Familiehuiskamer van de Hoogstraat: Ohana Poké & More

Bij Ohana Poké & More kom je niet alleen voor de Instagramwaardige inrichting, maar ook voor de heerlijke gerechten en het familiegevoel

13 Dec 2019 Emma van der Horst

blogger Zeeuws meisje en nieuwbakken Rotterdammert die denkt in eten. Emma is van origine docent, maar is naast haar studie Foodjournalistiek nu werkzaam in de Rotterdamse horeca.

Familiehuiskamer van de Hoogstraat: Ohana Poké & More

Grote bamboe banken met comfortabele kussens, glimmend roze metrotegels aan de wanden, tropische planten, een grote uitnodigende leestafel in het midden van de zaak en als klap op de vuurpijl een bamboe schommelbank versierd met lichtjes en roze bloesem die van een cameraschuw muurbloempje nog een influencer kan maken. De inrichting bij het nieuwe Ohana Poké & More aan de Hoogstraat is op z’n zachts gezegd indrukwekkend. Hoewel het oog ook wat wil en we heus wel blij worden van een Instawaardig kiekje op z’n tijd, gaat het ons natuurlijk vooral om het eten. En precies daarom schuiven we vanavond aan bij Ohana Poké & More.


Poké 

Je zou denken dat de meeste mensen nu wel weten wat een poké bowl is. Niets is minder waar, vertelt gastvrouw Mongyie Khaw ons, terwijl we hebben plaatsgenomen aan een van de gezellige zitjes in het restaurant: “Poké is afkomstig uit Hawaii en van origine niet meer dan een beetje rijst, met fijngesneden rauwe vis erop, soms met wat sojasaus of een lente-uitje.”  


In Hawaii wordt poké de hele dag door gegeten, zelfs als ontbijt. Door Amerikaanse invloeden is poké geëvolueerd naar de poké bowl en zo een volwaardige maaltijd geworden. “Veel mensen griezelen nog steeds van het idee van rauwe vis en associëren een poké bowl daarmee”, zegt Mongyie. Een poké bowl kun je met veel meer dan alleen vis maken. Wat denk je van krokante kip, gemarineerde tofu of vegan zalm? “Doordat onze gasten hun eigen bowl kunnen samenstellen, wordt het gerecht laagdrempelig en hopelijk bij een groot publiek geliefd. In feite heeft een poké bowl voor ieder wat wils”, aldus Mongyie. 

Wij mogen vanavond ook twee poké bowls proeven bij Ohana. De hula sunrise met onder andere gemarineerde tonijn en avocado en de aloha way met gemarineerde zalm, zeewier flakes en wasabimayonaise. Beide bowls zijn goed op smaak en bevatten veel verschillende structuren, waardoor elke hap een verrassing is. De tonijnsalade in de hula sunrise hadden we persoonlijk weggelaten, als we de bowl zelf hadden samengesteld. Die doet wat afbreuk aan de andere, wat meer verfijnde, smaken. 

And more 


De naam verklapt het al: Ohana biedt meer dan alleen poké. We zijn de avond begonnen met drie varianten kraakverse sushi. De shrimp rock is een feestje in je mond door de combinatie van de zachte, romige avocado en de krokante garnaal. De Waikiki roll met zalm verrast door de tonijntartaar met pittige sriracha-mayo bovenop. En na het verslinden van een stukje vegan delight met krokant zeewier vraag je je mogelijk af waarom je niet gewoon veganist wordt. 


Als vervolg op de sushi, krijgen we van Mongyie twee bao’s: zachte stoombroodjes die je met je handen mag eten. De ene variant is gevuld met malse eend in hoisinsaus en de andere met krokante zijden tofu, beide met knapperige komkommersticks en lente-ui. Aan de veggie bao voegen we zelf nog wat sojasaus toe, de eend is van zichzelf al hoog op smaak. Wat een uitvinding, die bao’s. 

Ohana 


Na de poké bowls, komt eigenaar Berry Le de keuken uit om ons een hand te geven. Samen met zijn beste vriend Kok Yong Khaw besloot hij na twee succesvolle jaren in Den Haag, ook een Ohana Poké & More in Rotterdam te openen. Inspiratie vonden ze tijdens hun reizen door Maleisië, Japan, de Verenigde Staten en in het bijzonder op Hawaii. Het woord Ohana komt uit de Hawaiiaanse cultuur en betekent familie, in de breedste zin van het woord. En dat is precies wat het duo samen met zus Mongyie en broer Kok Hooi, met hun restaurants wil uitstralen: een familiehuiskamer waar iedereen welkom is en waar mensen samen komen om te eten. Want met elkaar genieten van lekker eten verbindt, schept een band en vormt familie. 

Broodje ijs for president 

Tegelijk met dit mooie verhaal, serveert Berry Le het dessert: tropisch vers fruit en Japans mochi ijs. Dat zijn bolletjes ijs in een flexibel deegje van rijstmeel. We proeven de bijzondere smaken matcha en zwarte sesam. 


De hoofdrol op het bord is echter weggelegd voor het broodje ijs. De buitenkant van deze warme, zoete, gefrituurde bao is besprenkeld met gecondenseerde melk en doet qua smaak in de verte denken aan verse churros. De vulling bestaat uit een flinke bol romig kokosijs dat precies zoet genoeg is. Kan deze food porn aankomende zomer op elke straathoek van Rotterdam verkocht worden, alsjeblieft? 


Met een laatste foto op de schommelbank, komt er een einde aan de mooie avond bij Ohana Poké & More. Na al dat lekkers hebben we noodgedwongen onze bovenste broeksknoop maar opengezet. Maar dat kan hier gewoon, we zijn immers onder familie.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Vietnamese familiegerechten proeven bij Madame Saigon

De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.

Shake it like you mean it: 8 cocktailbars om deze zomer te bezoeken

Rotterdam barst van de plekken waar mixologie tot kunst is verheven. Samen met Sligro selecteerden we 8 cocktailbars waar je deze zomer niet omheen kunt.

De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.