FOK: van koffiebar naar wijnbar

Op de Willem Buytewechstraat is in maart FOK geopend, tijdelijk als koffiebar met als uiteindelijk doel een wijnbar.

9 Mei 2019 Claire Tuns

blogger Claire was hoofdredacteur bij de Buik van 2018 tot 2021.

Restaurant toevoegen aan favorieten

FOK

Willem Buytewechstraat 143H, Rotterdam Maaltijd: DinerBorrelen Stadsdeel: West Keuken: Frans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

FOK: van koffiebar naar wijnbar

Folkert van de Zande (26 jaar) had altijd al het plan om later ooit zijn eigen restaurantje te beginnen, maar toen het pand op de Willem Buytewechstraat op zijn pad kwam raakte alles in een stroomversnelling. Het idee is om hier een wijnbar te openen, maar tot de nodige aanpassingen daarvoor zijn gedaan kun je van vrijdag tot en met zondag terecht in de tijdelijke koffiebar. Wij spraken Folkert over zijn plannen. 

Van financial controller tot bedrijfsplan 

Na de masters Strategic Entrepreneurship en Business Information Management wist Folkert eigenlijk nog steeds niet zo goed wat hij wilde gaan doen. Het plan was er altijd wel al om ooit een restaurant te openen, maar hij was nog jong en daar zijn ook de nodige investeringen voor nodig. Via een detacheringsbedrijf kwam hij bij een farmaceutisch bedrijf als financial controller te werken, maar als snel bleek dat zijn hart hier niet lag. “Het leek mij helemaal niets, de hele dag Excel en geen contact met mensen.”  

Naast zijn huis waren ze in het hoekpand aan het klussen. Puur uit nieuwsgierigheid vroeg Folkert was er ging gebeuren. Toen ze vertelden dat ze het gingen vrijmaken voor de verhuur volgden de contactgegevens al snel en voor hij het wist zat hij te brainstormen voor een bedrijfsplan voor een wijnbar. “Een restaurant kon ik er altijd nog bij gaan doen, maar als ik alleen ga beginnen kan ik niet én koken én serveren.”  

FOK  


Om een drankvergunning te krijgen, moeten er verplicht twee toiletgroepen aanwezig zijn. Die waren nog niet aanwezig in het pand, waardoor Folkert besloot om tot die aanwezig zijn open te gaan met een koffiebar. Folkert: “We zijn nu open op vrijdag, zaterdag en zondag en doordeweeks verbouwen we verder.” De verbouwing doet hij helemaal samen met zijn vader. “Het voelt ondertussen meer als thuis dan mijn eigen huis, omdat ik alles zelf heb gebouwd”, vertelt Folkert trots.  

De koffiebar draagt nu dezelfde naam als de wijnbar dadelijk: FOK. “Mijn broer kon vroeger nooit mijn naam uitspreken, maar wel Fok. Die naam is erin gebleven.” De Willem Buytewechstraat is heel erg aan het veranderen en vraag naar een gezellige plek is er dan ook zeker. “De straat is heel erg aan het veranderen van sociale woningen naar starters en studenten. De mensen komen terug, maken een praatje. Het is echt heel gezellig. Zo kwamen mensen van een paar deuren verderop vragen of ik toevallig hun supermooie salontafel nog kon gebruiken, zo lief.”  

FOK me nu 

In de wijnbar vind je dadelijk duurzame wijnen uit Europa, waarbij gericht wordt op prijs/kwaliteit. Ook met het speciale ‘FOK me nu’ wat nu wordt gevoerd, wordt duurzaamheid in acht genomen. Zo gaat Folkert altijd eerst naar de markt om te kijken wat er in het seizoen is en maakt daar iets mee. En dat zonder koksachtergrond. “Vanaf mijn veertiende was ik veel zelf aan het koken. Mijn vader kan wel heel goed koken. Ik begon met pakjes van Knorr, maar hij hielp mij het elke keer een stapje moeilijker te maken.”  

De wijnbar 


Het is vooral belangrijk dat de wijnbar laagdrempelig is. Folkert wil mensen laten drinken wat ze echt lekker vinden, laten proeven en op die manier je eigen smaak ontdekken. Op de wijnkaart komen tien tot twaalf flessen te staan die open zijn – en je dus allemaal per glas kunt bestellen – in de prijscategorie van €4,- tot €6,-. Voor de echte wijnkenners zullen er ook een paar flessen uit een hogere range beschikbaar zijn. Een kaas-, vlees- en vegaplank kun je dadelijk sowieso bestellen. En misschien heb je op sommige dagen wel het geluk dat Folkert extra uitpakt.  

Folkert hoopt de wijnbar rond de zomer te openen. Tot die tijd kun je terecht in de gezellige koffiebar.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.

Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.