zijn een lust voor het oog en we krijgen er geen genoeg van. Naast verschillende soorten koffie, thee en frisdranken, serveren zij bij Het Nieuwe Café ook zelfgemaakte siropen. Tijdens ons bezoek nemen we een siroop gemaakt van mango, komkommer en basilicum, aangelengd met bruiswater. De limonade is fris, niet te zoet en we zien ons hiermee al op het terras zitten als de werkzaamheden daar in het voorjaar afgerond zijn.
Toekomst
Er ligt voor Manuela nog veel in het verschiet. Naast dat ze bij Het Nieuwe Café op den duur ook ’s avonds open zou willen, wil ze een Afro-Caribisch Foodfestival organiseren, vaker in de keuken meehelpen bij Baroeg en de basgitaar leren bespelen. Deze bezige bij staat nooit stil, al beseft ze dat ze het komende jaar wat meer tijd voor zichzelf moet nemen: “Ik ben weleens wat dagen weggeweest, maar echt een vakantie is al 16 jaar geleden. Ik ga het komende jaar meer dingen voor mijzelf doen.”
In het nieuwe jaar gaat Het Nieuwe Café ook take away doen. Houd hun socials in de gaten voor meer info.