Heropening van La Buvette met nieuw terras, interieur en menukaart

Na een ingrijpende verandering van terras, interieur en menukaart, heropent Frans-geïnspireerde brasserie La Buvette deze week haar deuren.

5 Jun 2019 Emma van der Horst

blogger Zeeuws meisje en nieuwbakken Rotterdammert die denkt in eten. Emma is van origine docent, maar is naast haar studie Foodjournalistiek nu werkzaam in de Rotterdamse horeca.

Heropening van La Buvette met nieuw terras, interieur en menukaart

Foodbloggers, toeristen, shoppers en zakenmensen. Bij La Buvette aan de Coolsingel zitten ze zij aan zij. Na een ingrijpende verandering van terras, interieur en menukaart, heropent de Frans-geïnspireerde brasserie deze week haar deuren op 6 juni.

Terug in de tijd 


Foto: Rick Arnolds

Het monumentale Erasmushuis waarin La Buvette zich bevindt, werd ontworpen door architect Willem Dudok en is in 1939 gebouwd. Het gebouw overleefde in 1940 het bombardement op Rotterdam en werd jarenlang door de Hollandse Bank Unie gebruikt. Sinds 2015 is het pand van Frame Offices die de kantoorruimtes, flexplekken en vergaderzalen in het gebouw verhuurt. 

In 2015 zijn eigenaar Martin Baan en zijn vrouw Patricia in het Erasmushuis begonnen met een bedrijfskantine in buffetvorm. Zo is ook de naam La Buvette ontstaan. “We serveerden in het begin gewoon een broodje en een kop soep, voor de mensen die hier aan het werk waren”, aldus Martin.
Op den duur kreeg het stel een horeca- en een terrasvergunning. Zo konden ze beginnen aan hun droom: brasserie La Buvette. 

Opgeven geen optie 


De herinrichting van de Coolsingel, die in april 2018 van start ging, had een flinke impact op La Buvette. “De stoep werd meerdere malen opgebroken en mensen konden simpelweg niet meer bij ons komen. Dat hebben we gevoeld”, vertelt Martin. Maar opgeven was geen optie, Martin wilde door met de zaak.
Via een bekende kwam Martin in contact met Joris van Dongen (eigenaar van Stalles, Club Vibes en Kraftbar). “Joris kwam hier kijken en het klikte tussen ons. Hij zag het meteen zitten met La Buvette. Sinds september 2018 is hij mede-eigenaar.” 

Het terras 

Met de komst van Joris, was de toekomst van La Buvette veiliggesteld. Om de brasserie neer te kunnen zetten zoals Martin het in 2015 al voor ogen had, moest er flink verbouwd worden. Zo onderging het terras begin dit jaar een metamorfose. Met nieuw meubilair zijn er maar liefst 230 zitplekken gecreëerd.
En goed toeven is het, op het vernieuwde terras. “Van ’s ochtends half elf tot acht uur in de avond hebben wij hier de zon. Als je wilt, kun je de hele dag op het terras blijven zitten”, vertelt Joris lachend. Als kers op de taart, zijn er door de gemeente bloesemboompjes neergezet die in het vroege voorjaar prachtig donkerroze in bloei staan. 

Pan Bagnat 

Het kleine bijgebouw op het terras, waar ooit de pinautomaten van de Hollandse Bank Unie zich bevonden, is verbouwd tot kiosk. Vanuit de kiosk wordt straks het terras bediend. Er komen twaalf taps met speciaalbieren. Daarnaast kun je in de kiosk koffie to go en een versbereide ‘Pan Bagnat’-sandwich kopen. “We waren voor de kiosk op zoek naar een gezonde, versbereide meeneemlunch, met toch een luxe Frans gevoel”, legt Martin uit. Pan bagnat betekent letterlijk ‘badend brood’ en vindt zijn oorsprong in de Franse badplaats Nice. Het is een desembol met een vulling van bijvoorbeeld Provençaalse groenten, die langzaam in het brood trekt. La Buvette gaat drie versies van dit Franse broodje verkopen, waarvan er een de naam ‘Je t’aime Rotterdam’ zal krijgen. 

Binnen 


Fotografie: Rick Arnolds

Ook binnen is de brasserie grondig aangepakt. “We zijn over het interieur in gesprek gegaan met een aantal vaste gasten. Zij gaven aan dat ze genieten van het uitzicht op de Coolsingel en dat ze de originele details van architect Dudok, niet graag verloren zien gaan”, vertelt Martin. De interieurbouwer heeft met deze wensen rekening gehouden en het resultaat is een prachtig vernieuwde brasserie met groene velvet banken, hoge bartafels en veel zitplaatsen aan de grote ramen. De bankbiljetten aan de muur hebben plaatsgemaakt voor een behang met natuurprint. Ook de bar is vernieuwd en naar voren geplaatst. 

La cuisine 


Foto: Rick Arnolds

Chef-kok Rob van der Burg verdiende zijn strepen bij onder andere De Harmonie, Las Palmas en Bistrot du Bac. Bij La Buvette bereidt Rob klassieke Franse brasseriegerechten. Denk aan een goed gevulde bouillabaisse, een steak tartare met frites of een plateau fruits de mer. Rob werkt zoveel mogelijk met seizoensproducten uit Nederland en België. La Buvette is op dit moment zeven dagen per week open voor de lunch. Op donderdag, vrijdag en zaterdag wordt er ook diner geserveerd. Dit zal snel worden uitgebreid. 

Gastvrijheid als vak 

Gastvrijheid staat bij La Buvette centraal. “Het is gewoon een vak, dat je moet leren”, zegt Martin.
In samenwerking met scholengemeenschap De Rooi Pannen gaat het team van de brasserie horecastudenten opleiden in keuken en bediening. “Staan voor je product, kennis van wat je serveert en bovenal service. Daarmee hopen wij het verschil te maken in het centrum van Rotterdam.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
La Buvette: van new kid on the block tot Franse gentleman

Ontvlucht de drukke stad en waan je even in een chic hotel in Parijs bij La Buvette. Naast de lunch kun je hier sinds kort ook terecht voor diner.

Dit zijn de restaurantopeningen in Rotterdam om naar uit te kijken in het najaar van 2025

Ook dit najaar van 2025 zet de Buik alle openingen om naar uit te kijken voor je op een rijtje. Lees hier welke je echt niet mag missen.

Proost op de herfst, op deze plekken in Rotterdam drink je dit heerlijke bokbier

Bokbier heeft een volle, zacht zoete smaak met een fris en pittig karakter. Wij delen fijne Rotterdamse cafés waar bokbier wordt getapt.