Het personeel van Ahoy mag even goed hun handjes dichtknijpen. Ze krijgen een bijzondere plek waar ze naartoe kunnen om optimaal te ontspannen. Fröbel gaat hier namelijk de lunch verzorgen voor de medewerkers. Wij gingen langs bij Saskia Warnaar, oprichtster van Fröbel, en Ralf Knikkenberg, manager Catering Services bij Rotterdam Ahoy en spraken ze over deze bijzondere samenwerking.
Van zaadje tot bloemetje

Tijdens de Nieuwsjaarsreceptie van Gemeente Rotterdam in januari is het planten van het zaadje begonnen. Saskia was uitgenodigd om haar gedachten te delen over wat nodig zou zijn in 2019. In een pitch heeft ze haar verhaal gehouden over wat voor rol de mensen in Rotterdam hebben als het gaat om maatschappelijk verantwoord doen als stad en bezig zijn met duurzaamheid. Kitty van Dongen, de CFO van Ahoy, hoorde haar verhaal aan. "Ik heb haar die dag niet meer gesproken, maar ze heeft wel mijn pitch gehoord", vertelt Saskia. Uiteindelijk ging haar pitch als een lopend vuurtje rond in de gangen van Ahoy en kwam het terecht bij Ralf.
Ralf en Saskia gingen in maart een bakkie doen op de toekomstige plek van Fröbel in Ahoy. Althans, dat wisten ze toen nog niet. "Het begon met de vraag of we wellicht gebak konden maken voor Ahoy", vertelt Saskia. Niet zo gek, want de bekende taarten van de lunchroom op Zuid kom je overal in Rotterdam tegen. Zo kun je genieten van een stukje zoetigheid bij het Hofpleintheater, de Kunsthal, diverse restaurantjes en Heilige Boontjes. Na de koffie begon het bij Ralf te kriebelen. Er zat veel meer in voor Fröbel bij Ahoy dan alleen gebak. "Ik wilde eigenlijk iets doen met goed voedsel voor onze medewerkers", vertelt Ralf. Het tweetal heeft toen een plan opgezet om door Fröbel de lunch te laten verzorgen voor de medewerkers. In juli gaat Fröbel in Ahoy van start. "Als je twee aanpakkers aan een tafel zet, gaat het snel", laat Saskia lachend weten.
Een plek in de maatschappij
Fröbel is meer dan alleen een lunchroom. Het is een zorginstantie die mensen met een verstandelijke beperkingen in dienst heeft. Op deze manier wil Fröbel mensen met een beperking een baan aanbieden. Saskia laat weten dat het soms niet meevalt. "Je werkt met een moeilijke doelgroep, maar de horeca op zichzelf is al een vakmanschap", vertelt Saskia.
De geschiedenis van Fröbel in een notendop

Het begon allemaal tweeënhalf jaar geleden. "Ik ben toen naar Rotterdam verhuisd, omdat Rotterdam de stad is waar op dit moment de meeste mensen thuis zitten", vertelt Saskia. De jonge onderneemster is toen begonnen met een lunchroom in de Westerstraat in samenwerking met zorginstantie Pameijer. "Ik was toen nog geen officiële zorginstantie, dus hadden wij een zorginstantie nodig om cliënten met begeleiders bij ons te laten werken", legt Saskia uit. Vorig jaar april werd Saskia's eigen zorginstantie officieel. Ze heeft toen ook gelijk de locatie in Zuid bij de Carnissedreef geopend. De samenwerking met Pameijer is toen een beetje aangepast. "Sommige cliënten stromen bij hun binnen, maar wij leveren uiteindelijk zelf de zorg", vertelt Saskia. Ondertussen zijn er veel zorginstellingen in Rotterdam bij Fröbel aangehaakt. "We hebben met bijna alle Rotterdamse zorginstanties samenwerkingen", aldus Saskia.
Weg met het woord kantine
De plek waar Fröbel straks de broodjes smeert voor het personeel is waar momenteel de huidige kantine zit. "Ik wil van dat woord 'kantine' af", laat Ralf weten. Er komt nog een naam voor de nieuwe lunchroom, maar die wordt nog even onder de pet gehouden. "Het is de bedoeling dat het personeel hier komt om echt even een stukje ontspanning te vinden en om in restaurantsferen te zijn", vertelt Saskia. De huidige kantine moet een intieme plek worden.
Het personeel kan nog steeds hun eigen boterhammen meenemen. "We hebben de wens dat mensen dit niet meer doen, maar we kunnen het ze niet opleggen om hier te komen eten", vertelt Ralf. We zullen in ieder geval geen horecaprijzen hanteren. Ahoy wil namelijk een deel van de lunch subsidiëren. "Wij doen iets voor de maatschappij en we pakken het restaurant als verbinding tussen de medewerkers en geven ook iets terug", aldus Ralf. Wat je er als medewerker voor terugkrijgt is een lunch in een restaurantsfeer voor een hele lage prijs.
Verse soepen en smeersels

De medewerkers kunnen hier genieten van vers gemaakte soepen en broodjes. "Alle gerechten worden dagelijks vers bereid.", vertelt Saskia. De kaart bestaat uit tachtig procent groente en twintig procent vlees en vis. Voorheen maakte Saskia de menukaarten zelf, maar nu Fröbel zo ontzettend groeit krijgt ze hulp van haar personeel.
Een sterk team
Saskia is nu druk bezig met het werven van een team van medewerkers. Acht personeelsleden zullen dagelijks op de vloer staan samen met een zorgbegeleider en een horecabedrijfsleider. Voor het personeel is er een mix gemaakt van nieuwe personeelsleden en personeelsleden die al ervaring hebben opgedaan bij de andere lunchrooms. De mengelmoes is er met een reden. "We vinden het belangrijk dat als we hier starten dat er een stevige structuur staat", aldus Saskia.
Hier kunnen we ze van kennen
De oprichtster van Fröbel is begonnen als sociaal ondernemer. Inmiddels is ze bestuurslid van Stichting Fröbel en staat ze regelmatig zelf op de vloer in haar lunchrooms. Ook werd ze benoemd tot Rotterdamse zakenvrouw van 2018. Ralf is eindverantwoordelijk voor alles wat met catering te maken heeft in Ahoy. "Dit is in de Ahoy Arena waar we bijvoorbeeld concerten huisvesten, in onze twee publieksrestaurants, bij halbuffetten en beurzen en straks ook in het nieuwe congrescentrum dat in september 2020 open moet zijn", vertelt Ralf. In het nieuwe congrescentrum komt een extra nieuw restaurant met 250 zitplekken. Ralf heeft zelf een koksachtergrond. Zo is hij souschef geweest bij café-restaurant Floor aan het Schouwburgplein.
Toekomst

We kunnen veel verwachten van Ahoy op horecagebied. "We gaan verdubbelen in vierkante meters, dus er zal zekers iets gebeuren op het gebied van horeca", vertelt Ralf. Alleen nog niet met Fröbel. Dat gaat Ahoy eerst doen voor hun eigen personeel. Gelukkig kan het grote publiek altijd nog terecht bij Fröbel bij de Westerstraat en Carnissedreef voor een lekkere lunch of een stukje taart.