Wanneer je door de gouden draaideur La Buvette binnenkomt, vergeet je even dat je op de rauwe Coolsingel zit. Je hebt eerder het idee dat je een chic hotel in Parijs binnenloopt. Dit gevoel wordt versterkt door de marmeren vloeren en gouden details. Een mooi contrast: binnen het warme interieur en buiten de hectiek van de stad. We kwamen hier al eens voor de lunch, maar sinds kort serveert La Buvette ook diner.
We laten ons vertellen dat het pand - een rijksmonument en ontworpen door Dudok - een van de weinige gebouwen op de Coolsingel is die het bombardement hebben overleefd. Na de oorlog is het bedrijfsverzamelgebouw overgenomen door de Hollandsche Bank Unie, wat we nog op veel manieren terug zien. Naast de opvallende details, zoals de muur behangen met vijfguldenbiljetten en details op de glazen deuren, is er ook iets wat niet veel mensen weten: onder het restaurant (en de Coolsingel) zitten goudkluizen, die nog steeds in gebruik zijn.

Voormalige bedrijfskantine
Nadat de Hollandsche Bank Unie vertrok, heeft het pand een tijd leeg gestaan. Toen Martin en zijn vrouw Patricia het pand betrokken, was de insteek aanvankelijk een bedrijfskantine voor de bedrijven die zich in het gebouw bevinden. Martin had al de nodige ervaring in de horeca, maar had nog nooit een eigen zaak gehad. Martin: “Stap voor stap werken we aan het verwezenlijken van onze droom op deze unieke plek, waar je nog die Antwerpse of Parijse chic uit jaren ’30 en ‘40 voelt. De gemeente vroeg ons of wij niet ook open wilden gaan voor het publiek van buitenaf. Toen zijn we gaan schuiven, hebben we de keuken aangepast en hebben we een chef aangenomen. Zo zijn we steeds verder gaan bouwen, toen nog voornamelijk met ontbijt en lunch. Vanwege het succes hebben we nu besloten om er ook diner bij te gaan doen. We zijn een beetje de new kid on the block en willen kijken of we de Franse gentleman kunnen worden.”

Experimenteren in de keuken
Bij het diner is het – net zoals bij ontbijt en lunch – de insteek om zoveel mogelijk huisgemaakt en met verse ingrediënten te werken, maar wel voor een fijne prijs. Martin: “De lat ligt hoog. We gaan voor topkwaliteit, maar het moet wel betaalbaar blijven.” Al het eten wordt bereid door Jaap [Blom, red.], die in zijn eentje de hele keuken runt. Jaap: “Hiervoor heb ik gewerkt bij Las Palmas en Florent, maar ik wilde zelf meer experimenteren in de keuken. Bij La Buvette kan ik mijn eigen creaties ontwikkelen. Ik vind het heerlijk om alle registers open te trekken en te experimenteren.”

Le diner
Benieuwd geworden naar het diner, nemen we plaats aan tafel. Als amuse wordt er een huisgemaakte macaron gevuld met paté en afgetopt met lavendelbloemetjes op tafel gezet. De zoete smaak van de macaron in combinatie met de paté is verrassend, maar lekker. Er volgt een steak tartare, klassiek bereid, en een bisque van strandkrabben, die precies is zoals hij moet zijn. Dan wordt er een mooi opgemaakt bord neergezet met twee tranches buikspek en pastinaak. Bij alle gerechten krijgen wij een mooi glas wijn, geadviseerd door Martin. “We werken nauw samen met Guus van Otterloo van Terroir voor de wijnen. Hij heeft vooral wijnen van kleine wijnhuizen, waardoor je nog precies weet welke druif er in de wijn zit.” We sluiten de avond af met crème brûlée met een bolletje vanille-ijs, uiteraard vergezeld door een glas dessertwijn.
Stella op de tap
Meer in voor een biertje? Binnenkort is La Buvette de eerste zaak in Zuid-Holland waar je Stella Artois rechtstreeks van de tap kunt krijgen.